Bel-me-niet register Per 1 oktober van kracht

Telemarketing-Stopgezet-voorlopigEr is geen overloopperiode en de OPTA gaat streng toezicht houden’, klinkt het uit de mond van Ineke van den Bor, directeur operations bij de Vereniging Contactcenters Nederland. Die uitspraak slaat natuurlijk op het zogenoemde Bel-me-niet register (‘BMNR’).

Van den Bor, tevens bestuursvoorzitter bij Stichting Infofilter, hield kortgeleden een informatief seminar bij Ziggo, waar zestig leden op afkwamen. Advocaat en collega Roelien van Neck van Bird & Bird gaf een presentatie. ‘Wat mij opviel was dat er een hevige discussie ontstond naar aanleiding van de uitzonderingen op het verbod. De zogenoemde ‘warme contacten’ kwamen ondermeer aan bod. OPTA lijkt het te doen voorkomen dat je vanaf 1 oktober alleen nog maar naar bestaande klanten mag bellen, maar in de wet zit toch nog wel wat meer ruimte. Wat dat betreft zijn die regels ietwat vrijer dan de strenge formulering van de OPTA doet vermoeden. Zij wil misbruik voorkomen en hanteert daarom de meest strenge uitleg.’
Zorgen

Misbruik van het register is sowieso een hot issue voor de bedrijven die met het register te maken krijgen. Van Neck: ‘De grootste zorg is dat gevestigde partijen met grote klantenbestanden ook op grote schaal klanten gaan overhalen om zich in het register in te schrijven. Het gevolg is dat de nieuwkomers die consumenten niet meer mogen benaderen, waardoor de markt op slot gaat.’

OPTA en Stichting Infofilter zeggen hier dan ook scherp op te zullen letten.

‘Bij een overtreding kan de toezichthouder een maximale boete van € 450.000 opleggen. Maar goed, als ze echt kwaad willen dan gebeurt het toch wel. Er zijn ongetwijfeld ook manieren te bedenken die niet zoveel aandacht zullen trekken’, aldus Van Neck.

Bedrijven hebben slechts een paar weken de tijd om hun zaken op orde te krijgen, want zoals gezegd gaat het BMNR direct van start en is er geen overloopperiode. ‘Vooral de lopende campagnes kunnen daardoor in de problemen komen. In dat geval moet je maatregelen treffen, of je moet je hele bestand laten checken.

’ Tot slot is er ook nog goed nieuws te melden, want het door de branche opgesteld IVR-script is inmiddels te downloaden.

(bron: www.telecommerce.nl)

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …

2 comments

  1. Obama wins nobel peace prize. Why?
    Hard to believe that a U.S. President can win a peace prize while engaged in two wars.
    Can some one please inform me as to why Obama has gotten a Nobel Peace Prize when he has yet to do what he has gotten the prize for?