Veelgestelde vragen en Handleidingen

Unieke Handleidingen Online

FAQ

 1. Glasvezel internet
 2. Glasvezel televisie
 3. Glasvezelmodem
 4. Hoe kan ik mijn WiFi signaal verbeteren?
 5. IP telefoon
 6. Settopbox IPTV
 7. Tweede telefoonlijn
 8. Waarom is mijn WiFi snelheid lager dan bekabeld internet?
 9. Wat betekent Downloadsnelheid
 10. Wat betekent Uploadsnelheid?
 11. Wat is 5G?
 12. Wat is een Analoge Telefoonlijn
 13. Wat is een Fair Use Policy (FUP)
 14. Wat is een Geheim Nummer?
 15. Wat is een Internet Service Provider (ISP)
 16. Wat is een voicemail?
Glasvezel internet

We vragen steeds meer van onze internetverbinding. Onze tijd op het internet neemt toe en ook de intensiteit van onze internetactiviteiten neemt toe.

Er is dus behoefte aan snel internet. Glasvezel internet is momenteel het snelste internet wat er te verkrijgen is. Steeds meer en meer gemeenten in Nederland zien de noodzaak voor de toekomst om glasvezel aan te leggen.

Wellicht woont u in een gebied waar al glasvezel is aangelegd en kunt u gemakkelijk en snel overschakelen op snel glasvezel internet.

Glasvezel internet vs. kabel

Het verschil in glasvezel versus de kabel, ADSL of andere aansluitingen is de snelheid van het internet. Met glasvezel internet bent u ongeveer 10 tot 200 keer sneller dan een ouderwetse aansluiting.

Als u met meerdere personen tegelijkertijd online bent, bijvoorbeeld in een bedrijf. Dan is een glasvezelaansluiting ideaal. Glasvezel internet is daarnaast weinig gevoelig voor storingen.

Het ophalen en verzenden van data (up en downloaden) is bij een glasvezel internet verbinding even snel. Dit houdt in wanneer u grote bestanden moet verzenden dit supersnel gaat als u bijvoorbeeld vanuit huis werkt. Uit onderzoek van de Europese commissie is gebleken dat glasvezel het minste energie verbruikt ten opzichte van ADSL of kabelinternet.

Voordelen glasvezel internet toekomst

De voordelen van glasvezel zullen in de nabije toekomst steeds meer zichtbaar worden.  Neem bijvoorbeeld de volgende voorbeelden die in de toekomst steeds groter worden en een snelle internetverbinding vereisen: zorg op afstand, werken vanuit huis, beveiliging van een afstand en interactieve cursussen.

Ook het streamen van HD video’s, interactieve televisie en gamen worden zeer aangenaam met het gebruik van glasvezel internet.

Top ↑

Glasvezel televisie

Bij de traditionele kabelaansluiting bestaat de kabel slechts deels uit glasvezel. Een glasvezel televisie aansluiting bestaat uit 100% glasvezel. Glasvezel is een essentieel onderdeel voor de verzorging van een feilloos televisiesignaal. In vergeleken met een traditionele verbinding zorgt glasvezel televisie voor een ideale televisieverbinding.

Omdat in een modern huishouden steeds meer gebruik wordt gemaakt van HD televisie aansluitingen, snel internet en telefonie via internet houdt dit in dat er meer druk komt te staan op de traditionele bekabeling.

De traditionele bekabeling kan simpelweg al het digitale verkeer niet meer aan. Met oog op de ontwikkelingen in de toekomst is het een logische keuze om de bekabeling om te zetten in een glasvezelnetwerk. Dit simpelweg door het feit dat glasvezel meer en sneller data kan genereren.

Ook de komst van 3D tv is een ontwikkeling die goed samengaat met glasvezel televisie. Aangezien 3D televisie enorm veel data en inspanning vereist op het netwerk kunt u met glasvezel hoge kwaliteit ontvangen. Enorm veel mensen die glasvezel televisie hebben zijn positief verrast over de vooruitgang van het beeldkwaliteit.

Keuzevrijheid in glasvezel televisie

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dit houdt in dat u niet gebonden bent aan één specifieke aanbieder van glasvezel televisie maar kan kiezen tussen verschillende aanbieders.

Top ↑

Glasvezelmodem

Voor het gebruik van het supersnelle glasvezelnetwerk is een glasvezelmodem nodig. Vaak wordt er bij aanleg van het glasvezelnetwerk een glasvezelmodem geplaatst in de meterkast van de woning. De glasvezelmodem is noodzakelijk om een snelle verbinding mogelijk te maken.

De glasvezelmodem wordt aangesloten aan de glasvezelkabel. Via de glasvezelkabel worden de lichtsignalen vanuit de glasvezelkabel in de modem doorgegeven. Deze modem zet de lichtsignalen om in herkenbare signalen voor de televisie, telefoon en internet.

Glasvezelmodem aansluiting

De glasvezelmodem wordt meestal in uw huis geplaatst na de aanleg van de vezelkabels. Vervolgens komt er na afsluiting van een abonnement een monteur langs die de modem daadwerkelijk komt aansluiten. In de glasvezelmodem zit een aansluiting voor televisie, internet en telefonie.

Eenmaal als de glasvezelmodem is aangesloten wordt het abonnement geactiveerd. De abonnementen verschillen van snelheid en hoeveelheid. In principe is via de glasvezelmodem een maximum snelheid te realiseren van 500 mb/s. Deze snelheid is velen malen sneller dan een reguliere kabelaansluiting (maar liefst 10 tot 200 keer sneller).

Gevolg van de aansluiting via de glasvezelmodem is dat u dus sneller internet krijgt, haarscherpe televisie en goedkopere telefonie.

Top ↑

Hoe kan ik mijn WiFi signaal verbeteren?

Als u op een bepaalde plek in uw huis slecht bereik heeft, dan kunt u dit in veel gevallen zelf verbeteren. De makkelijkste oplossing is het selecteren van een vrij kanaal voor uw draadloze netwerk. Dit voorkomt dat u een kanaal deelt met uw buren en elkaars netwerk verstoort.

Het bereik van het draadloze netwerk kan ook worden verbeterd met een WiFi repeater. Een WiFi repeater versterkt en herhaalt het draadloze signaal van het glasvezelmodem en draagt op die manier bij aan een betere dekking van het draadloze netwerk. Een WiFi repeater wordt geplaatst in een vrij stopcontact.

De WiFi repeater ontvangt en zendt tegelijkertijd data waardoor niet de maximale doorvoersnelheid wordt behaald. Het gebruik van een WiFi repeater is nadelig voor de snelheid van het draadloze netwerk.

 

Top ↑

IP telefoon

Het concept IP Telefoon, ook wel VoIP genoemd is een telefoonaansluiting via het internet of intern netwerk. De IP telefoon staat in verbinding met het internet en vervangt de analoge telefoonlijn. De spraak van een persoon die een IP telefoon gebruikt wordt via de telefoon verzonden naar het internet en vanuit daar wordt de spraak ontvangen op de andere telefoon.

Bij het gebruik van een IP telefoon is een snelle internet glasvezelverbinding vereist. Omdat het geluid via het internet wordt verzonden kunnen er bij een trage verbinding haperingen ontstaan. Dit gaat vervolgens ten koste van de kwaliteit van het telefoongesprek.

Voordelen VOIP

VOIP is ideaal voor de trend van het nieuwe werken. Met een IP telefoon is geen vaste werkplek verplicht.  Aan en afmelden op de IP telefoon is gemakkelijk en hierdoor kan je ook gebeld worden op andere locaties.

Met het gebruik van de IP telefoon zijn er nog meer voordelen namelijk:

 • Voicemail ontvangen via email
 • Alle telefoonnummers kunnen in één netwerk (op elk moment dus alle nr’s in bereik)
 • Gemakkelijk instellingen wijzigen en functies toevoegen
 • De IP telefoon maakt gebruik van het internet-netwerk er is geen apart telefoonnetwerk nodig
 • Interne telefoonaansluitingen makkelijk te verhuizen
 • Kosteloos onderling telefoneren in hetzelfde netwerk
 • Gemakkelijk te beheren via het datanetwerk

VOIP en glasvezel

Omdat het bijvoorbeeld binnen een bedrijf erg druk kan worden op de lijn van de IP telefoon is een snelle verbinding gewenst. Een glasvezelaansluiting biedt hier de uitkomst op.Want het draagvlak van glasvezel is vele malen hoger dan een “normale” aansluiting.

Top ↑

Settopbox IPTV

Een IPTV systeem is een systeem waarbij televisie diensten worden geleverd via het internet. Om IPTV te gebruiken heb je een settopbox nodig. IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. IPTV wordt doorgaans ook wel interactieve televisie genoemd.

Hierbij komt  het televisiesignaal binnen via een internetaansluiting die is aangesloten op de settopbox. Deze aansluiting kan via glasvezel of ADSL binnenkomen. Een voorbeeld van IPTV is “Video on Demand”  het concept waarbij er op elk moment een audio of videofragment kan worden opgevraagd.

Bij IPTV hoef je niet achter de computer te zitten om televisie te kijken, maar kan je gewoon tv scherm zitten. Voor aansluiting van IPTV heb je dus een settopbox nodig.

Dit wordt ook wel een decoder genoemd. Deze settopbox zorgt ervoor dat het signaal bij de tv terecht komt. Als je een settopbox hebt die aangesloten is op een glasvezelnetwerk dan heb je haarscherp beeldkwaliteit. In vergelijking met bijvoorbeeld een ADSL verbinding is het verschil opgemerkt door vele nieuwe gebruikers van glasvezel.

Nog meer voordelen van IPTV zijn:

 • Een brede keus aan zenders
 • Geen storingsgevoelige coaxkabel
 • Een verminderde kans op storingen
 • Betere beeld- en geluidskwaliteit (1080i en 1080p in de toekomst)
 • Interactieve diensten zoals Uitzending Gemist en Programma Gemist

Settopboxbox en glasvezel

Om als consument gebruik te kunnen maken van IPTV is er een zogeheten settopbox nodig. Deze settopbox is te verkrijgen bij verschillende televisie aanbieders in Nederland.

Voor het gebruik van IPTV is een snelle verbinding een must. Dit komt omdat het aantal gebruikers en traffic kan toenemen en dus bij een traditionele internetverbinding (ADSL) de snelheid kan afnemen. Hierbij is een glasvezelaansluiting ideaal, aangezien dit vele malen sneller is.

Top ↑

Tweede telefoonlijn

Vroeger moesten er 2 koperen draadjes naar uw woning worden gelegd, voordat er 2 telefoonlijnen konden worden gebruikt. Toen kwam ISDN, en daarna het internet bellen, waarmee dit probleem is opgelost.

Top ↑

Waarom is mijn WiFi snelheid lager dan bekabeld internet?

De snelheid van een WiFi verbinding is altijd lager dan de snelheid van een bekabelde verbinding. De snelheid van uw draadloze verbinding is onder meer afhankelijk van de afstand tussen het glasvezelmodem en uw draadloze apparatuur.

Daarnaast spelen verschillende externe factoren een rol in de kwaliteit van het draadloze signaal. De snelheid van een draadloze verbinding is in de praktijk meestal lager dan bij een bekabelde verbinding.

Voorbeelden van factoren die van invloed zijn op de snelheid en het bereik van de draadloze verbinding zijn:

 • Metalen oppervlakken
 • Muren of vloeren van gewapend beton
 • Invloed van andere draadloze producten op een nabij gelegen kanaal of frequentie
 • DECT-basisstation voor draadloze telefoons
 • Draadloze beveilingsapparatuur
 • Magnetrons
 • Hoogspanningsbronnen zoals elektriciteitsmasten, verdeelstations of spoorwegen met bovenleidingen
 • Actieve bluetooth apparatuur

Top ↑

Wat betekent Downloadsnelheid

Dit is het tegenovergesteld van uploaden, want met downloadsnelheid wordt eigenlijk verteld dat je via uw computer & internetverbinding gegevens van het internet af kan halen. Als u een internetpagina bezoekt, dan worden de gegevens van deze internetpagina via een server naar uw computer verzonden.

Des te sneller het ophalen van de pagina gebeurt, is afhankelijk van uw computer en de internet aanbieder die dit mogelijk maakt.

Top ↑

Wat betekent Uploadsnelheid?

Eigenlijk is de upload snelheid, de snelheid waarmee een computer zijn data verstuurt richting het internet. Niet ontvangen van data, maar het versturen van gegevens. De snelheid waarmee uw computer & internetverbinding gegevens naar deze server kan verplaatsen is uw uploadsnelheid.

Grote voordeel van een hoge uploadsnelheid is : hoe sneller de upload, hoe sneller alles verloopt (tv kijken, films uploaden/downloaden, enz enz.

Top ↑

Wat is 5G?

5G is naatuurlijk de opvolger van 4G, en zal snelheden bereiken waar je momenteel alleen maar van kan dromen.(Zelfs in huis!). Hoewel 5G echt nog in de kinderschoenen staat, is het niet ondenkbaar dat je over 4-6 jaar toegang hebt tot het onvoorstelbaar snelle mobiele netwerk.

Even een vergelijking: Alles-in-1 abonnement van Ziggo biedt een maximale downloadsnelheid van 120 Mb/s. Een film downloaden duurt enkele minuten (afgezien van de grootte, afstand tot centrale, enz..). De beoogde snelheid van 5G is vastgesteld op 20 Gbit! Gigabit is duizend keer groter dan megabit. In theorie is het mogelijk om een film daarmee in één seconde te downloaden. (En dan praten we over mobiele toegang….)

Top ↑

Wat is een Analoge Telefoonlijn

Dit waren de eerste telefoonaansluitingen waar het mogelijk was om op analoge wijze een data of spraaksignaal tussen twee of meerdere locaties getransporteerd kan worden.

het grote nadeel van een analoge telefoonlijnis dat deze maar door 1 dienst tegelijkertijd gebruikt kan worden. Wil je bellen? Dan kun je geen fax versturen met de telefoonlijjn.Toen ADSL om de hoek kwam kijken, was het mogelijk met een soort ADSL splitter de lijn te splitten. Deze splitst de telefoonlijn in twee banden: één voor de telefoonlijn en één voor de ADSL verbinding, maar het was nog steeds nog niet mogelijk om 2 zaken tegelijk te doen (fax/telefoon).

Dit werd snel opgelost met een ISDN aansluiting.

Top ↑

Wat is een Fair Use Policy (FUP)

Tegenwoordig worden bijzonder veel abonnementen afgesloten met een Fair Use Policy (FUP). Dit nieuwe fenomeen, houdt eigenlijk in,  dat u als gemiddelde over alle internetgebruikers gebruik mag maken van uw internetverbinding.

Je mag het onbegrensd gebruiken, maar zeker niet in ‘extreme’ vorm. Je kunt gerust af en toe een film, muziek downloaden via een ADSL verbinding, maar dat het constant downloaden van verschillende vormen niet is toegestaan. En zeker niet als het 24 uur per dag gebeurt, want dan zal de provider ook een waarschuwing geven hiervoor, of zelfs helemaal afsluiten.

Top ↑

Wat is een Geheim Nummer?

Je ziet het meestal in uw telefoonscherm – allemaal nullen. Dat betekend dat dit een ‘geheim nummer’ is. Dit wordt beperkt door te telecom aanbieder van diegene die belt. Tevens zijn deze nummers nergens te vinden in zoals infodiensten, 118, 0900-8008 en relevante telefoongidsen in uw regio/stad.

Grote voordeel is hiervan, dat u niet zo snel wordt opgebeld door telecom bedrijven die u een aanbieden willen aanbieden.

Top ↑

Wat is een Internet Service Provider (ISP)

Een Internet Service Provider (ISP als afkorting) is de Nederlandse afkorting van internetprovider. Dit zijn bedrijven/aanbieders die de mogelijkheid hebben een eigen website aan te bieden, email adress zoals naam@naam.nl, FTP toegang geven, enz enz.

Eigenlijk wordt dit niet meer gebruikt, maar het worden wel Access Providers genoemd tegenwoordig.

Top ↑

Wat is een voicemail?

google-voicemail-antwoordEen voicemail is een handige dienst van de telecom aanbieder, die een persoonlijk antwoordapparaat is eigenlijk. Een onbeantwoord telefoontje wordt, indien de voicemail is ingeschakeld natuurlijk, doorgestuurd naar de voicemial mogelijkheid van de telecom aanbieder.

De eindgebruiker/eigenaar van de voicemail, kan dan op een later moment de voicemail afluisteren, of tevens het bericht verwijderen. De mogelijkheden van voicemail systemen zijn erg divers onder de aanbieders, dus als je een voicemail definitief nodig hebt, is het handig om dit vooraf goed te controleren.

Top ↑