De energievergelijker:
Energie is één van de belangrijkste producten in ons dagelijks leven. We gebruiken bijvoorbeeld energie om onze maaltijden te bereiden, voor onze dagelijkse hygiëne en voor het verrichten van onze werkzaamheden. Energie is dus voor iedereen, ongeacht rang of stand, van enorm groot belang. Gelukkig hebben we in Nederland een groot aantal energiebedrijven die ons van energie willen voorzien. Maar wat is nu een goede keuze als je op zoek bent naar een energieleverancier. Je hebt de reguliere energiebedrijven zoals bijvoorbeeld Eneco, E.on, Essent en Nuon, maar je hebt ook een groot aantal energieleveranciers zoals bijvoorbeeld Delta, Energiedirect, Engie, Greenchoice, Oxxio en Sepa. Wat is nu een goede en betrouwbare energieleverancier en hoe vindt je deze tussen de talloze andere aanbieders van energie?
Ben je op zoek naar een goede en betrouwbare energieleverancier? Dan kan je hieronder de verschillende aanbieders van energie vergelijken.
Het vergelijken van de prijzen van deze energieleveranciers is vaak een ingewikkelde opgave. Aan de ene kant zijn de energieprijzen erg voordelig maar zijn de vaste lasten weer hoger dan bij de andere leveranciers. Dus goedkope energieprijzen hoeven per definitie dus niet tot een lagere energierekening te leiden. De maandelijkse energienota is namelijk opgebouwd uit drie componenten: De leveringskosten, de energiebelastingen en de netwerkbeheerkosten. Het deel dat wij de leveringskosten noemen wordt bepaald door de leverancier van de energie. Deze kosten zijn dus de zogenaamde flexibele kosten waarmee de energieleveranciers zich van elkaar kunnen onderscheiden. De leveringskosten worden bepaald door de verbruikskosten, het vastrecht, de regiotoeslag en de gas kwaliteit correctiefactor. Kortweg je kan dus alleen de aanbiedingen van de energieleveranciers beoordelen als je deze berekend over jouw gemiddelde gebruik aan energie!Ook moet je kritisch zijn als het gaat om het afnemen van “Groene” energie. Eigenlijk kan je zelfs stellen dat het onmogelijk is om alleen groene energie af te nemen. Alle energie wordt namelijk over hetzelfde netwerk verdeeld waardoor de groene energie altijd verontreinigd is met niet-groene energie. Eigenlijk moet je dus stellen dat het afnemen van groene energie een investering is waarmee de energiebedrijven meer groene energie dienen op te wekken.
Naast het kiezen voor een voordelige energieleverancier kunnen energie besparende maatregelen de kosten voor energie ook aanzienlijk drukken. Zo kan je kiezen voor LED lampen om jouw huis te verlichten, kan je jouw huis beter isoleren, kan je apparatuur volledig uitschakelen in plaats van deze stand-by te zetten, kan je gebruik maken van een dubbeltariefmeter en kan je beter een trui aantrekken dan de verwarming een graad hoger te zetten. Als je heel kritisch met energie omgaat kan je zelfs tot 40 procent op jouw energieverbruik besparen!