Na jarenlang gebruik van ADSL is VDSL de nieuwe generatie internet over de koperen telefoonlijn. Inmiddels zijn de meeste providers overgestapt op een combinatie van ADSL en VDSL internet. Dit voornamelijk omdat niet alle huishoudens in Nederland al gebruik kunnen maken van VDSL.
VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line en is de volgende in de zogenaamde ‘ xDSL’ verbindingen. xDSL (of ook wel gewoon DSL genoemd) is de techniek achter deze verbindingen. Er zijn vele vormen van DSL verbindingen, maar in Nederland gebruiken we voornamelijk ADSL en VDSL internet.
Beschikbaarheid
VDSL is nog niet overal in Nederland beschikbaar, dit is voornamelijk omdat de techniek dat niet toestaat. Dunbevolkte gebieden kunnen over het algemeen (nog) geen VDSL verbinding krijgen. Denk hierbij aan buitengebieden in de Randstad en het oosten van het land. Dit heeft te maken met de afstand tussen de woning van de gebruiker en de plaatselijke verdeelcentrale van KPN.
KPN is als netwerkbeheerder verantwoordelijk voor alle koperlijn verbindingen in Nederland. De telefoonlijn die in de meeste woningen in Nederland binnen komt is daarom ook eigendom van KPN.
De snelheid van een xDSL verbinding wordt grotendeels bepaald door deze afstand. Hoe groter de afstand tussen de woning en de centrale, hoe lager de uiteindelijke snelheid. Over het algemeen is de maximale afstand 1200 tot 1500 meter voor VDSL. Is je afstand groter, dan is alleen ADSL beschikbaar.
Snelheid
De snelheid is dus net als de beschikbaarheid afhankelijk van de afstand. De maximaal haalbare download snelheid op een VDSL lijn is 52 Mbps (op VDSL2 theoretisch zelfs 250 Mbps) en de upload snelheid loopt op tot maximaal 13 of 26 Mbps.
Echter is het halen van 52 Mbps in praktijk vrijwel onmogelijk. Tenzij de centrale naast je huis staat, zal er altijd kwaliteit en daarmee snelheid verloren gaan.
Kom je boven de 1200 meter, dan zul je alleen ADSL, ADSL2 of ADSL2+ kunnen krijgen. Dit zijn de verschillende beschikbare ADSL technieken en ze hebben allemaal hun eigen maximale afstand en maximale snelheid.
Bij een theoretische snelheid van 250 Mbps op VDSL2, blijft er na 500 meter nog ‘slechts’ 100 Mbps over.
De netwerkbeheerder heeft inmiddels geconstateerd dat een afstand van 1200 meter te kort is om een goede VDSL dienstverlening te realiseren. Om deze reden worden op dit moment, voornamelijk nog in nieuwbouwwijken, wijkverdelers gebouwd. Deze wijkverdelers staan middels een glasvezelverbinding in contact met de grote centrale. Omdat er een bij een glasvezelverbinding geen kwaliteitsverlies optreedt over deze afstand, wordt de afstand aanzienlijk korter gemaakt. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om meer mensen VDSL internet te leveren. Ook heeft deze techniek gezorgd voor de ontwikkeling van VDSL2, waarbij snelheden mogelijk zijn vergelijkbaar aan die van kabel leveranciers.
VDSL2
VDSL2 is erg in opmars en veel providers hebben bij het vervangen van hun netwerkapparatuur al rekening gehouden met een snelle groei op dit gebied. Met VDSL2 is een dekking over een veel groter gebied mogelijk. Ook is het mogelijk een hogere snelheid over een groter gebied te leveren. Dit heeft als hoofdreden dat VDSL2 gebruik maakt van frequenties tot 30 MHz. Ter vergelijking: ADSL gebruikt frequenties tot 1 MHz.
Triple play
VDSL/VDSL2 zijn voornamelijk ontwikkeld om zogenaamde ‘triple play’ pakketten aan te bieden, oftewel: internet, telefoon en tv. Internet en telefonie zijn al een tijdje de standaard, maar voor televisie was de bandbreedte redelijk beperkt. Televisie over een ADSL verbinding zorgt vaak voor enorm snelheidsverlies, omdat televisie buitengewoon veel data verbruikt.
Tegenwoordig wil iedereen HDTV en dat is over de oude ADSL standaard praktisch onmogelijk. HDTV verbruikt zo veel data, dat een standaard ADSL verbinding niet genoeg is. Gevolg zou zijn dat het beeld continu blijft hangen, omdat er opnieuw data opgehaald moet worden.
VDSL2 geeft meer ruimte op de lijn door de hogere frequenties en bied daarom ook de mogelijkheid om simultaan te surfen op het internet en HDTV te kijken.