Wat doen wij met gratis Wifi?

Wat doen wij gratis Wifi?

Onlangs verklaarde Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, dat er meer uniformiteit moet komen op de Europese telecom markt. De Europese Commissie streeft naar een hervorming van de Europese markt voor digitale communicatie waardoor inwoners, bedrijven en organisaties in de verschillende EU-lidstaten beter profiteren van de gigantische investeringen die nodig zijn voor de implementatie van het 5G netwerk. Het streven van de Europese Commissie is een volledige implementatie van het 5G netwerk in 2025. Volgens berekening zal hierdoor 2 miljoen additionele werkplekken in de Europese Unie worden gecreëerd.

Gratis Wifi


Het eerste doel dat de Europese Commissie wil verwezenlijken is het in uiterlijk 2020 beschikbaar stellen van gratis WiFi in iedere Europese hoofdstad. Voor eerste stap, het beschikbaar maken van Wifi-hotspots, heeft de Europese Commissie 120 miljoen Euro beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat hiermee openbare gebouwen, parken, pleinen en toeristische attracties worden voorzien van een dergelijke Wifi-hotspot. Hierdoor zullen op dagelijkse basis circa 50 miljoen gratis Wifi-verbindingen beschikbaar komen.

Gratis Wifi in Florence


Toeristen, die Florence in Italië bezoeken, kunnen voor een kleine 80 Euro de Firenze Card aanschaffen. Deze kaart waarmee met toegang verkrijgt tot alle musea geeft ook recht op gratis openbaar vervoer en 72 uur gratis Wifi via de gemeentelijke hotspots. De hotspots zijn uitstekend verdeeld over het centrum van Florence. De Loggia dei Lanzi, die natuurlijk ook is voorzien van een hotspot, staat hierdoor nu ook bekend als de mooiste Wifi-zone in de wereld.

Gratis Wifi in Helsinki


De Finse hoofdstad Helsinki bezit een uitstekend netwerk met hotspots die vrij toegankelijk zijn voor iedere Wifi-gebruiker. Op het moment dat je met het vliegtuig landt op de luchthaven Helsinki-Vantaa kan je al beschikken over gratis Wifi. In Helsinki zelf zijn praktisch alle openbare gebouwen en toeristische plaatsen voorzien van een hotspot. Sterker nog: In sommige bussen en trams wordt zelfs gratis Wifi aangeboden.

Gratis Wifi in Parijs


Eigenlijk staat de Eiffeltoren, die voorzien is van talloze Wifi-hotspots, model voor de beschikbaarheid van gratis Wifi in Parijs. In Parijs kunnen toeristen, maar ook de inwoners, beschikken over een netwerk met meer dan 200 hotspots. Deze hotspots zijn vooral te vinden bij openbare gebouwen, toeristen centra (Zoals Quartier Latin) en de vele monumenten. De enige beperking die men heeft is dat men maximaal 2 uur achtereen gebruik kan maken van een gratis Wifi-verbinding. Aan de andere kant zijn er dan weer geen beperking op het aantal malen dat men kan inloggen op het netwerk.

Gratis Wifi in Amsterdam


Natuurlijk kan men ook in Amsterdam beschikken over gratis Wifi. Vooral openbare gebouwen en toeristische attracties zijn hier voorzien van een hotspot. Zo kan men hotspots vinden bij het Koninklijk paleis op de Dam, het Rembrandt museum, de openbare bibliotheek en het station. Over het gehele centrum van Amsterdam kan men gebruik maken van een kleine 100 hotspots. Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend dat men met internetbedrijven in gesprek gaat om te bekijken of in geheel Amsterdam gratis Wifi kan worden aangeboden.

Gratis Wifi in andere Nederlandse steden


Ook Rotterdam biedt een draadloos netwerk waarbij meer dan 100 Wifi-hotspots opgesteld staan bij openbare gebouwen en toeristische attracties. Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, biedt ook een redelijk uitgebreid netwerk van Wifi-hotspots. Vooral in het centrum en rond het binnenhof zijn talloze hotspots te vinden waarop men kan inloggen voor gratis internet. Natuurlijk zal men ook hotspots aan het Scheveningse strand, de haven en andere toeristische attracties aantreffen. In de binnenstad van Utrecht lijkt het er wel op dat de hotspots op elkaar gestapeld zijn. Hiernaast zijn ook de openbare gebouwen, de jaarbeurs en diverse toeristische attracties voorzien van een hotspot.

Hoe vindt je hotspots?


Natuurlijk kan je met jouw smartphone of tablet als een verwilderde digifiel door een vreemde stad rond gaan rennen om de hotspots op te zoeken. Maar het zal veel effectiever gaan als je eerst wat voorbereidingen treft. Zo kan je op de sites hotspotsvinden.nl en de verschillende providers al enorm veel informatie inwinnen over beschikbare hotspots. Ook op de site van Skype en Whatsapp staat natuurlijk veel informatie over beschikbare hotspots. Ook via de site van Google Maps kan je een groot aantal wifi hotspots vinden. Een andere mogelijkheid om hotspots te traceren zijn de diverse Apps die je op jouw smartphone of tablet kan installeren. Enkele van deze apps die je kunt downloaden zijn KPN HotSpots, Youth Hotspots en Free Wifi Finder. Heb je geen tijd gehad om deze voorbereidingen te treffen dan kan je altijd eerst op zoek gaan naar openbare gebouwen zoals de bibliotheek en het station om een wifi hotspot te vinden. Hiernaast zijn er ook een aantal retailketens die standaard gratis wifi aanbieden. Zo kan je natuurlijk even een hamburgertje scoren bij McDonalds en de Burgerking en tegelijk even jouw mail checken, kan je in menige supermarkt boodschappen inslaan en Whatsapp berichten verzenden en kan je in menig restaurant een vorkje prikken terwijl je via facebook aan je vrienden laat weten dat je even met jouw mond vol staat. Hoe dan ook, in iedere stad kan je gemakkelijk een wifi hotspot vinden waardoor je gratis gebruik kunt maken van het mobiele internet.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …