Wat doen wij met het 5G netwerk?

De implementatie van het nieuwe 5G netwerk zal de 28 lidstaten van de Europese Unie in 2020 ongeveer 56 miljard Euro gaan kosten. Hiertegenover kunnen deze lidstaten tegen 2025 ongeveer 113 miljard Euro per jaar verdienen. Verder zullen andere markten goed zijn voor een additionele omzet van ongeveer 142 miljard Euro tegen 2025. Op basis van deze gegevens zullen binnen deze lidstaten van de Europese Unie tegen die tijd circa 2.4 miljoen extra arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. Al deze bevindingen komen uit een rapport dat op verzoek van de Europese Unie werd gepubliceerd door InterDigital Europe.

Wat is het 5G netwerk?

Het 5G netwerk, het vijfde generatie netwerk voor mobiele telecommunicatie, is de geplande vervanger voor het bestaande 4G netwerk. Door de implementatie van dit innovatieve netwerk kunnen meer gebruikers tegelijk kunnen maken van het mobiele netwerk. Hierbij heeft elke gebruiker ook nog eens de beschikking over hogere datasnelheden en een grotere bandbreedte. Hierbij zal dit netwerk een groter bereik hebben dan het huidige 4G netwerk en is het stabieler en dus betrouwbaarder. Enkele tests hebben al uitgewezen dat de 5G snelheden kunnen oplopen tot 10 Gbit per seconde, honderden malen sneller dan het huidige 4G netwerk. Op basis van deze gegevens kunnen meer gebruikers en meer apparatuur (Inter-of-Things) gelijktijdig gebruik maken van het mobiele netwerk.

De toekomst van het mobiele netwerk.

Onlangs werd bekend dat de roamingkosten binnen de Europese lidstaten vanaf juni 2017 niet meer in rekening zullen worden gebracht. Inwoners van de Europese Unie zullen hierdoor niet meer worden opgezadeld met extra kosten als zij in een ander land binnen de Europese Unie gebruik maken van het mobiele netwerk. Als hiernaast ook nog het razendsnelle 5G netwerk geïmplementeerd wordt zullen veel Europeanen hun vaste aansluiting inruilen voor een mobiele aansluiting. Hierbij zullen steeds meer apparaten op het mobiele netwerk worden aangesloten (Internet-of-Things) waardoor de mobiele populatie zeer snel zal groeien. Ondanks dat het 5G netwerk ten opzichte van het bestaande 4G netwerk een zeer hoge snelheid en enorm veel bandbreedte zal bieden, zal de Europese Commissie er goed aan doen om de verwachte groei van gebruikers in beeld te brengen. Het zal een trieste zaak zijn als het innovatieve 5G netwerk binnen de kortste keren in capaciteit zal stagneren door de enorme datastroom van de vele bestaande en nieuwe gebruikers.

Voordelen van het 5G netwerk:

In het onderzoek van Digital Europa werden 3 doelstellingen gedeponeert waaraan het nieuwe 5G netwerk aan zal moeten voldoen. Zo zal dit netwerk ongeacht tijdstip en locatie overal een snelheid moeten bieden van minimaal 50Mbps. Met het huidige 4G netwerk blijkt namelijk dat in de zogenaamde buitengebieden (Vooral de Nationale parken) zelden de vereiste snelheden worden gehaald. Hiernaast moet het 5G netwerk voldoende functionaliteiten bevatten zodat het Internet-of-Things ook daadwerkelijk geïnitieerd kan worden. Hierbij moet men denken aan de vele mobiele apparatuur in de gezondheidszorg, de transportsector maar ook in de particuliere sector. Als laatste zal het 5G netwerk ook ultra-tactiel moeten functioneren zodat er een potentie aanwezig is om toekomstige applicaties snel te kunnen adopteren. Denk hierbij aan realtime sensor en respons capaciteiten zodat interacties tussen gebruikers en apparatuur, maar ook tussen apparatuur onderling gerealiseerd kan worden.

Uitrol van het 5G netwerk:


Op 7 juli 2016 hebben de 17 grootste Europese telecom providers een manifest ondertekend waarin zij aangeven dat in 2020 minimaal één grote stad in elk van de Europese lidstaten het 5G netwerk operationeel zal zijn. Zij zijn er heilig van overtuigd dat een snelle digitalisering van de verticale markten (Zoals transport, gezondheidszorg, Metaalsector en Detailhandel) en de publieke sector ongekende mogelijkheden zal bieden voor het lanceren van innovatieve technologieën. Echter op dit moment (oktober, 2016) verkeerd de implementatie van het 5G netwerk nog steeds in de experimentele fase. De komende twee jaar tot 2018 zullen de verschillende telecomproviders een aantal uitgebreide testen doen om de standaard voor het 5G netwerk te kunnen valideren. In 2018 zal de eerste blauwdruk van het %G netwerk gereed zijn en zal een additionele frequentie voor de implementatie van het 5G netwerk beschikbaar moeten komen. Als alles volgens deze planning loopt zullen de eerste Europese steden op beperkte schaal in 2019 kennis maken met het 5G netwerk. Vanaf 2020 zal dan in verschillende steden in de verschillende Europese lidstaten het 5G netwerk gelanceerd worden. Uiterlijk 2023 zal het 5G netwerk in alle Europese lidstaten volledig operationeel moeten zijn.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

De chatprogramma’s van vroeger

Via een scherm met elkaar communiceren vinden wij nu heel normaal. Maar hoe is het …