Wat is 4G en hoe snel is het?

Tegenwoordig wordt er snel internet verwacht. Je wil toch even snel een foto op social media plaatsen. In Nederland maakt 4G dekking dat mogelijk. Maar wat houdt 4G eigenlijk in? Wanneer heb je het nodig en merk je een verschil met 3G en wifi?

De snelheid van 4G

4G is snel, maar wat is snel eigenlijk? Om een voorbeeld te geven, het 4G internet van Simyo heeft een gemiddelde snelheid van 20 Mbps en met een topsnelheid van 150 Mbps. Dat wil zeggen dat je door deze snelheden binnen een seconde een foto op Facebook kan plaatsen. Waarbij de snelheid bij 3G gemiddeld 7 Mbps is. Dat wil zeggen dat het ongeveer 25 seconden duurt, voordat dezelfde foto op Facebook staat.

Hierbij wel een aantekening. De snelheid van 4G hangt wel af van het type telefoon, de drukte op een zendmast en de dekking in het gebied.

3G versus 4G

Dat 4G beter is dan 3G, is algemeen bekend. Het gaat om meerdere aspecten als snelheid en de landelijke dekking. Je smartphone is met 4G via meerdere frequenties bereikbaar. Een 4G netwerk van KPN gebruikt via 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Bij een lage frequentie heb je een groot bereik en bij een hoge frequentie sneller internet.

De voordelen van 4G

Was je ervan op de hoogte dat 4G internet in Nederland in de meeste gevallen een stuk beter is dan wifi? Lees de belangrijkste voordelen van 4G. Op het Simyo Blog staat meer informatie over 4G.

  • Overal dekking met 4G: zelfs binnenshuis is 4G beter qua bereik dan wifi;
  • Veiliger internetten met 4G: niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd;
  • Internet via 4G is stabieler: op een drukke plek als een cafe waar iedereen dezelfde wifi-hotspot gebruikt, is het bereik met 4G beter;
  • Binnen gebouwen beter bereik: als je op zolder zit dan is je wifi-signaal waarschijnlijk niet zo sterk, terwijl dat met 4G prima is. Dit komt door de sterkere frequentie;
  • De snelheid: 4G is sneller dan de gemiddelde Nederlandse wifi-verbinding. Als voorbeeld, bij een Sim Only abonnement van Simyo met Flex 4G is je gemiddelde internetsnelheid 20 Mbps, terwijl een Nederlandse wifi-verbinding een gemiddelde snelheid van 17,9 Mbps heeft.

5G is coming!

Op dit moment gebruiken 7,5 miljoen Nederlanders 4G internet. Dat is dus ten opzichte van vorige jaar verdubbeld. Fabrikanten, providers en landen zijn volop bezig met de ontwikkeling van de verbeterde versie van 4G: 5G! Met een minimale snelheid van 1000 Mbps is dit veel sneller dan 4G. Het ziet ernaar uit dat we vanaf 2020 kunnen internetten via 5G.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …