Wordt het GSM netwerk Gehackt in Nederland?

De Algemene Inlichtingen- en VeiligheidsDienst beweert dat het GSM-verkeer binnenkort op grote schaal kan worden gehackt, zodat iedereen gemakkelijk kan worden afgeluisterd.

Nadat een Duitse wetenschapper bekend had gemaakt hoe de versleuteling van het GSM-verkeer werkt en kan worden gekraakt, heeft de AIVD alarm geslagen. De geheime dienst waarschuwt omdat hackers er nu vrij gemakkelijk in kunnen slagen om het telefoon en sms verkeer af te luisteren, dit kan vrij goedkoop en zonder het af te luisteren toestel ooit in handen te hebben gehackt.
De AIVD heeft samen met het Computer Emergency Response Team een nieuw feitenrelaas gestuurd naar alle ambtenaren over de onveilige GSM-technologie, in ruim vier op de vijf telefoons is deze technologie toegepast en in meer dan 200 landen is een dergelijk netwerk uitgerold. De overheidsinstanties worden geadviseerd om alternatieven te zoeken om te bellen.

Er wordt geadviseerd over te stappen op UMTS en GPRS-verbindingen, deze technologie is beter versleuteld.

Het gebruik van persoonlijke versleutelingssystemen wordt ook geadviseerd.

[techzine]

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de Samsung Galaxy S10E en de iPhone XR

De markt voor smartphones wordt voornamelijk gedomineerd door twee grote spelers: Samsung en Apple. Waar …

2 comments

  1. ja mobieltjes kunnen worden gehackt en afgetapt. ik ben er zelf ook slachtoffer van.de simpele mobieltjes zijn zeker makkelijke prooi,zo is er bij mij geruime tijd beltegoed verdwenen terwijl ik ik niet bwelde,sms-te,mms-te,mailde of internette.Probleem is hierbijdat voor de gewone (simpele)mobieltjes geen beveiligingssoftware als antivirus en firewall verkrijgbaar is.Ze kunnen je zelfs in je eigen huis afluistern via je gehackte mobieltje. Ook de zgn.smartphones zijn niet veilig,zeker niet zonder beveiligingssoftware,het schijnt dat de blackberry’s niet zijn af te luisteren (tenzij ze de toestel mastercode kennen),er zit een soort encryptie op.Mijn advies:vervang zowel mobieltje als simkaart/06nmr.Je kunt proberen het toestel te resetten via software update,maar als je hetzelfde 06nmr blijft gebruiken en als ze je IMEI-nmr weten (vergelijkbaar met mac-adres van een pc) dan kun je mogelijk toch weer opnieuw gehackt en afgetapt worden.Wil je je mobieltje en 06nmr niet kwijt,pas op je tellen wat je bespreekt en doet via je gsm,niet bankieren,e-mailen en digitaal winkelen met het toestel,en als je niet wil dat men meeluisterd met wat jij en je vrouw in bed doen ’s avonds dan zou ik niet alleen het toestel uitzetten maar ook de batterij en simkrt eruithalen,of hem niet meenemen naar de slaapkamer.Overigens kunnen ook huistelefoons worden gehackt en afgeluisterd,en kan men zelfs via de ouderwetse ptt draaischijftelefoons ook je huisgebeuren afluisteren.Vooral de draadloze huistelefoons ja ok die met DECT kunnen worden afgeluisterd.Welkom in het digitale tijdperk.

  2. Geachte,

    Ik heb zelf het vermoeden dat mijn vriendin haar telefoon is gehackt. De provider is t-mobile, zij wensen haar er veel succes mee, de politie meldt hetzelfde. Heeft u een advies wat hiermee te doen. Ik kan u het voorval exact uitleggen. M.a.w. het vermoeden is niet gebasseerd op niets.

    Chris