KPN zet grote stap met “megaproject” VDSL2

Ik schreef er al eerder over, dat er wat gaat veranderen voor de gemiddelde consument de komende jaren. (hier, en hier)

Voor de gemiddelde consument is ADSL2+ op dit moment de snelst mogelijke internetverbinding, naast de bekende kabel natuurlijk.
Een groot aantal Nederlandse DSL providers hebben al ADSL2+ in hun producten lijst opgenomen, in een vorm
van abonnementen die snelhieden to 20 Mbps beloven. Dit is een zeer behoorlijke snelheid,, maar kunnen we nog een  tree hoger? Is er geen Max?

Onze grote vriende KPN is de aangewezen partij om die vraag te beantwoorden. Zij zijn de Netwerkbeheerders in Nederland voor dit soort projecten.

KPN gaat vooralsnog weinig investeren ADSL2+, en dat merkt de consument ook door hoge prijzen aan de kant van KPN. (30 Euro voor een 3mbit aansluiting!)

De reden is dat men al gaat vooruitkijken naar de volgende grote stap: VDSL

Oftewel : very high-speed digital subscriber line.

VDSL is de toekomst volgens de specialisten. Dit wordt de standaard op middellange termijn waar we mee supersnel kunnen internetten, de kabel uitgezonderd natuurlijk. Dus is het tijd om er eens goed naar te kijken.

Wat is VDSL? Wie gaat het aanbieden? En wanneer is het zover?

VDSL – Een tussenstation?
VDSL gaat glasvezel gebruiken tot in de wijk. Maar alleen het laatste stukje tot aan de woning blijft de ouderwetse koperdraad.
Deze manier van aanleveren van de lijnen, fibre to the curb genoemd. Eigenlijk kun je zeggen dat VDSL een tussenstation is vóór de voorlopige eindhalte: glasvezel tot aan de woning (fibre to the home).

Als we de papieren controleren, is in theorie met VDSL snelheden mogelijk tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload.  Maar bij de allernieuwste versie : VDSL2, wordt zelfs gesproken van een downloadsnelheid van 100 Mbps up én down.

En ook hier is het in de praktijk iets anders dan op papier, de snelheden zullen zelden worden gehaald. Het bekende euvel van ADSL(2+) geldt namelijk ook voor VDSL: hoe verder de eindgebruiker woont van het punt waar het koper in glasvezel overgaat, hoe trager zijn verbinding. Ai, maar in praktijk zullen consumenten met VDSL2 meestal kunnen internetten met een snelheid van 20 tot 50 Mbps. Perfect om triple play af te nemen van KPN?

KPN legt All IP-netwerk
Ok, KPN is voortrekken in deze wedstrijd. KPN weet als enige WAAR en WANNEER VDSL2 in Nederland het eerst de kop op gaat steken. Zij zullen namelijk het vereiste netwerk aanleggen. Helaas is juist KPN weinig spraakzaam over zijn strategische plannen en netwerkinvesteringen, ofwel: over de toekomst.
Van de KPN woordvoerder Ben Oudshoorn : “Als beursgenoteerd bedrijf moeten we dit soort informatie gestructureerd naar buiten brengen”.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …