Grote Concurrent levert KPN Glasnet!

Als eerste ’oude’ telecombedrijf ter wereld wil KPN geen eigen netwerk meer aanleggen. Maar de concurrent Reggefiber kan dat goedkoper en beter vinden ze.

KPN laat zijn toekomstige glasvezelnet het liefst aanleggen door concurrent/partner Reggefiber. Die kan het namelijk sneller en goedkoper, aldus Eelco Blok, de KPN-bestuurder verantwoordelijk voor het vaste net.

Tot nu toe leveren de traditionele telefoonmaatschappijen de diensten in eigen land op een eigen telecomnet. Daardoor konden ze lange tijd concurrenten buiten de deur houden. Meer recent gaf het ze nog enige invloed op de voorwaarden waaronder concurrenten op het nationale telecomnet zouden worden toegelaten.

Brussel eist echter steeds nadrukkelijker dat nationale netten open worden. En dat alle concurrenten onder gelijke voorwaarden toegang krijgen. KPN loopt al voorop in deze ontwikkeling en trekt nu als eerste de ultieme conclusie: het nieuwe glasvezelnet dat het oude telefoonnet zal vervangen, hoeft geen exclusief KPN-net meer te zijn. Blok: „Als we door samenwerking de komst van een glasvezelnet kunnen versnellen, is dat ook goed voor ons. Dan kunnen wij sneller diensten leveren op dat net.”

Reggefiber legt al enige tijd plaatselijk glasvezelnetten aan. Dat het dat goedkoper kan dan KPN is niet zo vreemd. Toen KPN in 2001 in grote financiële problemen kwam, verkocht het bedrijf zijn divisie netwerkbouw aan Volker Wessels, een zusterbedrijf van Reggefiber.

KPN en Reggefiber zijn het al eens over samenwerking in Almere, waar Reggefiber het netwerk aanlegt en KPN al zijn abonnees zal overzetten op het glasvezelnet. Naar verluidt wil KPN in ruil daarvoor wel mede-eigenaar worden van het nieuwe net. De twee zullen het netwerk samen bezitten, zo heeft een andere KPN-manager deze week verklaard tegenover financieel analist Tim Poulus. Een zegsman van KPN wil dit nog niet bevestigen. „Maar als het in Almere rond zou komen, denk je wel aan zo’n model.” Volgens Blok moet het Almeerse model ook in veel andere steden gebruikt gaan worden.

KPN trekt wereldwijd de aandacht met zijn vernieuwende aanpak. „We willen de eerste Telco 2.0 worden”, aldus Blok, verwijzend naar Web 2.0. Dat laatste is de naam van de ontwikkeling waarbij telefonie, tekstverwerken en andere computertoepassingen via internet verlopen. KPN wil die diensten leveren.

Als Reggefiber het nieuwe nationale net aanlegt, levert dat KPN een miljardenbesparing op. Iets wat de beleggers extra zullen waarderen!

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …