Glazvezel is serieuze concurrent van ADSL

Met meer dan 1 miljoen aansluitingen in Europa is Fiber to the Home (FTTH) aardig op weg een belangrijke concurrent van ADSL te worden. Dat bleek op het Fiber to the Home-congres in Parijs, waar zeker 2200 deskundigen op af kwamen.

In elf landen is de glasvezelpenetratie de 1 procent ruim gepasseerd, ook in Nederland, dat een twaalfde plaats op de wereldranglijst inneemt. Weliswaar nog altijd ver achter Japan (11 miljoen abonnees), maar ruim voor Italië, een van de snelste groeiers in de branche.

Nieuwkomers op de vorige week gepubliceerde ranglijst van de FTTC Council zijn Slovenië, IJsland en Singapore. China klom van de tiende naar de zevende plaats. Het Franse onderzoeksbureau iDATE meldt een totaal van 200 glasvezelprojecten alleen al in Europa.

In veel gevallen zijn het niet de telecombedrijven of kabelaars, maar gemeenten en energiebedrijven die deze ontwikkelingen oppakken. Zij doen dat elk vanuit een ander perspectief: gemeenten willen het monopolie van kabelaars doorbreken door open netwerken te creëren, maar ook om bedrijvigheid aan te trekken, terwijl energiebedrijven een geheel nieuwe markt hopen aan te boren.

Toch zijn ook al enkele telecombedrijven actief op deze markt, waaronder France Telecom, Iliad, Telekom Slovenia en Orange in Slowakije. France Telecom leidt een omvangrijk project in Parijs en in Nederland is KPN met glasvezel actief. In Amsterdam, Almere, Eindhoven en Enschede zijn projecten gestart.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …