FTTH – Wat betekent FTTH?

Fiber to the Home (afgekort tot FTTH) is een aanduiding waarmee “een glasvezelverbinding tot aan de woning” wordt bedoeld.

Bij andere technieken zoals kabel of ADSL bestaat het grootste gedeelte van het netwerk wel uit glasvezelverbindingen, maar het laatste stukje, van wijkcentrale/straatverdeler tot aan de woning, is koperkabel.

Bij FTTH is ook dat laatste stukje glasvezel. De term FTTH wordt overigens door de providers niet vaak gebruikt. Waarschijnlijk omdat de term wat te technisch is.

Naast de aanduiding FTTH wordt er onderscheid gemaakt in:

Fiber to the node / neighborhood (FTTN) / Fiber to the cabinet (FTTCab). Glasvezel tussen grote centrales.
Fiber to the curb (FTTC) / Fibre to the kerb (FTTK). Glasvezel naar wijkcentrales waar vandaan ADSL en Kabel verbindingen worden aangeboden.

Fiber to the building (FTTB). Glasvezel naar het gebouw. Dit is een technische ruimte in een bedrijfspand. Dit wordt ook wel eens verward met Fiber to the Business.

Techniek

De verbinding wordt mogelijk gemaakt door zogeheten glasvezelverbindingen. Daarvan zijn meerdere varianten, waaronder single-mode fiber of multi-mode fiber. De meest gebruikte techniek voor FTTH is single-mode fiber. De belangrijkste eigenschappen van een glasvezelverbinding zijn de grote bandbreedte en de grote afstand waarover deze snelheid gerealiseerd kan worden. Er zijn glasvezelverbindingen mogelijk tot wel 10 Gbit/s, over een afstand van vele kilometers. Vaak worden FTTH-abonnementen geleverd met snelheden variërend van 10 tot 100 Mbit/s. Een groot verschil met bijvoorbeeld ADSL of kabel, is dat de geleverde snelheden meestal symmetrisch zijn, wat wil zeggen dat zowel up- als download snelheid gelijk zijn. Ook de netwerkvertraging (ook wel latency of ping genoemd) is lager.

Media

Glasvezel krijgt regelmatig aandacht in de media. Zo is er veel te lezen over de aanleg van een glasvezelnetwerk in Amsterdam. Kabelprovider UPC heeft geprobeerd de aanleg van dit netwerk te verhinderen, zich beroepend op oneerlijke concurrentie. Ook in andere plaatsen in Nederland worden glasvezelnetwerken aangelegd. Het aanleggen van een glasvezelnetwerk gebeurt vaak met veel vertragingen, wat voor veel ergernis zorgt. Ook de storingen waarbij mensen thuis langdurig zonder televisie of internet komen te zitten heeft het aanvankelijke enthousiasme doen omslaan en aandacht gekregen in de media. Tegenwoordig zijn de kinderziektes uit de techniek en is FTTH net zo betrouwbaar als een ADSL/kabel verbinding.

Triple-play

Over een FTTH verbinding kunnen meerdere diensten geleverd worden. Vaak gebeurt dit in de vorm van triple play: internet, (digitale) televisie en digitale telefonie (VOIP), maar ook losse internet, telefonie- of televisie-abonnementen zijn bij de meeste providers mogelijk.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …