De flexibele telefoon

 

Samsung Galaxy RoundSamsung Galaxy Round
Samsung heeft de eerste zet gedaan met de Samsung Galaxy Round. Dit toestel heeft een gebogen scherm en daarmee is Samsung de eerste fabrikant die een toestel komt met een scherm dat niet plat is. De Galaxy Round is tot nu toe alleen in Zuid-Korea uitgebracht en heeft dan wel een gebogen scherm, maar is niet buigbaar.

Samsung zet hiermee wel de eerste stap richting een geheel flexibele smartphone. Er gaan geruchten dat Samsung in de eerste helft van 2014 nog met een geheel flexibel toestel op de markt komt.

LG flexibel display
LG is de concurrent van Samsung op dit gebied. Helaas voor LG was Samsung dus eerder met de Galaxy Round met gebogen scherm. Maar bij LG wordt er niet getreurd, ze zijn druk bezig met de productie van écht flexibele OLED-schermen. Volgens berichten uit Korea worden de schermen nog in 2013 ingebouwd in de nieuwste toestellen van LG. Dat belooft wat in 2014!

Wat zijn de voordelen?
Er wordt veel gesproken over smartphones met flexibele beeldschermen. Zijn ze echt handig, of is het alleen een leuk extraatje?

Als telefoons geheel flexibel worden dan kan dat een aantal voordelen opbrengen. We zetten er een paar op een rijtje:

  • Het scherm wordt minder gevoelig voor krassen en breuken
  • Smartphones worden dunner en lichter
  • Grote smartphones kunnen worden opgevouwen
  • Toestellen kunnen in een staande positie worden gezet door ze te buigen
  • Je kunt je smartphone om je arm binden

Er zijn dus veel nieuwe mogelijkheden voor een flexibele smartphone. Maar eerlijk is eerlijk: wie bindt er nou een smartphone om zijn arm? En wie vindt het nodig om zijn toestel dubbel te vouwen?

Een echt voordeel is dat smartphones, en dan vooral de schermen, minder snel beschadigen door vallen en stoten. De Samsung Galaxy Round is met haar kromming naar binnen al minder gevoelig voor schade als het toestel op de grond valt. Als een scherm straks echt flexibel is, dan zal een val niet meer zorgen voor een gebarsten scherm.

Een ander zogenaamd voordeel is dat de toestellen door deze ontwikkeling is dat de toestellen dunner en lichter worden. Maar is dat wel nodig? De Samsung Galaxy S4 is 7,9 millimeter dik en weegt 130 gram. Dan de ‘ultradunne’ Huawei Ascend P6: 6,2 millimeter dik en 120 gram.

Het verschil is 1,7 millimeter en 10 gram. Niet bepaald spannend dus. Als toestellen daadwerkelijk nog veel dunner worden, moet je je straks nog zorgen gaan maken dat je telefoon niet verkreukeld uit je tas komt!

Hoesjes
Als alle smartphones flexibel zijn, zou je zeggen dat telefoonhoesjes niet meer nodig zijn. Nu lopen we allemaal nog met een Lumia 1020 hoesje voor onze nieuwe Nokia aanwinst en Huawei Ascend hoesje om onze nieuwste trots van Huawei te beschermen, maar is dit straks niet meer nodig?? Het scherm raakt immers minder snel beschadigd en je wilt je scherm kunnen buigen en dat kan niet in de meeste telefoonhoesjes.

Een dubbelgevouwen scherm kun je niet aflezen, en je wilt je telefoon ook liever niet opgevouwen vervoeren. In de meeste gevallen zal je toestel dan ook gewoon in de platte toestand verkeren, net zoals hij dat nu doet.

En schade kun je altijd oplopen, zelfs met een flexibele smartphone. Daarnaast zijn er ook mensen extra zuinig op hun apparaat, of vinden ze een hoesje simpelweg mooi.

Om die redenen zullen veel mensen nog kiezen voor de trendy én relatief goedkope telefoonhoesjes en accessoires.

Verwachting
Naar verwachting komen Samsung en LG volgend jaar al met een geheel flexibele smartphone. Dit worden de eerste flexibele toestellen ooit op de markt, en er zal nog veel aan gesleuteld moeten worden voordat iedereen tevreden is.

De gloednieuwe techniek zal uiteindelijk op de beste high-end toestellen worden toegepast, maar hier moet helaas ook voor betaald worden.

Het kan nog jaren duren voordat alle fabrikanten overstappen op de productie van flexibele smartphones, voordat de techniek in de meeste toestellen is verwerkt en voordat de flexibele toestellen voor een schappelijke prijs te koop zijn.

Maar het begin is er.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …