7 Million Kijkers, hoe meten ze dat?

Goedemorgen,

Net zoals half Nederland heb ik ook gisteravond naar Peter R. de Vries gekeken, met zijn Joran / Nathalie Hollaway complot. Waar of niet waar, het zal wel. Maar waar het mij omgaat is het volgende. Volgens de statistieken heeft het programma meer dan 7 miljoen kijkers getrokken.

Het is mijn grote vraag : Hoe komen ze aan die getallen?

Hoe weten ze, dat er zoveel kijkers hebben gekeken? Kunnen ze de kijkers traceren? Kijken ze in de kamer zelf? Is er een verbinding met de televisie zelf? Of weet Big Brother gewoon meer? Who knows.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …

6 comments

 1. Kijk, dus ondanks dat je het niet in de gaten hebt, is Big Brother altijd aanwezig. Een slechte ontwikkelijk, maar je houdt het toch niet tegen.

  Frank

 2. Frank,

  Het mooie van digitale televisie is dat de aanbieder tot op de seconde kan zien waarnaar je kijkt. De decoder vraag immers aan de provider om een kanaal. In tegenstellingen tot analoge televisie waarbij de televisie steeds slechts een kanaal laat zien uit het aantal signalen dat de televisie ontvangt. Omroepen beschikken zo over exacte kijkcijfers, in plaats van een schatting zoals nu het geval is.

  Groet, Jeffrey

 3. Precies Thomas. Naja, het was een Nederlands record volgens de kranten. Heeft het wel wat opgeleverd….

 4. Hey Frank,

  nee dat staat ook wel ergens op die site, als ik me het goed kan herinneren is er een groep van 6000 man, waarvan er per periode maar iets van 1250 gemonitord worden. Één geregistreerde kijker minder scheelt dus nogal wat in de schattingen..

  groeten, Thomas

 5. He Thomas, bedankt voor de informatie. Maar doen er echt meer dan 7 miljoen mensen mee met dit systeem? Dat is toch wel iets om over na te denken? Big Brother is watching you….

  Frank

 6. Eenvoudig te vinden op internet:
  “Elk huishouden dat meedoet aan het kijkonderzoek krijgt op alle televisietoestellen en randapparatuur een ‘kastje’, een kijkmeter.
  De kijkmeter bestaat uit een display waarop vragen en instructies te lezen zijn, zoals ‘Wie kijkt?’.
  Daarnaast bevat de meter een afstandsbediening met onder meer aparte persoonsknoppen voor elk lid van het huishouden.
  De kijkmeter kan automatisch registreren dat een toestel aanstaat en slaat deze informatie op.
  De kijkmeter legt vast wat er in het televisietoestel gebeurt, maar kan niet ‘zien’ wat zich in de kamer afspeelt en wie er naar de televisie kijken.
  Daarom moeten alle personen van 3 jaar en ouder die kijken zich aanmelden.
  Dat aanmelden gebeurt door de eigen persoonsknop op de afstandsbediening in te drukken. De display meldt dan wie er kijkt. Zodra iemand is aangemeld, slaat de kijkmeter het televisiekijkgedrag van deze persoon op. Stopt diegene met kijken, dan moet hij of zij zich afmelden. Elke nacht worden alle geregistreerde gegevens van de voorgaande dag doorgestuurd aan de centrale computer bij Intomart GfK te Hilversum.
  Dit gebeurt automatisch via een modem en de telefoon, zonder dat de panelleden dit merken.”

  bron: http://www.kijkonderzoek.nl/