OPTA zoekt werkgelegenheid

Toezichthouder OPTA gaat te ver door internetproviders verplicht basismaatregelen voor de veiligheid op te leggen. Het is inhoudelijk niet heel effectief en getuigt van regelzucht. Dat vindt Simon Hania, technisch directeur van Xs4all. De OPTA stelde deze week een aantal beleidsregels voor, op te leggen aan de Nederlandse internetaanbieders.

Dit moet de veiligheid van internetgebruikers vergroten. Zo moeten de ISP’s hun klanten voorlichten over bedreigingen en hen virus- en spamfilters aanbieden. Daarnaast komen er regels voor het routeren van verkeer.

Hania vindt het “keurig” dat de markt in een consultatieronde om een mening wordt gevraagd over deze maatregelen. Ook vindt hij het begrijpelijk dat de Telecomwet providers oplegt om zorg te dragen voor de veiligheid van hun diensten. Maar het gaat te ver om een aantal basismaatregelen verplicht te stellen, stelt hij op het opinieweblog van Xs4all.

Ten eerste kan OPTA als nationale toezichthouder de regels alleen toepassen op aanbieders van telecommunicatiediensten in Nederland. Dat is niet erg effectief, meent Hania. “De bron van de meeste onveiligheid op internet zit namelijk helemaal niet bij de ISP. Die zit in het buitenland, bij buitenlandse serviceproviders, bij buitenlandse softwareleveranciers en buitenlandse gebruikers.”

OPTA heeft er ook een publieke brief aan alle ISP’s bij gedaan. Tja….
{bron xs4all.nl}

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Alice is er niet meer!

Hoe snel kan het gaan. Aan het einde van 2010 nog gekroond tot beste internet …