Wordt Google een Europese MVNO?

Door het aangaan van een samenwerking Hutchison in Hong Kong heeft Google een grote stap gezet om Europees MVNO (Mobiel Virtuele Netwerk Operator) te worden. Het Amerikaanse “Project Fi” van Google is een project waar de abonnees kunnen beschikken over eenvoudige en snelle draadloze internetverbindingen. Door de samenwerking met Hutchison kunnen klanten van “Project Fi” terwijl zij in Europa reizen ook beschikken over dezelfde connectiviteit.

Veranderingen in het mobiele Europese landschap

Hoewel de details van de samenwerking tussen Google en Hutchison grotendeels nog onbekend zijn, wordt er door deze samenwerking nu gespeculeerd over de uitrol van Project Fi in Europa. Hutchison is een relatief nieuwe MVNE (Mobiel Virtuele Netwerk Enabler) die internationale data dekking voor in Europa reizende klanten van Project Fi zal bieden. Een dergelijke uitrol van Project Fi zal grote gevolgen kunnen hebben voor de Europese providers en zal het Europese mobiele landschap aanzienlijk kunnen veranderen. De communicatie applicaties die worden geboden door toonaangevende merken zoals Apple, Facebook en Google hebben zich sterk ontwikkeld en zijn populair onder de mobiele gebruikers. Hierdoor zijn deze merken bij de eindgebruikers onbetwistbaar en is er een enorme merkentrouw ontwikkeld. De verdere ontwikkeling van deze applicaties zal deze merken steeds meer concurrerend maken de mobiele netwerk service providers. De lancering van Project Fi in Europa zal daarom voor de bestaande mobiele netwerk service providers een zorgelijke ontwikkeling kunnen zijn.

Europese dekking

Wanneer een MVNO in de huidige Europese situatie een andere geografische markt wil betreden zal deze een noodzakelijk samenwerkingsverband moeten aangaan met een lokale netwerkbeheerder. Hierbij zal er ook stevig onderhandeld moeten worden met andere marktpartijen en vormen de regulerende maatregelen per geografische markt een aanzienlijk obstakel. In dit complexe mobiele telecom landschap wil Hutchison zich als unieke organisatie onderscheiden door het lanceren van verschillende mobiele services in verschillende geografische markten. Het bestaande netwerk van Hutchison beslaat Denemarken, Ierland, Italië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In andere geografische markten zal Huchison contracten met lokale netwerkbeheerders afsluiten om volledige Europese dekking te kunnen garanderen.

Project Fi

Sinds de lancering van de telecom diensten van Google, onder de naam “Project Fi” in april 2015 in de Verenigde Staten is Google een toonaangevende mobiele provider geworden. Project Fi, een mobiele service die vanuit een Android app wordt gelanceerd, maakt gebruik van bestaande netwerken waarbij de dienst zich als een digitale virtuele provider presenteert. Hierbij wordt altijd verbinding gemaakt met de beste verbinding en zal, als het 4G netwerk niet bereikbaar is, automatisch verbinding zoeken met een WiFi hotspot. Project Fi biedt brede ondersteuning voor VoIP waarbij de abonneehouder een speciaal Fi-nummer krijgt toegewezen waardoor men altijd bereikbaar is op de smartphone, tablet, notebook of desktop. Het abonnement, dat slechts 20 dollar per maand waarbij men onbeperkt kan bellen en sms. Het gebruik van het mobiele internet kost 10 dollar per 10GB data waarbij men alleen betaald voor de werkelijk gebruikte data. Via de Android applicatie kan men altijd en overal inzage krijgen in de abonnementskosten en kan men snel en eenvoudig van Fi-nummer veranderen. Op dit moment biedt Project Fi, op basis van samenwerkingsovereenkomsten en eigen netwerken, dekking in meer dan 150 landen waaronder geheel West Europa.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …