Wat doen wij met Smartphones in 2017?

In de toekomst zullen de smartphones nog meer integreren in ons dagelijks leven. Zo voorspellen futurologen en industriële experts dat de smartphones in de komende jaren steeds meer de afstandsbediening van onze gehele dagelijkse routine zullen gaan worden. Anderen voorspellen weer dat de smartphones letterlijk ons leven gaan bepalen. Wat de toekomst ons dan ook mag brengen, één ding is zeker: De technologie voor mobiele communicatie en mobiele netwerken hebben zich in de laatste jaren in een razend tempo ontwikkeld.

Concept smartphones:

Als het gaat om de toekomstige mobiele communicatie kan men op internet verschillende gespecialiseerde sites raadplegen. Zo kan men nu al uitgebreid kennismaken met het concept voor de Apple iPhone 8 en de Samsung Galaxy S8. Ook al zullen de technische specificaties veel giswerk bevatten, het concept geeft toch een duidelijke richting aan. Bij beide concepten worden bijvoorbeeld diverse innovatieve technologieën gebruikt die de consumenten een scala van nieuwe functionaliteiten zullen bieden. Naast de twee marktleiders zullen in het komende jaar natuurlijk ook Nokia, Huawei en zelfs Blackberry nieuwe innovatieve smartphones lanceren.

Holografische displays:

In Science Fiction films spelen holografische projecties een belangrijke rol. Waar Star Trek in de afgelopen decennia het voortouw nam, zien we steeds meer films waarin gebruik wordt gemaakt van holografische technologieën. De ontwikkelingen op het gebied van deze technologieën gaan razend snel. Vooral onder de reclamemakers in de verzadigde retailmarkt bestaat een grote vraag naar holografische technologieën. Met deze gereedschappen heeft men de mogelijkheid om op een goedkope wijze, indringend en creatief de producten aan de man te brengen.

Flexibele smartphones:

Al geruime tijd hebben de producenten gesproken over het creëren van een robuuste smartphone die door de gebruiker gerust opgevouwen kunnen worden. Zo hebben Apple en Samsung, wat betreft de flexibele displays, al diverse patenten vast laten leggen. Ook hebben beide producenten in het verleden al enkele concepten ontwikkeld waarin gebruik werd gemaakt van flexibele displays. De laatste twee jaar is er ook veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van een buigzaam frame. De combinatie van beide technologieën maakt het mogelijk om de opvouwbare smartphone binnen twee jaar te lanceren.

Batterij:

Bij de smartphones zijn de accu’s en batterijen altijd al een probleemkind geweest. Alhoewel de levensduur van een batterij de laatste jaren al aanzienlijk verbeterd is, blijft dit onderdeel nog zeer kwetsbaar. De laatste jaren heeft de techniek van het draadloos opladen al een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze technologie zal zich de komende jaren verder ontwikkelen waardoor gebruikers meer flexibel worden als het gaat om de capaciteit van de batterij. Zo zal het in de toekomst mogelijk kunnen worden om in elke openbare gelegenheid de smartphone op te laden. Onlangs hebben twee wetenschappers van vooraanstaande Britse universiteiten een technologie ontwikkeld die het gebruik van batterijen in mobiel apparatuur overbodig zullen maken. Als deze technologie commercieel beschikbaar komt, zal het tot een revolutie in de wereld van het mobiel apparatuur leiden.

Communicatie:

De laatste maanden is er al zeer veel gepubliceerd over het nieuwe 5G netwerk. Dit netwerk zal een enorme toename bieden aan capaciteit en zal 100 maal sneller zijn dan het huidige 4G netwerk. Ook al zal dit 5G netwerk op beperkte schaal pas in 2020 operationeel worden, de nieuwe beschikbare technologieën zullen het huidige 4G netwerk al een grote impuls geven. Ook de de WIFI-netwerken ontwikkelen zich in een razend tempo. In verschillende Europese steden kan men praktisch op elke openbare gelegenheid al beschikken over een draadloos netwerk. Ook zal het WIFI netwerk steeds verder met het 4G netwerk integreren waardoor communicatie over beide netwerken naadloos in elkaar overlopen.

Milieuvriendelijker:

Producenten zijn altijd op zoek naar technologieën waarmee zij hun producten milieuvriendelijker kunnen maken. Ook de producenten van smartphones zijn hier geen uitzondering op. Vooral de toepassing van biologisch afbreekbare materialen en het gebruik van ‘groene’ energie hebben de aandacht van deze producenten. Zo zijn er tijdens het Mobile World Congress trade show van dit jaar al concepten gepresenteerd waarbij smartphones gebruik maken van zonne-energie en kinetische energie. Ook het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en vezels, maken de smartphones aanzienlijk milieuvriendelijker. De belangrijkste reden waarom smartphones milieuvriendelijker worden is natuurlijk de miniaturisering van de beschikbare technologieën waardoor minder verontreinigende materialen gebruikt worden.

Conclusie:

Gezien het razende tempo waarmee de mobiele technologieën zich ontwikkelen kunnen we 2017 met vertrouwen tegemoet zien. Veel innovatieve technieken zullen beschikbaar komen terwijl de consumentprijzen onder grote druk blijven staan. In de regel betekend dit dat de consument meer functionaliteit voor minder geld zal kunnen aanschaffen. Ook de aangekondigde wederopstanding van Nokia en Blackberry zullen voor meer concurrentie in de telecommarkt zorgen. Hierdoor worden producenten gedwongen om beschikbare innovatie technologieën in een verhoogd tempo te integreren in de nieuwe smartphones. Kortweg in 2017 zullen de ontwikkelingen zich in een sneller tempo gaan opvolgen en kunnen we interessante noviteiten tegemoet zien.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

09000808

Alles over telefoonnummer 09000808

Het telefoonnummer 09000808 wordt gebruikt door Vattenfall (voorheen bekend als Nuon) voor hun klantenservice. Dit …