Home / Mobile / Wat doen wij met onze oude Smartphone?

Wat doen wij met onze oude Smartphone?

Volgens een marktonderzoek, dat onlangs werd uitgevoerd door Deloitte, blijkt dat een steeds groter deel van de Nederlandse iPhone eigenaren gebruik maakt van een tweedehands iPhone. Bij alle bezitters van een tweedehands smartphone heeft 38 procent de beschikking over een toestel dat door Apple gefabriceerd is. Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone kiest 24 procent voor een iPhone. Bij de grote concurrent Samsung is dit precies omgekeerd. Van de bezitters van een nieuwe smartphone heeft 41 procent een model van Samsung in zijn bezit. Van degene die voor een tweedehands toestel gaan kiest 37 procent voor een toestel van deze Koreaanse producent.

Marktaandelen Apple en Samsung:

Wereldwijd is Samsung met een marktaandeel van 23 procent de marktleider. Het bedrijf verkocht in 2016 ruim 160 miljoen smartphones. Voor Apple geldt dat het merk onder grote druk staat. In 2016 wist Apple ruim 104 miljoen smartphones aan de man te brengen waardoor dit merk wereldwijd een marktaandeel heeft van net 15 procent. Dat beide merken onder druk staan blijkt aan de opmars van de andere “Chinese” merken. Zo heeft Huawei dit jaar bijna 60 miljoen toestellen verkocht waardoor dit bedrijf waardoor het een marktaandeel van ruim 8 procent behaalde. In Italië heeft Huawei zelfs Samsung van de troon gestoten als marktleider. Ook Oppo, een andere Chinese producent, zag zijn verkoopcijfers met ruim 30 miljoen toestellen ruim verdubbelen waardoor dit merk een marktaandeel heeft van bijna 5 procent.

Besturingssystemen:

Nog steeds is het Android besturingssysteem bezig om zijn dominantie in de markt te verstevigen. Van de smartphone eigenaren maakt ruim 75 procent gebruik van een toestel met het Android besturingssysteem. Bijna 19 procent heeft de beschikking over een toestel met het iOS besturingssysteem. Het Windows Phone besturingssysteem zag zijn marktaandeel met bijna 6 procent krimpen tot een kleine 4 procent. De overige besturingssystemen, zoals Blackberry, Symbian en Tizen, spelen nagenoeg geen rol van betekenis.

Nederland:

Door de toenemende populariteit van de sim-only abonnementen staat de verkoop van nieuwe smartphones onder druk. In Nederland heeft ruim 80 procent van de gebruikers de beschikking over een smartphone. Op basis van het aantal smartphone eigenaren kan men concluderen dat de Nederlandse markt langzaam aan het het verzadigen is. Natuurlijk blijven de trendsetters de laatste modellen smartphones kopen, maar deze vertegenwoordigen slechts een klein marktaandeel. Vooral de groep ouderen, waar ongeveer de helft van de gebruikers over een smartphone beschikt, zorgt voor de grootste groei. Bij de jongeren, waar de markt werkelijk verzadigd is, is ruim 95 procent van de gebruikers in het bezit van een smartphone.

Tweedehands:

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een sim-only abonnement. Vooral omdat zij tevreden zijn over hun huidige smartphone en de voordelige prijzen van de sim-only abonnementen, blijven zij gebruik maken van het bestaande toestel. In de praktijk blijkt dan ook dat een sim-only abonnement in combinatie met de aanschaf van een los toestel vaak voordeliger is dan een abonnement inclusief toestel. Hierbij zullen de wettelijke voorschriften medio 2017 veranderen waardoor de telecom providers geen abonnementen inclusief toestel mogen aanbieden. Door deze veranderingen en door het enorme aanbod in de markt worden de sim-only abonnementen steeds voordeliger. Ruim de helft van de Nederlanders heeft al de beschikking over een sim-only abonnement. Van deze groep maakt bijna 20 procent gebruik van een tweedehands toestel en overweegt ruim 30 procent de aanschaf van een tweedehands toestel. Zeker als je de aanschafprijzen van de tweedehands toestellen vergelijkt met de kosten voor een nieuw toestel, is deze optie zeer interessant. Zo kost een nieuwe iPhone 6 al snel 600 Euro terwijl men op bijvoorbeeld marktplaats al een zeer representatieve iPhone 6 voor 300 Euro kan aanschaffen.

Refurbished:

Dat de markt voor tweedehands toestellen steeds interessanter wordt blijkt uit het feit dat zowel Apple als Samsung zich op deze markt hebben gestort. Beide bedrijven hebben zich met de zogenaamde refurbished toestellen in deze markt gepresenteerd. Hierbij worden gebruikte toestellen, die eerder zijn ingeruild, volledig gerenoveerd en van een nieuwe batterij voorzien. Deze toestellen worden dan via de officiële kanalen van de producenten aangeboden. In de praktijk zullen deze toestellen, inclusief één jaar garantie, ongeveer 15 procent goedkoper zijn dan de nieuwe toestellen. Hiermee hopen de producenten een deel van de tweedehands markt te kunnen bedienen.

Onze oude smartphone:

Het mag duidelijk zijn dat onze oude smartphone steeds meer kans maakt op een tweede leven. Zo kan je met jouw oude toestel en een goedkoop sim-only abonnement zorgen dat jouw zoontje altijd bereikbaar is. Als je dan ook nog de functie “Zoek mijn smartphone” inschakelt weet je zelfs waar hij uithangt. Natuurlijk kan je jouw oude toestel ook nog als tweedehandsje te koop aan bieden op sites zoals eBay, marktplaats of Speurders. Het kan best zijn dat jouw oude toestel nog genoeg opbrengt voor een uitgebreid diner of een uitje naar een pretpark!

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

belgie-internet

Het eerste internet

Voor veel generaties is het internet al een bekend fenomeen, maar er is een tijd …