Mr. Green beboet door de kansspelautoriteit.

De Kansspelautoriteit heeft aan Mr. Green Limited, de exploitant van het online casino MrGreen.com, een boete opgelegd van 312.500 euro voor het illegaal aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten. De huidige Nederlandse wetgeving voorziet niet in het licenseren van legaal online gokken. Om deze reden is elke vorm van het aanbieden van online kansspelen strafbaar.

Publicatie van de boete.

Gisteren (12 september 2018) kondigde de Kansspelautoriteit aan dat zij de aanzienlijke boete had opgelegd aan Mr Green Ltd voor het illegaal aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten via de website MrGreen.com. Deze boete werd halverwege juli al opgelegd waarna Mr. Green Limited direct naar de rechter stapte om openbaarmaking van deze boete tegen te gaan. Aan het begin van deze week bepaalde de rechter dat de Kansspelautoriteit volledig in zijn recht stond en dat de boete openbaar gemaakt mag worden. Op basis van deze uitspraak publiceerde de Kansspelautoriteit afgelopen woensdag de aan Mr. Green Ltd opgelegde boete op haar website.

MrGreen.com in de verdediging.

Naar aanleiding van een eigen onderzoek heeft de Kansspelautoriteit geconcludeerd dat de MrGreen.com in de periode van 13 juli tot 7 november 2017 haar website niet heeft geblokkeerd voor Nederlandse consumenten. Ook bleek de website een Nederlandstalige interface en klantenservice te bieden, wat eveneens in strijd is met de Nederlandse wetgeving. Als verdediging voerde Mr. Green Ltd. aan dat het Nederlandse gokbeleid niet strookte met de regels van de Europese Unie. In deze discussie stond vooral de beperking van vrije handel tussen de lidstaten. Hierbij voerde het bedrijf verder aan dat de Nederlandstalige diensten eigenlijk bedoeld waren om tegemoet te komen aan Nederlandse ex-pats en dat het uitsluiten van consumenten op basis van een geografische locatie erg complex blijkt te zijn. Bij MrGreen.com heerst tevens het vermoeden dat zij door de opgelegde boete de kansen op een officiële Nederlandse licentie heeft verspeeld. Het opleggen van een financiële sanctie en het niet kunnen verkrijgen van een Nederlandse licentie ziet het bedrijf als een dubbele straf.

Het verweer van de Kansspelautoriteit.

De Kansspelautoriteit antwoordde dat het opleggen van een financiële sanctie niet automatisch zal leiden tot uitsluiting van het bedrijf voor een Nederlandse licentie. De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid heeft deze uitspraak wel gedaan, echter is deze automatische uitsluiting niet opgenomen in de nieuwe wetgeving Kansspelen op afstand. Het feit blijft dat MrGreen.com de wetgeving heeft overtreden door online kansspelen aan Nederlandse consumenten aan te bieden. Volgens de huidige wetgeving heeft de Kansspelautoriteit de volledige bevoegdheid tot het opleggen van een financiële sanctie. In hetzelfde rapport van de Kansspelautoriteit wordt teven melding gemaakt dat twee aan Mr. Green Ltd. gelieerde bedrijven een waarschuwing hebben ontvangen vanwege het werven van Nederlandse consumenten. Deze bedrijven is gesommeerd om deze activiteiten direct te staken.

De Wet Kansspelen op afstand

Nog steeds hebben we in Nederland te maken met de Wet op Kansspelen (WoK) die al meer dan 50 jaar geleden werd ingevoerd. Ondanks de vele wetswijzigingen blijkt deze wetgeving totaal niet aan te sluiten op de huidige technologische ontwikkelingen. Door het invoeren van een nieuwe wetgeving wil de Nederlandse overheid de kasspelmarkt herstructureren en reguleren. Met deze beoogde nieuwe wetgeving zal men in de toekomst veilig online kunnen gokken. De nieuwe Wet Kansspelen op afstand, die al door de Tweede Kamer werd aangenomen, zal binnenkort in de Eerste Kamer behandeld worden. De senaatscommissie heeft afgelopen dinsdag aangekondigd dat zij de dit wetsvoorstel uiterlijk op 16 oktober wil afronden. Hiermee zal de Eerste Kamer de weg vrij maken voor een plenaire vergadering van het kabinet en een uiteindelijke stemming over het wetsvoorstel. Insider gaan ervan uit dat de Wet Kansspelen op afstand op 1 januari 2019 zijn intrede zal doen.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …