Hoe buizen en pijpen het dagelijks leven kunnen beheersen

Ergens in de middeleeuwen was er een slim persoon die het nut van een holle buis inzag. Zo kon je onder water ademhalen door een dun rietje, kon je water afvoeren door een buis en kon je met behulp van buskruit projectielen afschieten door een holle buis. Kortweg er waren meer dan voldoende toepassingen voor een holle buis in het dagelijks leven. Tegenwoordig hebben buizen tal van toepassingen gekregen. Hierbij kan je denken aan rioolbuizen, de ondergrondse buis waardoor de metro rijdt, de buis waarmee olie getransporteerd wordt en de buis (loop) waar granaten en kogels mee afgevuurd kunnen worden. Er is eigenlijk een gehele economie rond buizen ontstaan waar dagelijks weer innovatieve vindingen aan worden toegevoegd. Denk hierbij aan de snelkoppelingen, de pakkingen maar ook aan het materiaal waarmee deze buizen gemaakt worden. Kijk maar eens op een website van een gespecialiseerde leverancier en producent waar je bijvoorbeeld buisverbinders via Multitube kunt bestellen.

Het gebruik van buizen in de luchtvaart

Natuurlijk worden buizen in het dagelijks leven voor heel veel toepassingen gebruikt. Dat het niet altijd goed gaat blijkt wel uit een bericht dat een kleine metalen buis de oorzaak was voor het neerstorten van een Indonesisch lijnvliegtuig. Volgens specialisten heeft een defecte pitotbuis, gebruikt voor het meten van luchtsnelheid, mogelijk een bijdrage geleverd aan de crash van het vliegtuig. Voordat het toestel (Lion Air Flight 610) contact met de verkeersleiding verloor, vertoonde het vliegtuig grillige veranderingen in snelheid, hoogte en richting. Op basis hiervan speculeren de deskundigen dat een probleem met het instrumentarium van het vliegtuig heeft bijgedragen aan de crash van het toestel. Mogelijk was de pitotbuis verstopt geraakt waardoor de piloten niet konden beschikken over de luchtsnelheid en de hoogte van het toestel.

Landbouwbuizen

Niet alleen in de luchtvaartindustrie maakt men gebruik van buizen. Ook in de landbouw worden buizen ingezet voor tal van toepassingen. Het irrigeren van weilanden, het beregenen van gewassen en het transporteren van gier kan niet plaatsvinden zonder het gebruik van buizen en slangen. In het plaatsje Westerhoven, even ten zuiden van Valkenswaard, ontsnapte een 55 jarige man aan de dood toen hij door een bedrijfsongeval onder een stapel zware stalen buizen terecht kwam. Tijdens het uitladen van zijn vrachtauto raakte de kraan, bij het uittakelen van de buizen, een ander pakket met stalen buizen. Deze lading kantelde waardoor de 55 jarige man met zijn voet knel kwam te zitten. Achteraf viel de schade enorm mee en mocht de man zich gelukkig prijzen. Door het gewicht van de stalen buizen kon hij namelijk gemakkelijk verpletterd worden.

Schuilkelder?

In Den Haag steekt op de Turfmarkt, tussen een fastfoodrestaurant en een supermarkt, een viertal enorme buizen de lucht in. De halve bevolking van Den Haag is al geruime tijd aan het discussiëren wat het doel is van deze enorme buizen. Volgens de eigenaar van de supermarkt leiden de buizen naar een enorme schuilkelder, volgens een medewerker van de plantsoenendienst zijn de buizen de uitlaat van de parkeergarage en volgens vele bezoekers van de Turfmarkt zijn deze buizen voor de airconditioning van de bovengelegen kantoren. Ook navraag bij de gemeente Den Haag biedt geen duidelijkheid in het doel van deze enorme buizen. Echter uit bouwtekeningen blijkt dat er onder dit voormalige ministeriepand een enorme schuilkelder uit de koude oorlog ligt. Deze schuilkelder, die 2.000 vierkante meter groot is, werd in 2013 geheel ontruimd en wordt nu niet meer gebruikt.

Lang leve de buizen

Hoe dan ook, het gebruik van buizen is belangrijk voor ons dagelijks leven. Wat zou een cocktail zijn zonder de kleine buisjes van kunststof, hoe wordt onze grote en kleine boodschap uit onze toilet weggevoerd en hoe wordt ons huis verwarmd? Kortweg, ons dagelijks leven zal hol klinken als we niet over buizen kunnen beschikken!

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De chatprogramma’s van vroeger

Via een scherm met elkaar communiceren vinden wij nu heel normaal. Maar hoe is het …