Home / Diversen / De moderne smartphone cameratechnieken

De moderne smartphone cameratechnieken

We kunnen tegenwoordig steeds meer met onze smartphone en dat geldt ook voor de fotografische kwaliteiten. De producenten komen met steeds meer technieken om het maken van selfies nog scherper en professioneler te krijgen. Dit wordt gedaan door meerdere camera’s aan de voorkant en de typen sensoren, zoom en lenzen. Hieronder volgen een aantal smartphones en de cameratechnieken die zij hebben verwerkt. Er wordt namelijk steeds meer aandacht besteed aan de smartphone camera. Dit is niet heel vreemd, want de smartphone wordt heel vaak gebruikt voor het maken van foto’s.

De vier camera’s

Zo beschikt de Honor 20 Pro over maar liefst vier camera’s op de achterkant. Iedere camera heeft daarbij zijn eigen technieken. Zo heeft er een groothoeklens die bijdraagt aan het fotograferen van grote oppervlakken. De telelens van 8 megapixel zorgt voor een goede optische zoom en de Time of Flight sensor zorgt voor een goede diepteregistratie. Dankzij dit soort toepassingen hebben we voldoende aan onze telefoon om mooie foto’s te maken. Helemaal als we ze snel willen delen via social media.

De werking van de camera’s

Een andere smartphone met vier camera’s is de Huawei P30 Pro. Deze beschikt aan de achterkant over een hoofdcamera van 40 megapixels, een 20 megapixel camera met ultragroothoeklens, een dieptesensor en een periscopische zoomlens. De dieptesensor draagt bij aan de scherpte van diepte effecten, wat ideaal is voor portretfoto’s. Dankzij de hybride zoom kunnen objecten dichterbij gefotografeerd worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een nog mooiere toepassing is de ondersteuning van kunstmatige intelligentie. Dit draagt bij aan het herkennen van objecten en situaties.

Scherp en weinig detailverlies

De Samsung Galaxy S10 is een mooie tegenhanger. De Galaxy S serie beschikt al over de beste camera’s aan de voor- en achterkant. Achter zitten drie camera’s bevestigd: de hoofdcamera, de groothoeklens en de telefotocamera. Zo krijg je meer op beeld en bij het inzoomen heb je zo min mogelijk last van detailverlies. Aan de voorkant zit een dubbele camera waarmee scherpe selfies gemaakt kunnen worden inclusief een scherp diepte effect.

Voor de fanatieke fotograaf

Het nieuwste model van Apple mag zeker niet ontbreken. De iPhone XS wordt gezien als de perfecte smartphone voor fanatieke fotografen. Dat komt door de optische beeldstabilisatie door de camera’s op de achterkant. Aan de voorkant zit een TrueDepth camera. Dit is perfect voor het maken van selfies. Dankzij deze camera krijgen ze het effect van ware portretfoto’s.

Software en hardware

Een andere bijzondere camera is de Google Pixel 3. Bij de beschrijving van deze camera worden niet zozeer de cameratechnieken benoemd, maar wel de software en hardware die daar achter zit. Er is maar een camera op de achterkant, maar kan toch hoogwaardige foto’s schieten met behulp van de software. Deze zorgt ervoor dat de foto bewerkt wordt naar de situatie waarin deze gemaakt is. Met behulp van de HDR+ modus kunnen er mooie foto’s gemaakt worden in allerlei lichtomstandigheden.

Scherpe foto’s maken in alle omstandigheden. Dat is waar het om draait bij fotograferen en dus moeten de smartphones hier ook in mee gaan. Het is tenslotte het apparaat geworden, waarmee we haast letterlijk iedere seconde mee vastleggen. Voor onszelf en de rest van de wereld.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De chatprogramma’s van vroeger

Via een scherm met elkaar communiceren vinden wij nu heel normaal. Maar hoe is het …