Powerbank kopen: 5 nuttige tips

De tijd dat je met één batterijlading voor je mobiele telefoon gemakkelijk meerdere dagen kon doorbrengen, is al lang voorbij. Het gebruik van mobiele telefoons bleef vroeger grotendeels beperkt tot telefoneren en sms’en. Tegenwoordig zijn smartphones met hogeresolutieschermen, camera’s en internettoegang een integraal, vaak energieverslindend onderdeel van ons dagelijks leven.

Als je wilt dat je smartphone ondanks intensief gebruik de hele dag meegaat, dan heb je het juiste gereedschap nodig: een draadloze powerbank. De aankoop hiervan lijkt niet moeilijk te zijn. Meestal is het een kleine investering van 10 tot 40 euro. Maar vooral bij spontane aankopen worden belangrijke criteria vaak genegeerd. Wie regelmatig afhankelijk is van het gebruik van zijn mobiele apparaten moet op zijn minst nadenken over de aanschaf van een backup voor de energievoorziening. Hieronder lees je 5 tips voor het kopen van een powerbank.

1. Capaciteit

De capaciteit geeft aan hoe vaak je je smartphone kunt opladen met een volledig opgeladen powerbank. Je moet ook de capaciteit van de batterij van je telefoon weten. De capaciteit wordt aangegeven in milliampère-uren, kortom mAh in milliampère-uren. Hoe hoger de capaciteit van de batterij is, hoe meer energie kan worden opgenomen en vrijgegeven. Je kunt deze vinden in de gebruiksaanwijzing of op de batterij zelf. Een minimum van 2500 mAh is meestal nodig om een smartphone op te laden. Afhankelijk van hoe groot de batterij in de mobiele telefoon is, kan het ook meer zijn. 

De iPhone 8 heeft een capaciteit van 1821 milliampère-uren (mAh), de Samsung Galaxy S9 heeft een capaciteit van 3000 mAh. Met een 10.000 mAh batterijpack kun je deze vijf of drie keer volledig opladen, maar de werkelijke laadcapaciteit is meestal ongeveer een derde minder dan op papier. Als je de smartphone tijdens het opladen gebruikt, zal dit de prestaties nog verder verminderen. 

2. Grootte en gewicht

De afmetingen van een accu em vergelijkbare apparatuur hangt nauw samen met de capaciteit ervan: hoe groter, hoe krachtiger. Je moet echter zorgvuldig overwegen of je werkelijk de grootst mogelijke variant nodig heeft. Grotere accupacks zijn niet alleen omvangrijker en zwaarder en daardoor moeilijker mee te nemen, ze zijn ook duurder. Als je meerdere dagen zonder elektriciteit onderweg bent, bijvoorbeeld op de camping, dan is deze investering echter zeer de moeite waard. Als je de powerbank echter alleen als reserve in het dagelijks leven gebruikt, kun je kiezen voor een goedkopere, kleinere versie. Deze kun je eenvoudig in je broekzak stoppen en ’s avonds thuis weer opladen.

3. Aansluitingen

Het aantal aansluitingen bepaalt hoeveel apparaten tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. De meeste uitvoeringen hebben twee uitgangen voor het aansluiten van een smartphone, camera of tablet. De belangrijkste reden om een powerbank te kopen is waarschijnlijk het opladen van de mobiele telefoon. Wie zijn eReader of de smartphone van vrienden tussendoor wil opladen, moet aandacht besteden aan een apparaat met ten minste twee verbindingsopties.

Voor stroomverbruikers zijn er ook apparaten met maximaal zes aansluitingen, dus je kunt hier echt alles opladen. Hier speelt de capaciteit van de batterij een grotere rol, wat ons naar het volgende punt brengt. De meeste accu’s hebben een USB- en een micro-USB-poort die kunnen worden gebruikt om ze op te laden of andere apparaten op te laden. Met name bij Apple apparaten moet je er echter rekening mee houden dat je in de meeste gevallen ook een Lightning to USB-kabel nodig hebt om je iPhone op te laden. Als je meerdere mobiele apparaten hebt of de mobiele batterij met vrienden of familie deelt, is het een goed idee om een apparaat met meerdere aansluitingen te kopen om meerdere gadgets parallel op te laden. Draadloos Qi opladen wordt ook ondersteund door steeds meer apparaten. Als je bijvoorbeeld een iPhone 8 of een Samsung Galaxy S8 of S9 hebt, is dit een powerbank die je smartphone kan opladen door simpelweg op te hangen.

4. Het opladen van de draadloze powerbank

Wist je dat het laden van een powerbank enkele dagen kan duren? Als een batterij met een zeer hoge capaciteit wordt opgeladen met een ondermaatse voeding, kan de oplaadtijd zelfs astronomische hoogten bereiken. Daarom moet je er op letten dat de maximale ingangsstroom geschikt is voor de capaciteit van de powerbank. 1 A is een gemeenschappelijke standaard en aanvaardbaar voor capaciteiten tot 10.000 mAh. Voor capaciteiten die deze waarde overschrijden, moet ook de maximale ingangsstroom worden aangepast.

Op voedingseenheden of elektronische verbruikers staat meestal een indicatie van de maximaal toegestane ampère (A). Deze informatie is te vinden op elk apparaat. Een hoger aantal betekent dat aangesloten verbruikers “sneller” van elektriciteit worden voorzien. Sommige fabrikanten maken gebruik van een tweede ingang, zodat via twee aansluitingen tegelijkertijd stroom kan worden toegevoerd waardoor de laadtijd wordt gehalveerd ten opzichte van een enkele aansluiting. De Quickcharge methode wordt ook steeds meer toegepast. Deze methode werkt met spanningen tot 20 volt bij dezelfde stroom. Ook hier worden de oplaadtijden drastisch verkort.

Bij de keuze van een mobiele batterij moet ervoor worden gezorgd dat de maximale stroom aan de uitgang ongeveer overeenkomt met de maximale stroom van de consument. Anders zal het laadproces van de smartphone onnodig lang duren.

5. De vorm

Het laatste punt om te overwegen is de vorm. De powerbank is van weinig nut onderweg of op het werk als hij thuis op het bureau ligt. Als deze te groot of te zwaar is, blijft deze vaak thuis liggen. Afhankelijk van de capaciteit zijn deze apparaten verkrijgbaar in vele maten en gewichtsklassen. 

Conclusie draadloze powerbank

Als je voor de aankoop rekening houdt met bovenstaande punten, kan bij een powerbank kopen niet veel fout gaan. Steeds meer energieverslindende gadgets vergezellen ons leven, dus een powerbank is een standaard attribuut geworden voor forenzen, studenten en reizigers.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …