Van vast naar vast duurder bij KPN [Update]

Telecombedrijf KPN wijzigt met ingang van het nieuwe jaar de tarieven voor zijn belangrijkste abonnementen voor thuisbellen, waardoor bellen vanuit huis naar een vast nummer evenveel kost als bellen naar een mobiel nummer.

De kosten voor bellen naar een andere vaste telefoon gaan omhoog; die voor bellen naar een mobiel omlaag. Bovendien rekent KPN voortaan geld voor het bellen met de vaste telefoon naar de eigen voicemail. Tot nu toe kostte dat officieel 4 cent per minuut, maar KPN bracht dit bedrag nooit in rekening. Het tarief is nu opgetrokken naar 9 cent per minuut en zal voortaan wel op de rekening staan. Dat maakte KPN maandag bekend.

Bellen vanuit huis kost voortaan zowel naar een gewone vaste lijn als naar een mobiel 9 cent per minut. Verhoudingsgewijs belt volgens een woordvoerder van KPN „de overgrote meerderheid” op de vaste telefoon thuis naar andere vaste nummers, wat dus met een stijging van 5 cent per minuut flink duurder wordt.

KPN wil mensen over de streep trekken om vaker met hun vaste telefoon naar een mobiel te bellen. „Mensen aarzelden om dat te doen omdat het zo duur was”, aldus een woordvoerder. Voor KPN is het „sowieso aantrekkelijker“ als meer gebeld wordt vanaf de vaste lijn. Maar of mensen duurder of goedkoper uit zijn, hangt van verschillende factoren af. „Dat is helemaal afhankelijk van je belgedrag en eventuele kortingen.”

In voorkomende gevallen kan het gebeuren dat het zelfs goedkoper wordt om met je vaste telefoon naar een mobiel te bellen dan met je mobiel; dat hangt wederom af van het gekozen abonnement.

Ook internationale gesprekken worden duurder. Bellen naar landen in Noordwest-Europa en de VS wordt maar 3 cent per minuut duurder, bellen naar Turkije 28 cent en bellen naar bijvoorbeeld Marokko of Aruba gaat 43 cent per minuut meer kosten.

Voor alle gesprekken geldt een starttarief van 10 cent. De gesprekken worden per seconde verrekend.

[Update 30 November 2010] Bij vaste telefonie wordt het ook duurder vanaf 2011 bij KPN. De klanten worden ook per brief geïnformeerd hierover. De prijzen voor InternetPlusBellen en BelVrij worden anders.  Beide abonnementen krijgen hetzelfde starttarief en dezelfde beltarieven en het verschil tussen bellen naast vast of mobiel vervalt. Naast een starttarief van 10 cent per gesprek kost een telefoontje 9 cent per minuut, waarbij er per seconde wordt afgerekend.

Bellen naar vaste nummers wordt daarmee 5 cent per minuut duurder, bellen naar mobiel 7,5 cent per minuut goedkoper. Bellen naar de voicemail krijgt ook hetzelfde tarief. Voor InternetPlusBellers gaan de nieuwe tarieven in op 15 januari;

BelVrij volgt later in 2011, en is nog onbekend wat de prijs hiervan wordt.

[bron : telegraaf.nl]

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

09000808

Alles over telefoonnummer 09000808

Het telefoonnummer 09000808 wordt gebruikt door Vattenfall (voorheen bekend als Nuon) voor hun klantenservice. Dit …