Overstappen binnen 1 werkdag

Overstappen naar een ander telefoonbedrijf met behoud van het nummer moet binnen een enkele werkdag kunnen. Dit is een Europees Parlement voorstel, dat 100% wordt ondersteund door de raad zelf. Ingediend door EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek).

Nu duurt het gemiddeld acht dagen voordat de telecombedrijven een abonnee overzetten met behoud van zijn vaste of gsm-nummer in Nederland.

Een kleine voorbeeld : “In Australië kan het binnen twee uur. In Europa zouden we dat dus echt binnen een dag moeten kunnen”, zei Reding.

Europarlementslid Cornelis Visser (CDA) steunt het plan. “Dit is gewoon goed voor de consument, hoewel het in Nederland al niet slecht is geregeld.”

Wat is precies het plan?

Het pakket telecomvoorstellen bevat ook het plan dat internetaanbieders hun klanten verplicht moeten waarschuwen hoe ze hun internetgegevens kunnen beschermen. Dat kreeg ook veel steun van parlementsleden: de Brit Malcolm Harbour stelde zelfs voor dat de bedrijven ook waarschuwen tegen mailtjes waarin medicijnen worden aangeboden.

En de Voorstellen?

Het pakket voorstellen wil tevens dat meer frequenties beschikbaar komen voor nieuwe toepassingen, zoals digitale tv. De CDA’er Cornelis Visser wil daarbij de huidige omroepen meer beschermen.

“Dat moet de culturele en taalkundige diversiteit van de tv-uitzendingen waarborgen.”

Omstreden onderdeel van het pakket is de oprichting van een Europese toezichthouder op de telecommarkt. Vooral Nederland heeft laten weten zo’n nieuwe instantie overbodig te vinden.

Het parlement stemt 23 september over het pakket voorstellen. Op 27 november vergaderen ministers van de EU-landen, waarna een EU-akkoord mogelijk is.

Goed nieuws voor de gebruiker, maar de nederlande regering had al een eigen plan gemaakt om dit te bewerkstelligen deze zomer. Tot dusver is er niks gebeurd, en overstappen is nog steeds een gok die je moet nemen. Kan goed, en het kan mis gaan.

Oh, hier nog even een overstap horror verhaal over : overstappen

[Website is offline – Webarchive heeft het originele bericht nog in het archief gelukkig]

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de Samsung Galaxy S10E en de iPhone XR

De markt voor smartphones wordt voornamelijk gedomineerd door twee grote spelers: Samsung en Apple. Waar …