Hoe de smartphone ons dagelijks leven heeft veranderd

Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat wij zonder mobiele telefoon ons dagelijks leven moesten doorworstelen. Als je onderweg was en je moest bellen maakte je gebruik van een telefooncel die op elk belangrijk kruispunt, winkelgebied of openbare gelegenheid te vinden was. De rest van de dag kon je ongestoord genieten van de vele geneugten die het dagelijks leven ons te bieden had. Simpelweg uren onderweg zijn om naar jouw bestemming zoeken, wat tegenwoordig door de smartphone met GPS onmogelijk is gemaakt, deed ons nieuwe en interessante ontdekkingen doen. Een klein en uitmuntend restaurantje in een steeg of een heerlijk verborgen terrasje in de zon, niets kan meer spontaan ontdekt worden. Werkelijk iedereen heeft tegenwoordig een smartphone die voorzien is van talloze applicaties die het dagelijks leven draagbar maken. Hoog tijd dat je op de website van Knaldeals.com op zoek gaat naar de smartphone die bij jouw levensstijl past!

Ons dagelijks leven:

Het mobiele internet en de slimme mobiele apparaten hebben ons dagelijks leven de laatste decennia aanzienlijk veranderd. Vooral hierdoor is de drukte in ons dagelijks leven toegenomen en staan wij op een geheel andere manier met anderen in contact. Hiernaast biedt een smartphone ongekende mogelijkheden om ons dagelijks leven te organiseren. Zo kan je automatisch herinnerd worden dat je iemand moet bellen, kan je praktisch alle post als mail ontvangen, brengt de smartphone jou vlekkeloos naar jouw bestemming en kan je via de sociale media iedereen op de hoogte houden van jouw belevenissen. Er is zo veel dat je kunt doen met een smartphone waardoor deze op zo veel verschillende manieren een belangrijke rol speelt in jouw dagelijks leven. Het is dus de hoogste tijd dat werkelijk iedereen over een smartphone kan beschikkin.

De supermarkt:

Nog steeds is het gelukkig zo dat wij in de avonduren of in het weekeinde de deur uitgaan om onze boodschappen te doen. Maar ook hier heeft de smartphone toegeslagen en de manier van boodschappen doen sterk veranderd. Waar wij vroeger nog gebruik maakten van een simpel en eenvoudig boodschappenlijstje, maken we nu gebruik van de App van de supermarkt om onze boodschappen online te bestellen. Niet meer tegen vreemde mensen praten of uren in de rij voor de kassa vertoeven, maar gewoon naar de servicebalie, boodschappen ophalen en wegwezen voordat je door een onbekende wordt aangesproken. Sterker nog, door de komst van de smart devices en het Internet of Things (IoT) zal de koelkast in de toekomst zelf de boodschappen bestellen waarna deze door een medewerker van de supermarkt bij je thuis worden gebracht.

Gezellig winkelen:

Iedere smartphone is tegenwoordig uitgerust met GPS en Google maps waardoor we nu als virtueel door een winkelstraat kunnen wandelen. Hierdoor is de methodiek van winkelen geheel veranderd. Waar je vroeger zelf in de winkel moest gaan kijken welke producten in de speciale aanbieding zijn, open je tegenwoordig een App zoals Stop-N-Shop waardoor de aanbiedingen op basis van jouw GPS gegevens op jouw scherm verschijnen. Kortweg kan je nu winkelen vanaf een lekker terrasje in de zon waar je bij een heerlijke cappuccino alle aanbiedingen in een straal van bijvoorbeeld 100 meter op jouw smartphone kan bekijken. Het gezellige winkelen veranderd in doelgericht winkelen!

De smartphone en jouw werk:

Als vertegenwoordiger was je vroeger sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van publieke telefoons. De gehele dag was je onderweg waarbij je op een vast tijdstip een telefooncel opzocht om even naar de zaak te bellen. Je was volledig op jezelf aangewezen, had alle vrijheid om te pionieren en moest zelf belangrijke beslissingen nemen. Ook hier heeft de smartphone toegeslagen is is de werkmethodiek geheel veranderd. Sterker nog, door de toepassing van de virtuele werkplek gaat de gehele kantoorbezetting virtueel mee op bezoek bij de klant.. Zo ben je in staat om zelfs tijdens het gesprek een offerte te sturen of een opdracht te bevestigen en beschik je over volledige informatie over deze klant. Door de komst van de smartphone is de snelheid van zaken aanzienlijk toegenomen en is de reactietijd aanzienlijk korter geworden. Kortweg, als vertegenwoordiger moet je nog meer als vroeger boven op de zaken blijven zitten en alert reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Sociale contacten:

Nog steeds kijken we uit naar de vrijdag want dan staan we aan het begin van het weekeinde. Eindelijk tijd om dingen te gaan doen waar je anders te weinig tijd voor hebt. In de tijd dat de smartphone nog geen deel uitmaakte van ons dagelijks bestaan gebruikten we het weekeinde om de sociale contacten aan te halen. Op de zaterdagavond het gezellige stamcafé opzoeken om onder het genot van een drankje jouw belevenissen van de afgelopen week met vrienden doornemen, nieuwe mensen ontmoeten en gewoon even lekker “los” gaan. Maar ook hier heeft de smartphone de zaken aanzienlijk veranderd. Vooral door de sociale media weten we eigenlijk al wat een ander de afgelopen week heeft doorgemaakt. Niet meer de vraag hoe de afgelopen week is geweest, maar een gerichte vraag hoe jouw gesprekspartner bepaalde zaken voor elkaar heeft gekregen. De smartphone en de sociale media hebben hierdoor een duidelijke invloed op de gespreksstof.

De huiselijke situatie:

Het gebeurt wel eens dat ik in de avonduren heerlijk onderuit op de bank een spannende film zit te kijken. De buitenwereld heb ik volledig buitengesloten en ik zit werkelijk helemaal in de film. Op een spannend en belangrijk moment in de film begint de huistelefoon te rinkelen. Ik besluit deze te negeren en blijf midden in de fantasie van de film zweven. Een minuut later gaat mijn smartphone en ook deze besluit ik te negeren. Een seconde later krijg ik meldingen van mijn mail en de sociale media dat ik talloze berichten heb ontvangen. Door de komst van de smartphone is de buitenwereld in mijn privé domein doorgedrongen. Iedereen is er van overtuigd dat je, ongeacht tijdstip en locatie, als privé persoon altijd en overal bereikbaar bent. Niet meer roddelen over de familie want de smartphone kijkt en luistert altijd mee. Kortweg: “Digital brother is watching you!” Dus zorg eerst dat jouw schoonmoeder op jouw smartphone is geblokkeerd voordat je ruzie maakt met jouw levenspartner.

Nieuws:

Waar vroeger belangrijke ontwikkelingen in bijvoorbeeld China pas een week later de Europese nieuwsdiensten bereikte, zijn deze nieuwsberichten nu binnen enkele seconden op jouw smartphone te lezen. Niet kan jou meer ontgaan want de wereld is aanzienlijk kleiner geworden. Als een Eskimo op de noordpool een scheet laat kan je hem binnen een nanoseconde virtueel ruiken via jouw smartphone. Wij mensen hebben de eigenschap dat we graag alles willen weten en deze nieuwsfeiten willen delen met anderen. Het gevolg is dat je via de verschillende nieuwsapps overspoelt wordt met talloze berichten. Door de komst van de smartphone worden vaak de meest onzinnige gebeurtenissen van het etiket “nieuws” voorzien. Iedereen is ineens een journalist en iedereen heeft wel een belangrijk nieuwsfeit te melden. Je bent inderdaad snel op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld maar je moet wel twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving. Zo zal je op de sociale media veel nieuwsberichten van twijfelachtige aard aantreffen terwijl de reguliere persbureaus betrouwbare berichten de wereld insturen.

Onze financiën

Waar wij vroeger een bezoek aan de bank moesten brengen om over onze financiën te kunnen beschikken, kunnen we nu alle financiële zaken via onze smartphone afwikkelen. De talloze apps van de even talloze financiële instellingen stellen ons in staat om op elk moment een betaling te verrichten. Waar de komst van de bankpas het betalingsverkeer aanzienlijk had veranderd, zal de smartphone het betalingsverkeer opnieuw een geheel ander aanzien geven. Het afrekenen in een supermarkt, het overboeken naar een andere rekening, de versnaperingen in de sportkantine, werkelijk alles zal in de toekomst via de smartphone worden afgerekend.

De smartphone en onze toekomst:

De smartphone zal in de toekomst steeds prominenter ons dagelijks leven gaan dicteren. Waar we nu nog steeds gebruik maken van een handmatige invoer van gegevens zal de smartphone steeds vaker via stemopdrachten verschillende taken voor ons uitvoeren. De smartphone zal geleidelijk aan ons dagelijks leven verder digitaliseren en automatiseren. Hiernaast zal door de komst van het Internet of Things en de ontwikkeling van slimme apparaten ons dagelijks leven steeds meer beïnvloeden. Boodschappen zullen automatisch online besteld worden, rekeningen worden automatisch van onze bank afgeschreven, onze locatie wordt automatisch met iedereen gedeeld en onze gezondheid zal continu gecontroleerd gaan worden. We krijgen meer tijd om de sociale contacten aan te halen en dingen voor ons zelf te doen. Het gevaar is echter dat wij ongewild onze privé zaken met andere gaan delen en dat wij de grip op onze persoonlijke financiën kunnen verliezen. Maar zoals het verleden al heeft aangetoond: De mens is flexibel en zal zich aanpassen aan het veranderende digitale tijdperk.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

Het verschil tussen iPhone 14 Pro en Pro Max

Het verschil tussen iPhone 14 Pro en Pro Max

Ben jij ook benieuwd naar het verschil tussen de iPhone 14 Pro en de iPhone …