De Gameboy op je telefoon

Als je in de jaren ‘90 bent opgegroeid heb je vast spellen gespeeld op je Super Nintendo, de Playstation of op de Commodore 64. Veel van deze spellen kun je niet meer spelen, maar er is een uitkomst voor een ‘blast to the past’, je kunt deze spellen namelijk spelen op je smartphone.

Spelen via emulators op je telefoon

Een emulator is een app die je op je telefoon kunt installeren waardoor je oude klassiekers kunt spelen op je smartphone. Hoewel emulators makkelijk zijn te installeren is dit alleen zo voor Android. Voor je iOS moet je iets meer moeite doen, maar het is wel mogelijk. Deze emulators zijn niet beschikbaar in de App store, maar via omweg zijn ze te installeren op je iPhone.

Commodore 64

C64.emu is de emulator waardoor jij spellen van de Commodore 64 kunt spelen op je telefoon. Robert Broglia heeft deze emulator ontwikkeld. Het is een goed lopende app en er zijn vaak updates beschikbaar. Je kunt deze installeren via de Play Store (€3,99). Na de installatie moet je wel de juiste firmware downloaden. Instructies hiervoor kun je vinden op de website van de ontwikkelaar. Het kost enige moeite om deze bestanden op je smartphone te installeren en het makkelijkste is om je telefoon of tablet aan te sluiten op je desktop. Maar na enige moeite kun je wel je oude favoriete spellen van de Commodore 64 spelen op je telefoon.

GameBoy’en op je telefoon

De GameBoy, een echt spel uit de jaren ‘90. Het vond zijn oorsprong in 1989 en hoewel je voor een paar tientjes op eBay een handheld kunt kopen, kun je alle GameBoy spelletjes nu ook spelen op je smartphone. Je kunt veel emulator aanbieders voor de GameBoy vinden op de Play Store, maar de beste is die van John GBC (€1,99). Je hoeft alleen deze app te installeren en je kunt al je favoriete Game Boy spellen spelen op je smartphone. Maar misschien ben je meer van GameBoy Advance, dan heb je geluk, ook hier is een emu voor. Download de emu ontwikkeld door Robert Broglia, GBA.emu (€3,99) uit de Play Store. Als je nog externe controllers hebt liggen van de Wii of die werken via bluetooth kun je zelfs de games hiermee besturen. Mocht dit niet zo zijn kun je de spellen altijd spelen met de digitale controllers op het scherm. Je zult hier alleen even aan moeten wennen.

MegaN64 of FPse for Android

Je kunt ook spellen spelen die je voorheen speelde op de Playstation of op de N64, de emu’s zijn MegaN64 (gratis en zonder reclame) of FPse for Android (€2,79). Ze ondersteunen beide vrijwel alle games, maar helaas draaien ze niet allemaal even soepel. De beste spellen die je kunt spelen zijn Mario Kart 64 of Goldeneye. Alleen kan het geluid bij deze spellen enigszins haperen. Zorg ervoor dat je de nieuwste smartphone of tablet hebt, dan zullen de emu’s vele malen beter lopen.

Genoeg emu’s

Er is een groot aanbod online van verschillende emu’s dus keuze genoeg. Mocht je de spellen niet op je smartphone of op je tablet willen spelen dan kun je deze ook op je desktop spelen. Voor sommigen hoef je niks te downloaden en speel je de spellen in de browser.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …