De toekomst van het mobiel zakendoen

De technologische ontwikkelingen lijken de laatste jaren in een stroomversnelling te zijn geraakt. Vooral in de wereld van telefoons en computers zijn er de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt. Dit is ideaal voor particulieren, zij kunnen nu altijd een apparaat vinden dat past bij hun wensen en budget. Maar ook voor de zakelijke gebruiker zijn er voordelen.

Zakelijke tablets
Een decennium geleden waren laptops nog een zeldzaamheid, tegenwoordig heeft bijna iedereen er wel een. Maar zal de laptop op den duur worden verdrongen door de tablet? Uit onderzoek van Computer Profile bleek dat aan het einde van 2012 al 17 procent van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers zakelijke tablets gebruikte. Twee jaar hiervoor was dit nog maar 1 procent. Tablets worden dus steeds populairder en gaan een steeds grotere rol spelen in de zakelijke markt. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een tablet ten opzichte van een laptop?

Voordelen van een tablet

  • Een tablet is kleiner en dus gemakkelijker te vervoeren dan een laptop. Je kunt hem eenvoudig overal mee naartoe nemen zonder daarbij een extra tas mee te hoeven nemen. Met een tablet voorkom je op lange termijn mogelijke rugpijn die een zware laptoptas kan veroorzaken.
  • Tablets zijn stukken goedkoper dan laptops. Er zijn al simpele tablets tussen de 100 en 200 euro. Een betere tablet kost ongeveer €500-600. Dit is de prijscategorie vanaf waar een zakelijke laptop pas begint.
  • Een tablet is sterker gericht op multimedia. Je kunt hiermee op een congres gemakkelijk foto’s of geluidsopnames maken van de presentatie. Je kunt dit vervolgens direct delen met je netwerk of het achteraf tijdens de pauze bespreken met andere congresgangers.

Behalve de hierboven genoemde voordelen, zijn er nog veel meer redenen om een tablet te gebruiken. Zo kun je een tablet uitbreiden met accessoires (toetsenbord, speakers, muis) tot een apparaat dat vergelijkbaar is met een laptop. Ook kan een tablet aanzienlijk veel tijdwinst opleveren bij processen in de logistiek en sales door op locatie voorraadgegevens of verkoopdetails direct te verwerken.

Voordelen van een laptop

–          Het scherm van een laptop is een stuk groter dan dat van een tablet.

–          Laptops zijn beter voor het uitvoeren van zwaardere processen waarbij specifieke softwarepaketten nodig zijn, zoals programmeren of ontwerpen. Een tablet is hiervoor vaak niet krachtig genoeg en met een laptop heb je een sterkere processor en kun je sneller schakelen.

–          Niet alle softwarepakketten zijn beschikbaar voor tablets.

Als je veel op één plek werkt en bezig bent met de zwaardere processen is een laptop dus geschikter dan een tablet.

Smartphones
Steeds meer mensen maken ook zakelijk gebruik van hun smartphone. De schermen worden steeds groter en de processors worden sneller. Sommige van de high-end smartphones hebben processors aan boord die sneller zijn dan de gemiddelde processor in een computer.

Door het gebruik van cloudsoftware zoals Dropbox of Skydrive kun je op je smartphone alle documenten die op aangesloten apparaten zijn opgeslagen eenvoudig openen en bewerken. Het grote voordeel van de smartphone is dat je reactiesnelheid flink omhoog gaat. Waar je ook bent, als er een internetverbinding is, heb je altijd toegang tot je documenten en je e-mail. Je hoeft nu niet meer te wachten tot je op kantoor bent voordat je documenten kunt goedkeuren of een mail kunt beantwoorden.

Accessoires
Met de juiste accessoires wordt werken op je smartphone een stuk prettiger. Een stylus pen is bijna een must om snel te kunnen typen op het touchscreen van de smartphone. Ook de screenprotector is een nuttige accessoire om ervoor te zorgen dat het kwetsbare scherm niet beschadigt. Deze dunne doorzichtige folie is makkelijk over het scherm heen te plakken en zorgt, eenmaal aangebracht, ervoor dat er geen krassen in het scherm terechtkomen. Bovendien houdt een screenprotector het scherm vrij van vieze vegen en vingerafdrukken. Een andere haast onmisbare accessoires voor je smartphone is een micro SD kaartje. Hiermee kun je gevoelige bestanden, die je liever niet in de cloud zet, veilig vervoeren. Een micro SD kaartje kan in eenvoudig in verschillende apparaten worden gebruikt.

Ook een beschermend hoesje is een onmisbare accessoire voor de smartphone. Er zijn bijvoorbeeld zakelijke flipcases die je smartphone niet alleen beschermen, maar hem ook een professioneel uiterlijk geven. Je kunt hierin bovendien je visitekaartjes opbergen. Als je lange tijd op je smartphone wilt werken zijn er voor grote toestellen zoals de Samsung Galaxy Note 3 ook verschillende Samsung Note 3 hoesjes waarmee je het toestel in verschillende posities kunt neerzetten. Dit is vergelijkbaar met de bekende tablethoes, waarmee je het apparaat in verschillende standen kunt zetten. Hiermee hoef je het toestel niet continu vast te houden en zul je dus minder snel last krijgen van een lamme hand. Er zijn natuurlijk ook voor andere modellen zakelijke covers verkrijgbaar. Zoek een passende zakelijke Galaxy S4 Zoom cover, of een hoesje voor een van de vele andere toestellen en je benut je smartphone optimaal om flexibel en prettig zaken te kunnen doen.

Webshops
Steeds meer consumenten kopen steeds vaker online. De e-commerce markt is enorm aan het groeien. Volgens Thuiswinkel.org was het aandeel van online winkelen in 2012 al 11% van het totaal van de Nederlandse detailhandel. Dit komt neer op bijna 10 miljard euro omzet. Achter deze webshops zitten (veelal startende) ondernemers die hun statistieken altijd willen kunnen inzien. Voor deze ondernemers spelen smartphones daarom een grote rol. Met Apps die zijn gekoppeld aan het CMS of statistiekenpakket kan men deze overal direct raadplegen op de smartphone. Daarnaast kunnen vragen die via social media platforms worden gesteld snel worden beantwoord, zodat er een goede en snelle service kan worden geboden.

Tablets en smartphones leveren dus veel zakelijk voordeel.

De mobiele revolutie is goed voor de ondernemer, de werknemer en uiteindelijk ook voor de consument.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …