De full-HD Smartphone

De schermen van smartphones worden steeds beter.Als we de tijd zo’n kleine 10 jaar terugspoelen, hadden telefoons nog geen kleurenscherm en waren de afmetingen een stuk kleiner dan vandaag de dag.

Door de komst van de smartphone is de kwaliteit van de schermen snel ontwikkeld.

Samsung
Laten we Samsung als voorbeeld nemen: het vlaggenschip van 2011, de Samsung GalaxyS2, had een 4,3 inch scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels. Een jaar later volgde de Samsung Galaxy S3 met een HD scherm van 4,8 inch en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. In het voorjaar van 2013 wordt de Samsung Galaxy S4 verwacht met een Full-HD scherm van 5 inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

telefoonhoesjesHTC, Sony en Huawei
Samsung is zeker niet de eerste aanbieder van full-HD smartphones. Zo heeft in onder andere Azië, Amerika en Australië tot nu toe een groot succes geboekt. De Butterfly beschikt naast een 5 inch full-HD scherm ook over een verlengstuk: de HTC Mini. Dit is een kleine en simpele zwart-wit mini smartphone waarmee je kunt bellen, sms’en en zelfs je tv kunt bedienen. Zo hoef je niet altijd die grote smartphone uit je tas te halen voor simpele handelingen zoals bellen of sms’en.

Sony brengt in het voorjaar van 2013 met de Xperia Z de eerste smartphone met een 5 inch full-HD scherm op de Europese markt. Ook producent Huawei komt met een full-HD scherm: de Huawei Ascend P2.

Flexibele schermen
Op de afgelopen Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Samsung een zogenaamd Youm-scherm gepresenteerd. Een Youm-scherm is een flexibel scherm dat kan worden gebogen. Naast de kwaliteit en de grootte van de smartphone-schermen, wordt dus ook hard gewerkt aan andere elementen zoals materiaal en buigbaarheid.

Meer ontwikkelingen
De Japanse telefoonproducent NEC heeft een smartphone ontwikkeld die twee schermen bevat. Als je de Medias W openklapt, komt er een tweede scherm tevoorschijn die aansluit op het eerste scherm. Hiermee kun je handige applicaties zoals Google Maps op een groter scherm bekijken.

Zoals eerder geconcludeerd, wordt er behalve aan de grootte van het scherm ook gewerkt aan andere elementen. Zo is Polytron Technologies, ’s werelds grootste producent van glas voor elektronische apparaten, bezig met de ontwikkeling van een doorzichtige smartphone. Het scherm en de behuizing zijn doorzichtig, de processor en andere hardware onderdelen nog niet.

Duurder
De ontwikkeling van de technologie achter smartphone-schermen gaat zeer snel. Schermen worden groter, scherper, doorzichtig en zelfs buigbaar. Een nadeel van deze ontwikkeling is dat high-end smartphones steeds duurder worden. Een ander nadeel is dat het gebruik van een smartphone steeds vaker draait om het scherm waardoor de kans op schade aan het scherm steeds meer toeneemt.

Door de steeds kostbaar wordendesmartphone-schermen zal het ook steeds duurder worden om schade hieraan te laten repareren. Het gebruik van telefoonhoesjes en screenprotectors lijkt daardoor onvermijdelijk. Een andere manier om schade te beperken of te voorkomen is de manier waarop HTC inspeelt op de markt. Een simpel verlengstuk voor de simpele handelingen waardoor je je dure smartphone niet meer voor alles hoeft te gebruiken.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …