Bel jij mobiel op je Vakantie?

De wintersportvakanties zijn bijna over, de zonvakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, dat kan in de papieren lopen. Wat is de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten?

Zoals bekend is bellen, sms-en en vooral het mobiele internet in het buitenland erg duur als hiervoor achteloos het eigen Nederlandse abonnement wordt gebruikt. Dat valt af te raden; het kan leiden tot torenhoge rekeningen voor ‘roaming’ in het buitenland.

Dat is geen leuke verrassing na een mooie vakantie, die zo achteraf wel erg duur wordt. Hier 10 tips op een rij voor een zorgeloze vakantie.

1. Gebruik mobiel internet wijs.

In het buitenland gelden veel hogere tarieven voor het gebruik van mobiel internet dan thuis. Dus is het zaak daar verstandig mee om te gaan. Wie niet niet voor verrassingen wil komen te staan, kan voor vertrek bekijken of de provider de mogelijkheid biedt om een datalimiet in te stellen. Zo betaal je nooit teveel.

Als er niet zo’n behoefte bestaat aan internetten, e-mailen en WhatsAppen over de grens, zet dan gewoon het mobiele internet uit op hettoestel. In de instellingen is dat zo gebeurd. Wil je toch even een e-mail sturen naar het thuisfront met een leuke foto die net isgemaakt, ga dan na hoe die foto kan worden verkleind en zet direct na het versturen van de mail de dataverbinding weer uit.

2. Pas op met push-berichten, automatische updates en ‘sluipend’ dataverkeer.

Zoals bij tip 1 al vermeld, kan de mobiele internetverbinding van een toestel het beste helemaal worden uitgezetover de grens, tenzij hiervooreen aparte bundel is gekocht. Maar wie met alle geweld digitaal bereikbaar wil blijven, moet echt oppassen met push-berichten, automatische updates van apps en ander ‘sluipend’ dataverkeer dat je niet in de gaten hebt.

Dat kan namelijk voor onprettige verrassingen zorgen; voor je het weet komt hiervoor een forse rekening. Wie er geen verstand van heeft hoe dat allemaal uitgeschakeld moet worden, kan beter gewoon de dataroaming uitzetten in de instellingen. Dan kan het toestel niet zomaarverbinding maken, totdatje weer in Nederland terug bent. Er bestaan ook data-tellers als Onavo, die zo zijn in te stellen dat er een waarschuwing komt wanneer een app gebruik wil maken van de dataverbinding.

3. Zoek WiFi-hotspots op.

Bestaat er geregeld behoefte aan internet, ga dan van tevoren na waar in de buurt van hetvakantieadres kan worden genoten van open WiFi. Tip: veel restaurants bieden hun gasten gratis draadloos internet aan. McDonald’s doet dat zelfs wereldwijd, en ook in veel grote winkelcentra in het buitenland zijn er open verbindingen. Kijk wel uit wat je over zo’n verbinding verstuurt, het is bijvoorbeeld onverstandig om je bankzaken ermee te regelen. Je weet maar nooit wie er meekijkt.

4. Koop een prepaid simkaart in het vakantieland.

Voor vakantiegangers die wekenlang in een ander land zitten  kan het lonen om ter plekke een prepaid simkaart of sim only abonnement te kopen omdie in de smartphone te stoppen. Zeker voor de wat langere duur kan dat een enorme besparing betekenen ten opzichte van bellen en mobiel internetten via de dataverbinding van ’thuis’.

5. Bellen: voicemail uit!

Voicemail beluisteren kan in het buitenland nogal in de papieren lopen. Zet de voicemail maar uit. Je kunt desgewenst een bericht inspreken waarin de beller wordt gewezenop de mogelijkheid om een sms te sturen. Ontvangen van een sms in het buitenland is gratis.

6. FON!

Het loont wellicht om je even te verdiepen in FON. Veel providers in het buitenland werken samen met dit netwerk, waar ook miljoenen particulieren bij zijn aangesloten die hun eigen vaste internetverbinding via WiFi met andere ‘Fonero’s’ delen. Via de website van FON is het zelfs mogelijk om een kaartje met FON-hotspots te downloaden om die in eenTomtom of een ander navigatiesysteem te zetten. Erg handig.

7. Pas op met een laptop of tablet

Laptops en tablets verbruiken meer dataverkeer dan smartphones, omdat veelal volledige websites worden opgehaald in plaats van de kleinere mobiele varianten. Het is verstandig om met een laptop of tablet alleen via een WiFi-verbinding het internet op te gaan.

8. WhatsApp uit, sms aan

Whatsappen gaat via de mobiele internetverbinding. En die kost in het buitenland meer dan een simpele sms, dus het devies is: WhatsApp uit, sms aan.

9. Verdiep je in de kosten van bellen en sms in het buitenland.

Ga van tevoren bij je provider na hoe het zit met de tarieven voor bellen en sms in het buitenland. Die staan veelal overzichtelijk op een rij, zoals hier bij Simyo. Dat schept veel duidelijkheid.

10. Veel plezier!

We hebben het nu wel duidelijk gemaakt: een beetje opletten met smartphone, tablet of laptop in het buitenland is raadzaam. Waar je ook heen gaat, Simyo wenst alle vakantiegangers veel plezier!

Wie onze tips in acht neemt, blijft onprettige verrassingen achteraf op de telefoonrekening bespaard. Een hel fijne vakantie toegewenst!

 

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …