10 zomertips voor meer Belplezier

simyo-vakantietipsWe houden hier van duidelijkheid toch? Laten we dan gewoon even tien tips geven, om ervoor te zorgen dat je in het buitenland zorgeloos kunt bellen, sms’en en internetten. Voorkom hoge kosten, niet bereikbaar zijn en andere onaangename verrassingen!

1. Blijf bereikbaar
Sommige providers hanteren speciale voorwaarden voor het gebruik van je telefoon over de grens. Dat kan variëren van expliciete toestemming voor gebruik buiten Nederland tot het storten van een borgsom. Kijk dit goed na voor je vertrekt. Zo voorkom je dat je in het buitenland opeens niet meer kunt bellen, sms’en of gebeld kunt worden. Ook is dataverkeer vaak niet mogelijk in het buitenland, terwijl je hier binnen Nederland een abonnement voor hebt.

2. Check de tarieven
Ga je naar het buitenland, kijk dan goed na naar welke ‘zone’ je gaat. Deze zijn per provider verschillend. De zone bepaalt het tarief. Sommige aanbieders hanteren 3 zones terwijl andere er 12 of meer hebben. ‘Hoe verder je gaat, hoe duurder je belt’, gaat helaas niet altijd op. Zo is een land als Kroatië voor de ene telefoonaanbieder een buurland, maar voor een andere een verweg-bestemming, met bijbehorend tarief. Als je toch de tarieven checkt, kijk dan meteen of het afluisteren van je  voicemail tot extra kosten leidt. Vaak is dit binnen Nederland gratis, maar daarbuiten niet. Ben je gewend dat je telefoon automatisch wordt geblokkeerd bij overschrijden van een maximaal bedrag of beltegoed? Ga er dan vanuit dat dit in het buitenland minder goed werkt. Wees hier alert op, voor je het weet word je te laat geblokkeerd en krijg je te maken met hoge kosten of een negatief beltegoed.

3. Buiten + bellen = geen goede combi…
Als je belt vanuit het buitenland, krijg je te maken met ‘roaming’: internationale providers sluiten onderling contracten af voor het doorsturen van gesprekken. De provider in het buitenland rekent altijd een hoog tarief omdat jij bij hen geen abonnement hebt.

Wat kun je doen?

Probeer zo veel mogelijk te sms’en in plaats van bellen. Dit is in het buitenland ook wat duurder, maar meestal vallen de kosten zo veel lager uit. Heb je wifi in de buurt? Dan kun je via internet gratis bellen via voipbuster.com. Bijvoorbeeld vanuit
Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje naar Nederlandse vaste lijnen. Je kunt ook afspreken om te skypen, via skype.com. Degene die je belt moet dan ook wifi en Skype hebben. Tot slot is er Rebtel, rebtel.com. Hiermee kun je internationaal bellen door een lokaal nummer te gebruiken. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Maar pas op: ook de kosten van bellen naar een lokaal nummer kunnen in het buitenland flink oplopen.

4. Toch bellen over de grens? Laat je bellen!
Als je gebeld wordt in het buitenland, dan betaal je de kosten vanaf de Nederlandse grens. Diegene die vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland.Degene die belt kan dus nooit geconfronteerd worden met torenhoge kosten en ook voor jou vallende kosten lager uit. Het gebruik van een mobieltje in het buitenland kost meer, ook als jij het gesprek ontvangt. Maar gebeld worden is vrijwel altijd voordeliger dan zelf bellen.

5. Buiten land + internet: pas op!
Ga alleen online als je via (gratis) wifi kunt internetten. Op jiwire.com kun je eenvoudig opzoeken waar in je vakantieland het dichtstbijzijnde wifi-punt zit.

6. Wifi? WhatsApp!
Heb je wifi op je telefoon? Zoek dan een locatie die gratis internettoegang aanbiedt en gebruik e-mail en de instant messaging dienst WhatsApp. Dan communiceer je helemaal gratis. Blackberry gebruikers kunnen elkaar onderling pingen.

7. Netwerk oké, telefoon ook?
Ga je klimmen in de bergen, varen op zee of wandelen ‘in the middle of nowhere’? Niet alle providers bieden overal optimale dekking. Kijk dit vooraf goed na en voorkom dat je geen bereik hebt op een afgelegen plek. Enne, doet je toestel het wel in het buitenland? Vooral in landen buiten Europa heb je meestal een dual- of tribandtoestel nodig.

8. Let op de landencodes
Kijk voor je op vakantie gaat even na wat de codes zijn voor internationaal bellen. Naar Nederland bel je doorgaans met 0031 of +31 en dan het kengetal zonder ‘0’, maar dit kan per land verschillen. Ook het bellen naar je voicemail werkt vanuit het buitenland meestal anders. Hier bel je vaak een 4-cijferige code, terwijl je in het buitenland een volledig telefoonnummer moet kiezen. Zet dit nummer ook even in je adresboek.

9. Neem een sim only erbij
Ga je over je bel-, sms, of internetbundel heen, dan betaal je direct veel meer voor een minuut , bericht of mb. Dit kun je oplossen met een tweede sim only abonnement. Zo betaal je bij aanbieder Simyo 2,3 cent per minuut of sms als je een bundel kiest van 7 euro per maand. Ga je over je bundel van je hoofdabonnement heen, dan kunnen de belkosten oplopen tot 20 cent: bijna het tienvoudige. Handig: je kunt al een abonnement voor één maand afsluiten. Dus je zit er niet lang aan vast.
Maar het zijn niet alleen de kosten die het ‘m doen. Privacy speelt ook een rol. Een tweede sim only abonnement houdt werk en privé gescheiden: je hoéft niet iedereen je tweede nummer te geven! Zo heb je een ‘vrijetijds’-telefoonnummer, waarbij je niet wordt gestoord door zaken die bijvoorbeeld met je werk te maken hebben.

Wel zo relaxed! Geef je vrienden en familie natuurlijk wel je tweede nummer door. Eén kanttekening: je sim only simkaart moet geaccepteerd worden door je telefoon, want veel telefoons hebben een simlock. Zo is Simyo alleen te gebruiken op telefoons die toegang hebben tot het KPN-netwerk, zoals van Hi, Telfort en KPN zelf of telefoons die geen simlock hebben zijn.

10. Laat je dure smartphone thuis
Op vakantie in het buitenland kun je te maken krijgen met (water)schade of diefstal van je mobiele telefoon. Een nachtmerrie: in één keer je dure smartphone kwijt, met alle waardevolle contactgegevens, sms’jes, foto’s…
De beste tip: neem je mooie telefoon gewoon niet mee. Neem een eenvoudige, goedkope telefoon mee en zet hier alleen de cruciale nummers op. Dit kan een oude telefoon van jezelf zijn of je koopt een voordelig model voor een paar tientjes.

Heb je een tweede sim only abonnement dan gebruik je natuurlijk die simkaart in je ‘tweede’ mobieltje. Handig!

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …