80Mbps op een ADSL Lijn? Waar is dat verkrijgbaar?

KPN kwam gisteren met een bericht, dat KPN de downloadsnelheid van haar internetaanbod Internet Premium heeft verhoogd van 50 naar 80 Mbps. De uploadsnelheid van dit pakket gaat van 5 naar 8 Mbps.

Tarief blijft hetzelfde, maar als je een nieuw pakket besteld dan zijn de kosten van de monteur ineens 60 euro geworden.

In eerste instantie is de snelheidsverhoging voor nieuwe bestellingen, maar bestaande KPN klanten die al een Premium-abonnement hebben, zullen (indien het mogelijk is!) eind 2012 ook een hogere snelheid, tot 80 Mbps, krijgen.

VDSL2 is de techniek wat wordt gebruikt om tot deze snelheden te verkrijgen, maar uit ervaring blijkt dat erg veel plekken in Nederland nog erg ongunstige bekabeling heeft voor deze techniek.

Normaal gesproken is het niet mogelijk om dit soort snelheden te bereiken, maar met hulp van “pair bonding” is het mogelijk geworden om dit product eindelijk in de markt te plaatsen.

KPN Beweert dat de dekking gelijk aan het gebied is, waar nu 40 Mbps beschikbaar is. Dat betekent een dekking die ligt tussen 40 procent (eind 2011 bereikte dekking 40 Mbps) en 70 procent (dekking 40 Mbps verwacht voor eind 2012) van het KPN-netwerk.

Kleine opmerking : Een (wel zeer grote) beperking, is dat er een tweede koperpaar handmatig moet worden aangesloten in de centrale.

Je kunt deze techniek ook vergelijken met de vroegere kabel bundeling van ISDN. Zo verkreeg je dubbele snelheid door 2 telefoonlijnen te koppelen met elkaar.

Eind mei werd de snelheidsverhoging al eens op de site gezet, maar dat bleek op dat moment een vergissing. 🙂

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …