Weigering afstaan historische naw-gegevens KPN

KPN wil de verantwoordelijkheid voor historische NAW-gegevens niet uit handen geven aan het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Ook andere telco’s hebben bezwaar.

Het ministerie van Justitie wil dat het CIOT een complete database met telecomgegevens gaat beheren. Zo krijgt het ministerie via een soort zoekmachine direct toegang tot gegevens van bellende Nederlanders.

Op dit moment kan het ministerie bij niet-historische NAW-gegevens die worden bewaard door de telco’s, ze zijn in te zien door opsporingsambtenaren. Daar moeten nu ook historische NAW-gegevens bijkomen. KPN heeft in een aantal brieven laten weten daar niet mee akkoord te gaan.

De brieven zijn in het bezit gekomen van Rejo Zenger die namens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. In een van de brieven stelt KPN dat er geen sprake zal zijn van controle op de rechtmatigheid van de verzoeken tot raadpleging van de database.

Deze week werd bekend dat de overheid ook overwoog een zoekmachine over naw-gegevens van bankklanten op te zetten. Die zoekmachine zou worden gecombineerd met het CIOT. Ook hier kwam kritiek op van Bits of Freedom en de D66, omdat het systeem privacygevaren zou kunnen opleveren. Inmiddels is bekend dat de plannen zijn geschrapt.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …