Home / Diversen / SP-Kamerlid: bescherm KPN tegen overname

SP-Kamerlid: bescherm KPN tegen overname

Wat lezen we hier over de KPN. Het oude staatsbedrijf, wat nu particulier is geworden, wordt weer door de 2de kamer beschermd. De welbekende SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang eist dat een interne ambtelijke notitie openbaar wordt gemaakt waarin staat dat kabelconcern Zesko vanwege grote schulden niet langer kan investeren in het kabelnetwerk.

Ook wil Irrgang dat de OPTA meer bevoegdheden krijgt om KPN te beschermen tegen een overname door private equity fondsen. Irrgang wijst onder meer op de aankoop van het Deense telecombedrijf TDC door een private investeringsgroep. Het netwerk van het Deense concern werd gebruikt als onderpand om grote schulden aan te gaan. Het geld werd vervolgens aan de investeerder uitgekeerd.

Zo werd TDC volgens Irrgang in korte tijd leeggeroofd. Om te voorkomen dat een belangrijke beheerder van infrasdtructuurnetwerken zoals KPN eenzelfde lot ondergaat, moet de OPTA meer bevoegdheden krijgen.

Anders kan het ook in Nederland gebeuren dat ‘financiële sprinkhanen’ een bedrijf als KPN diep in de schulden steken, waardoor een investering zoals in het All-IP netwerk in gevaar komt. Irrgang: "Eind jaren negentig is deze cruciale economische infrastructuur geprivatiseerd. Dat was fout. Wat we nu in ieder geval moeten voorkomen is dat de kwaliteit van de netten kan worden ondergraven als deze de bedrijven overnemen. Dat kan door de OPTA meer bevoegdheden te geven over het financiële beheer van de netten zoals ook in de VS gebeurt."

Het Kamerlid reageert hiermee op de uitlatingen van oud-OPTA adviseur William Melody. Melody waarschuwde eind vorig jaar in Trouw voor de schadelijke gevolgen van overnames van infrastructuurbedrijven door private equity. Het SP-Kamerlid eist ook dat een interne notitie van Haagse ambtenaren openbaar wordt gemaakt, waarin zou staan dat er bij het kabelbedrijf Zesko (Casema, Multikabel en @home) geen geld over is voor investeringen in het kabelnet.

De fusiepartners binnen Zesko maken overigens regelmatig nog vernieuwingen van het kabelnetwerk bekend. We zullen zien of er ook een beschermende groep komt om dit soort zaken te regelen binnen nederland. Hadden ze maar er beter over na moeten denken…….

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …