Home / Diversen / Wat doen wij met de privacywetgeving m.b.t. online gokken

Wat doen wij met de privacywetgeving m.b.t. online gokken

25 mei is de dag die voor de Europese Unie en Nederland in het bijzonder een prominente plaats zal gaan krijgen in onze geschiedenisboeken. Op deze dag wordt namelijk de nieuwe Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingevoerd die een enorme invloed zal hebben op de markt voor de online kansspelen. Deze nieuwe wetgeving is volgens een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers ook echt noodzakelijk omdat 18 procent van de financiële instellingen te maken heeft gehad met cybercriminaliteit. Voor de cybercriminelen is het gebruik van gestolen persoonsgegevens ook een zeer lucratieve bezigheid. Beruchte voorbeelden hiervan is bijvoorbeeld de diefstal van persoonsgegevens van Facebook, Fargo en Equifax. Volgens de McAfee, een toonaangevend producent van antivirussoftware, bedraagt de jaarlijkse schade ongeveer 500 miljard Euro wereldwijd.

De exploitant is verantwoordelijk

Het online gokken heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Binnen de lidstaten van de Europese Unie, waar een regulering is toegepast, maakt deze markt een zeer gezonde groei door. In Nederland, waar momenteel nog geen regulering heeft plaatsgevonden, staat deze markt echter nog in de kinderschoenen. De Nederlandse toezichthouder (Kansspelautoriteit) houdt deze markt in een strenge greep en voert een intens offensief tegen illegale aanbieders van online kansspelen. Ondanks dit hebben de exploitanten van online kansspelen in Nederland een beruchte reputatie als het gaat om het schenden van de privacy regels. Deze sector is dan ook het frequente doelwit van ongevallenclaims voor spam SMS-marketing. In de meeste gevallen zijn deze overtredingen terug te voeren op de marketing bureaus die in opdracht van deze online gokexploitanten werken.

Complexe wetgeving

Het trieste feit is echter dat exploitanten, onder de nieuwe privacy wetgeving, aansprakelijk worden gehouden voor deze overtredingen. De exploitanten gaan erg ver met de persoonsgegevens, zelfs het gebruik van artificiële intelligentie wordt niet geschuwd om de winst op een gokker te maximaliseren. Engeland is al langer actief in het uitdelen van forse boetes omtrent inbreuk op persoonsgegevens, zeker in het domein van online gokken. Maar ook in Europa zullen de boetes fors zijn. De boetes bedragen hierbij maximaal 20 miljoen Euro of 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet. ??Er zijn drie gebieden waar de online gokindustrie het meest gevoelig is voor deze boetes: de basisprincipes van verwerking, het naleving van de nieuwe en uitgebreide rechten die aan individuen worden verleend en strikte toestemmingsvereisten. Als een exploitant van online kansspelen deze gebieden luchtdicht kunnen houden, hebben zij de mogelijkheid om een uitstekende commerciële positie te creëren binnen de Europese Unie en in Nederland in het bijzonder. Echter het implementeren van de nieuwe privacy regelgeving is niet zo eenvoudig. Binnen vrijwel elke afdeling van het bedrijf zullen veranderingen noodzakelijk zijn. Men zal affiliate-arrangementen en andere contracten met externe partijen moeten herzien en in sommige gevallen zelfs geheel opnieuw vormgegeven moeten worden.

Nieuw offensief Kansspelautoriteit

In tegenstelling tot onze zuiderburen heeft de Nederlandse overheid geruime tijd een primitieve wetgeving op het gebied van online kansspelen gehanteerd. Onder koningin Juliana, in 1964, werd deze wet in stelling gebracht. Toen internet en de huidige intensieve EU samenwerking nog niet bestond. De exploitatie van casinospellen wordt strikt beoefend onder auspiciën van Holland Casino. De exploitatie van de andere kansspelen (Loterijen, sportweddenschappen etc.) is alleen voorbehouden aan een tweetal marktpartijen die uitvoerige afspraken hebben gemaakt met de Nederlandse overheid. Ondanks al deze inspanningen van de Nederlandse overheid om de online markt voor kansspelen op basis van een verouderde wetgeving te reguleren, heeft men nog steeds de keuze uit meer dan 400 online goksites die weddenschappen van de Nederlandse consument accepteren. Met de invoering van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft de Nederlandse toezichthouder een nieuw instrument in handen voor het bestrijden van illegale online kansspelen. De verwachting is dan ook dat de Kansspelautoriteit in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens binnenkort een nieuw offensief zak starten tegen illegale aanbieders van online kansspelen.

De toekomstige Nederlandse online gokmarkt

Wat de toekomst ook inhoudt, het lijkt duidelijk dat online gokken een onderdeel van het leven in Nederland is en blijft. Sommigen zijn optimistisch en denken dat in 2019 online gokken in Nederland eindelijk gelegaliseerd wordt, anderen denken eerder aan 2022. Wel zeker: nadat de nieuwe wetgeving Kansspelen op afstand (Kao) is ingevoerd, zal de Nederlandse online gokmarkt een explosieve groei doormaken. Echter is het maar de vraag of de toekomstige exploitanten van online kansspelen in staat zullen zijn om in te spelen op deze snelgroeiende markt en daarbij weten te houden aan de nieuwe en strengere regelgeving, Niet allen de wet Kansspelen op afstand (Koa), maar ook de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zal de nodige inspanningen en investeringen vereisen van deze toekomstige exploitanten.

Over Frank

Frank is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Simyo verlaagt tijdelijk in prijs met zijn Sim Only internetbundels

Tussen 7 mei en 31 juli verlaagt Simyo tijdelijk de prijs van zijn Sim Only …