Last van Ruis op de Telefoonlijn zodra ADSL aanstaan?

Als je wat ruis hoort op de telefoonlijn hebt, terwijl de ADSL verbinding staat te draaien, kan het heel vervelend zijn. En kan zelfs betekenen dat de ADSL snelheid ook niet helemaal goed is.

Het kan echter meerdere oorzaken hebben. De grootste oorzaak die bekend is, ligt toch in de bedrading.

Om dit probleem op te lossen heb ik een aantal handige tips onder elkaar gezet die erg handig zijn om het probleem op te lossen in een mum van tijd.

Mocht jij ook tips hebben, reageer dan onderaan deze tekst.

 • Heeft u de telefoon/adsl splitter dicht bij het ISRA punt geplaatst? (nog voor de eventuele andere aansluitingen)
 • Heeft u wel de juiste splitter geinstalleerd?  ISDN heeft bijvoorbeeld een andere splitter nodig dan een POTS (analoge) splitter.
 • Controleer zonder splitter : telefoon + ADSL – Zonder problemen?
 • Heb je een Huiscentrale? Een huiscentrale kan ook extra ruis opleveren.
  TIP : Haal de stroom eventjes van de huiscentrale. (Niet van de ADSL!)
  Als het goed is, werkt nu alleen nog de hoofdtelefoon. Heeft u nog last van ruis?
 • Heeft u een NT1 kastje  laten plaatsen? De verouderde modellen (S1/S2) kunnen problemen veroorzaken.
 • Gebruikt u eventuele verlengkabels? Een kabel verlenging tot 10 meter kan met een platte kabel, boven de 10 meter dient u een “twisted pair” kabel te gebruiken.
 • Is er een mogelijkheid dat 1 van deze kabels langs een electromagnische apparaat langsgaat die straling afgeeft (bijv. magnetron, adapterprinter)
 • De telefoonstekker op zich kan verouderd zijn, of zelfs kapot. Heel veel ruis problemen worden hierdoor veroorzaakt. Controleer de telefoonstekker op kortsluiting.
 • Is uw computer wel geaard?
 • Mocht dit absoluut niet helpen, dan heeft het in mijn geval geholpen om de KPN storingsdienst te bellen om een lijnmeting te laten doen. Zij kunnen zien of er problemen zijn met de telefoonlijn. Bel dan 0800-0407 Voor het melden van storingen van uw telefoonaansluitingen van KPN Telecom.

Dit zijn zo mijn persoonlijke ervaringen en de ervaringen die ik in de loop van de jaren heb verzameld uit diverse forums, blogs, enz.

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …