KPN lanceert VDSL in najaar

Wist u dat KPN over alle merken dezelfde modem gebruikt nu : De ExperiaBox.VDSL in het Najaar

Voor KPN, Telfort, HetNet en XS4All levert dit natuurlijk een kostenvoordeel op. Zowel bij de inkoop van de modem, maar ook bij het beheer van de modems op afstand. Geen uitgebreide administratie van wie welke modem heeft, maar gewoon een groot bestand van klanten die allemaal een zelfde modem hebben. Gaat hier een lampje branden lieve kijkers?

Dit past natuurlijk prima in het proces dat binnen KPN ‘simplification of processes and services’ wordt genoemd. Die ‘simplification’ geldt natuurlijk alleen voor de nieuwe klanten. Het is niet te verwachten dat KPN alle bestaande modems gaat vervangen. Maar oude abonnementen van KPN kunnen worden omgezet op dit moment, en men krijgt een gratis modem erbij. (niet verder vertellen hoor….)

KPN’s rebranding tour is op dit moment goed bezig, hoewel administratief er nog wat haken en ogen aan zitten, en men is nog niet klaar hiermee. KPN heeft Planet verwijderd, en werkt nu met 4 merken. Maar dat is niet het enige wat gaat gebeuren. HetNet zal waarschijnlijk worden omgezet naar Telfort, waardoor het product portfolio nog verder wordt vereenvoudigd.

In 2005 maakt KPN bekend dat het haar DSL-netwerk gaat upgraden naar een VDSL netwerk. Om de benodigde bandbreedte te kunnen bieden moet er glas naar de ‘Curb’ worden aangelegd, waarna de bestaande lijnen tot ongeveer 30-40 Mbps downloads aankan.

De nieuwe modem van KPN is in staat om zowel met DSL als glasvezel te werken. Gelet op de stijgende interesse van KPN in glasvezel (zie o.a. glasvezel berichten..) niet zo verwonderlijk.

In de glasvezel plannen van KPN spreekt het bedrijf over FttH (FiberToTheHome), FttC (FiberToTheCurb) en FiberToTheOffice (FTTO).

Bij FttC zal het laatste stuk via de vertrouwde telefoonkabel verlopen. Voor u, dus nieuws bijzonderd. Gelet op de All-IP plannen van KPN, zal het nieuwe modem dus ook met VDSL overweg kunnen. En dat is goed nieuws..

Aan het eind van dit jaar wil het bedrijf al meer dan 300.000 huishoudens ontsluiten via FttC en in 2009 wil KPN een miljoen huizen kunnen ontsluiten via FttC.

De nieuwe modem gaat komen in het derde kwartaal, en daaruit blijkt dus dat vanaf dat tijdstip KPN dan ook VDSL als technologie gaat inzetten. Dit wordt ook meer aannemelijk nu KPN 20 Mbps internetverbindingen kan combineren met spraak en interactieve televisie.

Indien de consument alle diensten tegelijk wil gaan gebruiken, dan lijkt VDSL en een nieuwe modem een noodzaak.

KPN is in beweging, dat is goed te noemen voor de marktwerking. Het is nu te hopen, dat ze hiermee straks bij de concurrenten voor zijn. Het worden mooie tijden…toch?

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …