Home / Diversen / Kastje kapot – Regio offline… [Update]

Kastje kapot – Regio offline… [Update]

We zijn zo afhankelijk geworden van technologie, en dat blijkt wel eens weer sinds vandaag. Een mega grote storing in het communicatienetwerk van de hulpdiensten in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid, is het resultaat van een ‘cross-connectkastje’.

Het kastje maakt deel uit van de KPN-centrale in de Rotterdamse Waalhaven. Op dit knooppunt komen 6200 lijnen bij elkaar. Door het falende kastje vielen verbindingen weg en daarmee communicatiesystemen uit. Van de kastjes bestaat geen back-up (hoe slecht dit ook te noemen is!)

Schuld van de BAM?
Wat blijkt nu, is dat de BAM hier een nieuwe centrale heeft laten bouwen voor KPN. De centrale maakt deel uit van het all IP-netwerk, dat het bestaande netwerk gaat vervangen. De Rotterdamse centrale wordt één van de vier knooppunten in het landelijke netwerk. De andere knooppunten komen in Amsterdam, Arnhem en Zwolle. Deze centrale is ondertussen al in werking gesteld onlangs.

 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid gaan een onderzoek instellen naar de problemen hiervan.

[Update 28-07-2011]
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb wil tekst en uitleg van KPN naar aanleiding van de storing vandaag in de Maasstad. “Als voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam zal ik bij KPN opheldering vragen”, liet Aboutaleb weten aan de NOS. De Rotterdamse burgervader wil vooral weten hoe een dergelijke storing kon gebeuren bij regulier onderhoud. Ook stellen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid een onderzoek in naar de gebeurtenissen bij KPN.

[Update 2014] Links zijn verwijderd, omdat deze niet meer werken.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …

2 comments

  1. Hey Bah 🙂
    Ik geef het eerlijk toe, dat dit soort zaken in dit land erg weinig gebeurt natuurlijk gezien de intrastructuur zo ‘eng’ is in het westen van het land. Maar dit zijn cruciale netwerken, waar je toch wel zeker van mag verwachten dat er een BACKUP wordt gemaakt!

    Thanx voor de reactie..

    Frank

  2. Jeuj. Niveautje crisis.nl, ov-faalkaart, pin-netwerken… you name it. Laatst reden er geen sneltrams in utrecht omdat vodafone er even geen zin meer in had. Net vervelend dat dit ene kastje een boel Belangrijke Verbindingen verbond, maar ach, zo zullen er vast nog wel meer single points of failure in de verschillende netwerken zitten. En leren dat ze belangrijk en single point of failure waren doe je meestal pas achteraf. Zo zie je maar weer, zo betrouwbaar is de kpn dus ook niet. Maargoed, het is dan ook een telco en die hebben altijd al problemen gehad behoorlijke computernetwerken te bouwen. Probeer maar eens twee datalijnen “gegarandeerd, echt” via verschillende routes naar een punt te krijgen. Halverwege liggen de vezels toch weer in hetzelfde duct. Geef maar gewoon toe, zijn het niet de ambtenaren, dan zijn het wel “de professionals” die er een potje van bakken. Meestal allebij. Natuurlijk.