Home / Diversen / Het ontstaan van Tele2

Het ontstaan van Tele2

Ik vond het wel erg interessant om eens te weten wat de geschiedenis achter elk Telecom bedrijf. We gaan beginnen met 1 van Nederlands grootste aanbieders : Tele2

Tele2 maakt onderdeel uit van Investment AB Kinnevik. Een Zweedse moedermaatschappij investeringsmaatschappij die in 1936 door drie vrienden is opgericht: Robert von Horn, Wilhem Klingspor en Hugo Stenbeck. Kinnevik wist financieel succes te behalen met haar staalbedrijf “Fagersta” en bezittingen in bossen, landbouw en snoepgoed. Al snel ondervonden Kinnevik en gelieerde ondernemingen een explosieve personeelsgroei. Rond 1963 waren er 17.000 medewerkers in dienst en nog geen vijftien jaar later verdubbelde dit zich naar circa 35.000 medewerkers.

Kinnevik bleef haar activiteiten uitbreiden en investeerde gaandeweg in bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verkopen van trucks, constructie machines en motoren en Tele2 hield zich bezig met het importeren van Toyota auto’s voor de Europese markt. De rode draad in de bedrijfsvoering van Kinnevik werd zichtbaar; het openbreken van markten en het aanvechten van monopolies.

In 1981 werd een groot succes behaald in de strijd tegen de gevestigde orde binnen de telecombranche. Het Zweedse moedermaatschappij hooggerechtshof wees namelijk de bezwaren af van de gevestigde monopolist voor de oprichting van een nieuw modern mobiel telefoonsysteem. Kinnevik’s dochterbedrijf Comvik AB kon hierdoor een nieuw mobiel telefoonsysteem lanceren. Kinnevik zelf breidde bovendien haar activiteiten verder uit op het gebied van opgravingmachines en tractoren en Techvik AB werd opgericht, een bedrijf gericht op elektronische producten. Interactieve Tv-Frank

Er werd niet meer alleen in Europa geïnvesteerd. Hongkong, Sri Lanka, Mauritius, Costa Rica, de Filippijnen, en Pakistan werden toegevoegd tot de markten waar Kinnevik opereerde. In 1986 werd Tele2 opgericht en het jaar daarop publiceerde Kinnevik haar eerste tijdschrift. In datzelfde jaar werd de eerste commerciële zender in Scandinavië gelanceerd: TV3. De uitzendingen werden vanuit Londen via de satelliet gedistribueerd naar Scandinavië. Dit was de enige manier om een commerciële zender te starten en weer brak Kinnevik een bestaande markt open.

Begin jaren negentig gebeurde er veel binnen Kinnevik. Millicom International Cellular S.A. (MIC) werd opgericht, Kinnevik lanceerde een radio-omroep én digitale mobiele telecom operaties (Comviq GSM). In 1995 werd Metro opgericht en na 9 maanden maakte de krant al winst én werd het uitgeroepen tot het grootste dagblad van Zweden. Puur door financieringen uit advertenties. De aandelen van Tele2 AB zijn sinds 1996 genoteerd aan de Stockholmsbörsen en Kinnevik breidde zich verder uit buiten Europa.

In 2002 investeerde Kinnevik in betaal-TV in Sub-Sahara Afrika en in het Afrikaanse bedrijf Bayport. Bayport’s focus waren micro-kredieten en financiële diensten in Ghana, Uganda, Zambia en Tanzania.

Bedrijven die vandaag de dag tot de Kinnevik groep behoren zijn Metro, Millicom, MTG, Transcom en Tele2. Kinnevik heeft zich onder nauw toezicht van de familie van één van de oprichters ontwikkeld, Hugo Stenbeck. Al vier generaties lang, een periode van 72 jaar, heeft de familie een significante bijdrage geleverd aan de cultuur en richting van Kinnevik en haar gelieerde bedrijven.

Sinds 2002 vertegenwoordigt Christina Stenbeck haar familie door te participeren in verschillende besturen van de gelieerde ondernemingen en als voorzitter van Kinnevik.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …