Al twee Lekken in Vodafone Voicemail

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft via internet wederom ingebroken in de voicemailboxen van enkele politici en minister Rosenthal van Binnenlandse Zaken. Dit is gedaan via Caller ID spoofing, een techniek die werkt via een VoIP platform. Er zijn websites die dit aanbieden. Daardoor lijkt alsof de abonnee via een ander netwerk opbelt naar zijn eigen voicemail inbox.

Omdat het nummer van de gebruiker wordt herkend, is geen pincode noodzakelijk. Anthony Hellegers, hoofd Juridische zaken en public affairs, zei in Nieuwsuur op 24 maart dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Er moet een afweging gemaakt worden tussen beveiliging en gemak, en op basis van nieuwe inzichten en meida-aandacht moet een andere afweging worden gemaakt. Op basis van nieuwe inzichten moet een nieuwe afweging worden gemaakt.

Op woensdag 23 maart liet EenVandaag zien dat alle Vodafone-voicemailboxen de pincode 3333 hebben als standaardinstelling. Iedere beller vanaf elk netwerk kan daarmee toegang krijgen tot het voicemailmenu, tenzij de gebruiker zelf zijn pincode wijzigt. Beide methoden zijn gedicht, vertelt een woordvoerder van Vodafone.

Alleen wie over het netwerk van Vodafone Nederland inbelt op de voicemail krijgt zonder pincode toegang. Vanaf een ander netwerk en vanaf alle buitenlandse netwerken (ook die van Vodafone) is de pincode nodig. De standaardpincode 3333 is geblokkeerd, ook voor de gebruikers die nog geen andere hebben ingesteld. Hij zegt dat brute force attacks de aandacht hebben, maar kon niet in detail zeggen of die aanval geblokkeerd is. Een pincode kan geraden worden door heel vaak in te bellen, tenzij er extra maatregelen genomen worden. Achteraf kun je zeggen dat we een andere afweging hadden kunnen maken.

De overheid is een van de belangrijkste klanten van Vodafone, die de afgelopen dagen extra aandacht heeft gekregen.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

De opkomst van de grote smartphones

Waar voorheen het juist gunstig was dat mobiele telefoons een klein formaat hadden, heeft de …