Euro 2008 en Olympische Spelen in HD-beeldkwaliteit bij UPC

Toch weer nieuws vanuit UPC te melden. UPC Nederland komt op 7 mei met een HD-decoder met ingebouwde harddiskrecorder (DVR).

Deze UPC MediaBox HD met DVR kan tv-programma’s in HD-kwaliteit opnemen en heeft een capaciteit van 250 GB.

In mei komt UPC ook met twee nieuwe HD-televisiezenders. Sportliefhebbers zitten er deze zomer nog beter bij.

Van 7 tot 29 juni geeft UPC de wedstrijden van EURO 2008 inclusief voor- en nabeschouwingen ook in HD door. Dit betekent bij elkaar zo’n 50 uur topvoetbal vanuit Oostenrijk en Zwitserland in levensecht beeld.

UPC-klanten kunnen deze zomer ook de Olympische Spelen volgen in HD-kwaliteit. Alle belangrijke Olympische sportwedstrijden kunnen straks in haarscherp beeld worden ontvangen. UPC heeft hierover afspraken gemaakt met de NOS.

Dit heeft het bedrijf maandag tijdens een perspresentatie in Amsterdam bekendgemaakt. Voor de hd-doorgifte van Nederland 1 tijdens deze twee sportevenementen is overeenstemming bereikt met de NOS. Euro 2008 zal in 720p worden uitgezonden, terwijl het uitzendformaat voor de Olympische Spelen nog niet bekend is. Het huidige aanbod van hd-zenders zal in mei worden uitgebreid met Voom HD en The History Channel HD.

Deze zullen met elk hd-abonnement van de kabelaar te zien zijn.

Daarnaast heeft UPC succesvol een test afgerond met een groot aantal test gebruikers (Zie dit forum) van HD-programma’s in video-on-demand. Op korte termijn wordt het mogelijk om films en series in HD-kwaliteit te bestellen met de speciale UPC-afstandsbediening. Met de verbazingwekkende natuurfilm ‘Earth’ gaat UPC On Demand HD op 24 juni in première.
KPN, ik zou maar oppassen voor Interactieve TV.

HDTV biedt haarscherp beeld omdat het aantal beeldpunten (pixels) veel hoger ligt dan bij gewone televisie. Waar de huidige PAL-norm een maximale resolutie heeft van 720 x 576 pixels heeft HDTV tot vijf maal meer beeldpunten. Dat resulteert in levensechte beeldkwaliteit met meer zichtbare details en intensere kleuren.

HDTV werkt tot dusver met twee resoluties: 1280 x 720 en 1920 x 1080 beeldpunten, respectievelijk ‘720p’ en ‘1080i’ genoemd. Het netwerk van UPC, de UPC MediaBoxen HD en de Philips digitale kabelontvanger HD zijn geschikt voor beide resoluties. Daarmee wordt de uiteindelijke beeldkwaliteit thuis bepaald door enerzijds de resolutie waarmee het tv-programma wordt geregistreerd en doorgegeven, en anderzijds door de kwaliteit van het plasma- of LCD-scherm thuis.

Technisch gezien is UPC met deze nieuwe set-up box verder dan de tuners/recorders van de KPN. Dus het is weer wachten op wat KPN gaat doen de komende tijd met zijn Interactieve TV. De nieuwe tuners van I-TV KPN, hebben nu ook HDMI standaard.

Het gevecht is begonnen om IPTV in Nederland. Hoewel ontzettend weinig zenders in HDTV uitzenden in Nederland, denk ik dat het steeds beter gaat worden. In Amerika zijn al veel zenders overgegaan in HDTV kwaliteit, het wachten is op Nederland.

UPDATE

Wil je de laatste week van de Olympische spelen toch nog in Echte HD kijken, omdat de NOS het toch laat afweten?
http://www.eurovisionsports.tv/olympics/hd

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

upc-myprime

UPC Myprime Reclame Video

Johnny wil altijd meer. En schijnbaar wil de UPC alles op alles zetten met hun …

One comment

  1. UPDATE

    Wil je de laatste week van de Olympische spelen toch nog in Echte HD kijken, omdat de NOS het toch laat afweten?
    http://www.eurovisionsports.tv/olympics/hd