ADSL2 Wat moet je ermee?

adsl2_alcatelDe ADSL verbindingen in Nederland zijn de afgelopen jaren langzaam aan snelheid àan het opvoeren. Een aantal jaar geleden betaalde je 40 of zelfs 50 Euro per maand voor een verbinding met met een downloadsnelheid van 512 kbps.

De tijd gaat snel…

Voor dat duur betaalde geld koop je op dit momenteel een ADSL verbinding van 15 Mbits [Megabits] of sneller. De maximale downloadsnelheid van de normale ADSL verbinding ligt op 8 Mbits/s en dat maximum is lang en breed bereikt met een normale ADSL verbinding.

Wat zijn de Verschillen tussen ADSL(1) en ADSL2?
Met ADSL2 en ADSL2+ maakt het mogelijk om respectievelijk 12 en 24 Mbits/s te downloaden. Hierdoor worden nieuwe toepassingen mogelijk, zoals full-screen video en tv via internet.

Voor echte bandbreedte-intensieve toepassingen kunnen ADSL2 lijnen samen gebonden worden. Eigenlijk de oude methode die ISDN vroeger ook gebruikte.

Hiervoor implementeert ADSL2/+ de inverse multiplexing for ATM (IMA) standaard. Hiermee kunnen meerdere telefoonlijnen samengebonden worden om een monsterlijke doorvoersnelheid te realiseren. Deze optie zal vooral voor bedrijven interessant zijn.

Naast hogere snelheden hebben ADSL2 en ADSL2+ een groter bereik dan de oude ADSL variant. Omdat de verschillen met oud ADSL nog niet zo heel groot zijn is het afwachten wat het effect hiervan zal zijn op de beschikbaarheid van internet in Nederland, waar de afstanden doorgaans klein zijn.

Voordeel 1 : ADSL2 en ADSL2+ gaan beter om met stroom. Beide technieken kennen een standby-modus en gebruiken minder stroom om een constante verbinding te behouden met het modem van de abonnee.

Voordeel 2 : ADSL2 en ADSL2+ kunnen informatie weergeven over de kwaliteit van de verbinding, de snelheid en storing en dat aan beide kanten van de lijn. Zo kunnen zowel internet providers als abonnees de kwaliteit van de ADSL2/+ verbinding bepalen. Hierdoor kunnen internet providers betere service leveren met stabielere verbindingen.

Even kort samengevat: Op korte afstanden van de centrale is het op dit moment mogelijk met ADSL2+ om zeer data-intensieve toepassingen aan te bieden, zoals Video on Demand, IPTV, VoIP en normaal internet toegang.

Eventueel in een ’triple play’ pakket.

De mensen die nog op grotere afstand wonen ten opzichte van de centrale, hebben nu verhoogte stabiliteit ten opzichte van het oude ADSL. Je zult op grote afstand van de centrale echter niet de volle snelheid halen, maar genoegen moeten nemen met snelheden die overeen komen met die van een ADSL verbinding.

Frank

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Alice is er niet meer!

Hoe snel kan het gaan. Aan het einde van 2010 nog gekroond tot beste internet …