Home / Telefonie / De Oppositie wil bewaarplicht volledig afschaffen

De Oppositie wil bewaarplicht volledig afschaffen

De oppositie wil de bewaarplicht telecom- en internetgegevens volledig afschaffen. De staatssecretaris wil daar niets van weten. Het is nu aan de PVV om de knoop door te hakken.

Dat is de voorlopige uitkomst van een debat in de Tweede Kamer over de bewaarplicht verkeersgegevens. Dat was aangevraagd door de Socialistische Partij (SP), die het onderwerp in een ‘gedachtenwisseling’ met de staatssecretaris wilde bespreken.
Afschaffen

Als het aan D66 ligt wordt de hele bewaarplicht volledig afgeschaft. Kamerlid Magda Berndsen vindt de meerwaarde van de wet te weinig ten opzichte van wat het qua privacy oplevert. Voor de democraten is de effectiviteit onvoldoende gebleken.

Ze vraagt daarom in de motie aan de regering om te proberen de Europese richtlijn van tafel te krijgen. De motie krijgt steun van de SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks. Met 70 zetels is dat niet genoeg voor een kamermeerderheid. Staatssecretaris Teeven zegt dat de regering de mening niet deelt en ontraadt de motie.

“We kunnen niet zomaar van de bewaarplicht af, omdat dit in Europa is afgesproken”, legt staatssecretaris Fred Teeven tegenover Webwereld uit.
Kortere opslag voor internetgegevens

De SP wil – als de bewaarplicht niet wordt afgeschaft – dat de volledige opslag wordt verkort van 12 maanden naar 6 maanden. Die inkorting zou de inlossing zijn van een belofte aan de Eerste Kamer, die destijds noodzakelijk was om de wet goedgekeurd te krijgen. Ook van deze motie is het onzeker of deze zal worden aangenomen.

“Dat klopt niet helemaal”, vertelt Teeven. “Wat is afgesproken is dat voor internetgegevens de opslag terug wordt gebracht naar zes maanden. Dat staat nu ook in het wetsvoorstel.”

Sharon Gesthuizen , Kamerlid voor de SP reageert: “Hij probeert het nu zo eng mogelijk uit te leggen en ik denk niet dat dat de bedoeling was van de Eerste Kamer.”
Overleg met kleine provider

Teeven belooft wel in overleg te gaan met de kleine internetproviders. Zij klagen namelijk over de kosten van de bewaarplicht. Zij zeggen zwaarder te worden getroffen, omdat er op dit moment wordt betaald per bevraging. “Omdat zij minder vragen krijgen, maar wel de infrastructuur moeten hebben, schieten zij er bij in”, vertelt Gesthuizen.

In een motie roept zij nu op om de kosten beter te vergoeden, omdat zij “nu eenmaal fors hebben geïnvesteerd”. Hij zegt voor die argumenten gevoelig te zijn. “Daar wil ik serieus naar kijken”, belooft de staatssecretaris. Een motie van die strekking ziet hij dan ook als ‘ondersteuning van beleid’.
PVV

Een woordvoerster van D66 laat telefonisch weten dat het al dan niet afschaffen van de bewaarplicht telecom- en internetgegevens nu afhangt van de PVV. CDA en VDD zijn beide voor de bewaarplicht. “De PVV heeft niet meegetekend maar gaat wel voor stemmen”, aldus de zegsvrouw. “Dat betekent dat het voorstel wordt geaccepteerd.”

De PVV kan die bewering niet direct weerspreken of bevestigen. PVV-Kamerlid André Elissen die over dit dossier gaat, hoopt om kwart over drie vanmiddag een antwoord te hebben.

Update 15.13 uur: De stemming over de moties is aanstaande dinsdag. Volgens de woordvoerster van D66 is er geen Kamermeerderheid voor het terugbrengen van de opslag van telecomgegevens van 12 naar 6 maanden. De motie voor het volledig afschaffen van de bewaarplicht kan wel nog doorgaan als de PVV voor stemt.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

iPhone 7

Wat doen wij met de nieuwste iPhone xs en wat kunnen we er allemaal mee?

Het is al weer bijna een half jaar geleden dat Apple de iPhone XS in …