Wat is een 4G-smartphone?

Het 4th generation netwerk, beter bekend als het 4G-netwerk, is sinds begin februari 2013 beschikbaar voor Nederlandse smartphone gebruikers. De eerste provider die het aanbiedt is KPN.Het grote verschil met het 10 jaar oude huidige 3G-netwerk is de snelheid waarmee data kan worden binnengehaald. De downloadsnelheid in een 4G-netwerk kan oplopen tot maximaal 125 Mbitper seconde waardoor de veeleisende smartphonegebruiker van 2013 volledig kan worden voorzien in zijn hongerige databehoefte.

Providers

In 2013 wordt in Nederland door vier providers geleidelijk een 4G-netwerk uitgerold: KPN is de eerste, Vodafone, T-Mobile en Tele2 volgen. Gezamenlijk hebben deze vier providers 3,8 miljard euro betaald voor de licenties voor de 4G-freuqentie. Het netwerk van KPN is vanaf begin februari op enkele plaatsen in Nederland te gebruiken. Van het netwerk van T-Mobile en Vodafone wordt verwacht dat het na de zomer te gebruiken is. Tele2 heeft nog geen informatie vrijgegeven over de uitrol van haar 4G-netwerk.

Samsung

Samsung kwam vroeg op de 4G-markt met de speciale uitvoering van de Galaxy S3, de Samsung . Deze maand is de Samsung Galaxy Express uitgekomen als tweede Samsung smartphone die 4G-proof is. Uiteraard zal ook de Samsung Galaxy S4, die verwacht wordt in april, beschikken over de juiste technologie om gebruik te kunnen maken van het 4G-netwerk.

Sony

De nieuwe Xperiasmartphones, de Sony Xperia Z en V, presenteren met trots twee nieuwe ontwikkelingen: ze zijn technisch klaar om gebruik te maken van 4G-netwerken en ze zijn waterdicht waardoor je razendsnel tot één meter onderwater kunt internetten!

Nokia

De nieuwste Nokia smartphones, de Lumia 920 en de Lumia 820, zijn allebei geschikt voor het 4G-netwerk. In tegenstelling tot de nieuwste Sony Xperia’s zijn deze toestellen niet waterdicht maar beschikken zij allebei over het Windows 8 besturingssysteem.

BlackBerry

Ook BlackBerry heeft niet stilgezeten. De Z10 is één van de nieuwste BlackBerrysmartphones. Het toestel kent veel veranderingen ten opzichte van de vorige BlackBerrysmartphones. Zo is de Z10 naast 4G-ready volledig touch en maakt het gebruik van het nieuwe BlackBerry 10 besturingssysteem. Er is inmiddels alweer een nieuwere 4G-smartphone aangekondigd: de BlackBerry Q10 die in het voorjaar op de Nederlandse markt zal verschijnen.

Apple

De grote teleurstelling is voor iPhone 5gebruikers. Het 4G-netwerk van KPN is niet bruikbaar op de iPhone 5. Pas op zijn vroegst in juli kunnen de eerste iPhone 5 gebruikers profiteren van de topsnelheden die te behalen zijn met 4G-internet. De providers Vodafone en T-Mobile hebben aangegeven dat iPhone 5 gebruikers direct gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk. Aangezien deze providers hun netwerk pas in of na de zomer uitrollen, wordt het toch nog even wachten.

Verwacht

Zowel HTC als LG hebben nog geen 4G-smartphone gelanceerd op de Nederlandse markt. Deze maand wordt de HTC One SV verwacht als eerste 4G-proof HTC smartphone in Nederland. Bovendien heeft de Taiwanese fabrikant deze week ook de gloednieuwe HTC One onthuld. Daarnaast wordt in juni de HTC EVO 4G verwacht. Ook LG heeft nog geen 4G-smartphone op de Nederlandse markt gebracht, maar daar komt volgende maand verandering in wanneer de Oprimus G in de winkels verschijnt.

Gamen als nooit tevoren

Met de snelheid van 4G-internet kun je als nooit te voren video’s streamen en online games spelen. In combinatie met de steeds groter en beter wordende full-HD schermen kun je optimaal genieten van het beeld van je smartphone. Smartphones worden steeds sneller en beter, en helaas ook kwetsbaarder. Even je smartphone op tafel smijten of in je tas gooien zit er niet meer in.

Vele iPhone gebruikers hebben doordat ze geen iPhone hoesje hadden aangeschaft, nu een beschadigd toestel. Voorzichtig omgaan met je toestel en je scherm beschermen met screenprotector of een telefoonhoesje  is tegenwoordig een must om lang te kunnen genieten van je stukje moderne technologie. Opzoek naar een hoesje om je telefoon te beschermen? Smartphonehoesjes biedt LG Optimus L7 hoesjes en voor vele andere modellen telefoonhoesjes aan. [ABSOLUTE AANRADER!]

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …