Home / Mobile / Wat doen wij met 4G van de KPN?

Wat doen wij met 4G van de KPN?

Sinds februari 2013 hebben we in Nederland de beschikking over het 4G netwerk. Deze opvolger van het 3G netwerk biedt snelheden die 100 maal hoger liggen waardoor mobiel internetten stukken aantrekkelijker is geworden. Nu in 2016 is de KPN begonnen met het uitrollen van de “Voice over LTE (VoLTE)” waardoor de abonnementhouders binnenkort ook over het 4G netwerk kunnen bellen.

Gescheiden netwerken:

Tot het moment dat de KPN is begonnen met de uitrol van VoLTE kon het 4G netwerk alleen gebruikt worden voor het mobiele internet. Voor het voeren van telefoongesprekken werd gebruik gemaakt van het bestaande 3G (UMTS) netwerk en in uitzonderlijke gevallen zelfs van het 2G (GSM) netwerk. Echter de de uitrol van VoLTE zullen steeds meer mobiele gebruikers het 4G netwerk kunnen benutten voor het voeren van telefoongesprekken. Door het aanbieden van VoLTE is er geen noodzaak meer om te schakelen tussen de 2G en de 3G netwerken voor het voeren van mobiele telefoongesprekken.

Voordelen 4G:

Het 4G netwerk is veel stabieler en stukken betrouwbaarder dan het 3G netwerk. Ook biedt het 4G netwerk een betere dekking en hogere snelheden. Dit biedt nadrukkelijk voordelen voor reizigers (Trein & Auto) en op afgelegen plaatsen (Buitengebieden) te merken. Bij het bellen over het 4G netwerk wordt het telefoongesprek verwerkt als dataverkeer. Hierdoor komen de telefoongesprekken sneller tot stand waarbij ook betere audiokwaliteit wordt geboden. De mobiele telefoongesprekken worden dus gewoon verwerkt als “platte” data. Bij de lanten van de KPN, die gebruik maken van VoLTE, wordt dus meer teruggeschakeld naar de 3G of 2G netwerken voor het voeren van een telefoongesprek. Het voordeel hiervan is dat de snelle 4G internetverbinding in stand wordt gehouden als men een mobiel telefoongesprek wordt gevoerd.

De uitrol van VoLTE:

Bij het uitrollen van VoLTE gaat de KPN gefaseerd te werk. Hierbij maakt de KPN gebruik van de technologie van de smartphones van de diverse fabrikanten. Als eerste kunnen de bezitters van een Samsung Galaxy S6 of Samsung Galaxy S6 Edge gebruik maken van VoLTE over het 4G netwerk. Met de toestellen van deze fabrikant heeft de KPN namelijk het grootste deel van de praktijktesten uitgevoerd. Sinds begin november 2016 kunnen eigenaren van deze Samsung toestellen gebruik maken van het 4G netwerk voor het voeren van hun telefoongesprekken. In de weken en maanden hierna zullen ook andere smartphones van andere fabrikanten gebruik kunnen maken van het 4G netwerk voor het voeren van telefoongesprekken. De KPN heeft de intentie om het bellen over het 4G netwerk de nieuwe standaard te maken voor mobiele telefoongesprekken. Het is wel belangrijk dat de smartphone de VoLTE technologie ondersteund. Vooral op oudere modellen ontbreekt deze technologie wel eens.

Concurrenten KPN:

In het gebruik van VoLTE over het 4G netwerk is de KPN niet uniek in Nederland. Tele2, dat sinds een jaar de beschikking heeft over een eigen 4G netwerk, heeft deze technologie al eerder beschikbaar gemaakt voor haar abonnementhouders. Het grote verschil is dat de KPN bij de uitrol van deze complexe technologie gebruik maakt van de kennis van Samsung. Om deze reden zijn de smartphones van Samsung dan ook de eerste toestellen die gebruik kunnen maken van VoLTE op het 4G netwerk van de KPN. Naast Tele2 en de KPN zijn ook T-Mobile en Vodafone bezig met het implementeren van VoLTE op hun 4G netwerken. Volgens het management van deze bedrijven moet deze technologie nog dit jaar beschikbaar komen voor hun gebruikers.

Bellen via Wifi:

Naast het gebruik van het 4G netwerk voor het voeren van telefoongesprekken wil de KPN het ook mogelijk maken om in de toekomst te bellen via het eigen Wi-Fi netwerk, Deze technologie, die onder de naam VoWIFI zal worden geïntroduceerd, biedt de gebruikers alle voordelen van het VoLTE netwerk in hun eigen omgeving. Hierdoor hebben zij een hogere gesprekskwaliteit en een beter “mobiel” bereik in eigen huis of op kantoor. In deze gevallen zal de smartphone automatisch kiezen voor het beste en sterkste signaal dat beschikbaar is. Hierbij zal de smartphone automatisch en ongemerkt overschakelen op het andere netwerk als één van de netwerken wegvalt. De eerste testen met de VoWIFI technologie staan gepland voor het eerste kwartaal van 2017. Als alles volgens schema loopt verwacht de KPN de VoWIFI technologie later in 2017 te introduceren.

De gevolgen:

Door de opmars van het Internet-of-Things en de steeds hogere penetratiegraad van de smartphones wordt het steeds drukker op het 4G netwerk. Nu de providers ook voornemens zijn om het 4G netwerk te gaan gebruiken voor het voeren van mobiele telefoongesprekken, zal dit netwerk nog meer belast gaan worden. Echter bij de VoLTE en de VoWIFI technologie worden de telefoongesprekken als platte data verwerkt waardoor er een geringe toename van dataverkeer over het 4G netwerk verwacht wordt. Ondanks dit, zullen steeds meer applicaties gebruik gaan maken van het 4G netwerk. Reden te meer dat de introductie van 5G steeds meer wenselijk wordt.

Over Gerard Ubert

Een gestoord maar zeker creatief brein die in staat is om verschillende hersenspinsels op papier te zetten. Mijn specialisaties: Consumenten electronica, Sociale items en suggestieve blogs.

Kijk ook

belgie-internet

Het eerste internet

Voor veel generaties is het internet al een bekend fenomeen, maar er is een tijd …