Nooit meer over je mobiele datalimiet heen

Smartphones bieden veel gemak, maar dat komt wel met een prijskaartje. Mobiel dataverbruik kan snel uit de hand lopen. Onderweg facebooken, muziek luisteren, foto’s uploaden, YouTube filmpjes bekijken en zelfs een spelletje zoals Angry Birds: het kost allemaal megabytes aan data, die ten laste gaan van de maandelijkse databundel.

Bij overschrijding van die bundel kan dat aardig in de papieren lopen. Met 4G-verbindingen gaat alles nog sneller, en ook het dataverbruik stijgt daardoor mogelijk. Maar een verstandige telefoongebruiker heeft tegenwoordig genoeg mogelijkheden om het dataverbruik zonder al te veel moeite in te dammen, terwijl dit niet ten koste gaat van het smartphone plezier.

In dit artikel laten we zien hoe een Androidtelefoon en een iPhone zo in te stellen zijn, dat onnodig dataverbruik wordt voorkomen. Ook bespreken we enkele apps die het dataverbruik verminderen.

iPhone

We beginnen met de iPhone. Deze telefoon verstookt bij argeloze gebruikers data alsof het brandhout is. Maar er valt genoeg aan te doen om dit gebruik te beperken. Om te beginnen in de instellingen van het toestel zelf.

vervelend-bundel

 

Ga naar ” instellingen-mobiel netwerk”. Daar valt desgewenst de hele dataverbinding uit te zetten, maar dat hoeft helemaal niet. Het is namelijk mogelijk om per app in te stellen of die gebruik mag maken van het mobiele netwerk of niet. Dat is veel handiger.

Scroll enigszins naar beneden. Dan komen alle apps in beeld die data verbruiken, met het aantal kilo- of megabytes erachter dat reeds is verbruikt. Is er een app bij die teveel data verbruikt of die eigenlijk helemaal niets op internet te zoeken heeft, zoals bijvoorbeeld een spelletje, dan is de dataverbinding voor die app met een veeg over het schakelaartje snel uit te zetten.

Overigens is het best verrassend om te zien hoeveel apps er eigenlijk gebruikmaken van het mobiele internet. Apps die advertenties vertonen, maken er allemaal gebruik van. Die komen namelijk via het mobiele datanetwerk binnen op de telefoon.

In het rijtje apps dat data verbruikt, is goed te zien wat de grote boosdoeners zijn. Soms is het gewoon een foute instelling. Een e-mailaccount bijvoorbeeld die continu controleert of er berichten zijn en die dan meteen binnenhaalt met attachments en al. Dat kan eenvoudig wat ‘zuiniger’ worden ingesteld.

Facebook verbruikt op zich niet zoveel data, behalve als je veel foto’s uploadt of naar plaatjes en filmpjes van anderen kijkt. Datzelfde geldt ook voor Twitter. Het advies luidt om verstandig met die sociale netwerken om te gaan.

Providers bieden zelf ook apps aan om het dataverbruik goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld de app Mijn Simyo. De informatie in deze app wordt enkele keren per dag ververst en biedt een betrouwbaarder overzicht van het door de provider geregistreerde dataverbruik dan de telefoon zelf. Een Mobiel abonnement vergelijken? Dat doe je dan weer bij www.abonnement-mobiel-vergelijken.nl

Android

Ook hier valt veel te bekijken, en ook hier zul je zien dat er bijzonder veel apps jouw bundel kunnen leegzuigen. De complete handleiding staat op de website van Simyo. Dit is wel 1 van mijn favoriete sim-only aanbieders, en dat maken ze alweer waar.

Lees hier verder

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …