Nederlandse overheid adviseert: Maak jouw tablet en/of smartphone “Boefproef”!

Tijdens de verschillende zomerse manifestaties bleek maar weer dat mobiel apparatuur er populair is bij dieven en zakkenrollers. Zo werden tijdens het Indian Summer Festival meer dan 200 mensen beroofd van hun smartphone. Het Indian Summer Festival spande in 2016 de kroon maar ook op andere festivals werd veelvuldig melding gemaakt van gestolen smartphones. Uit recente cijfers, op basis van de officiële aangiften, is gebleken dat per dag meer dan 70 smartphones worden gestolen. Volgens T-Mobile wordt er zelfs elke 10 minuten een smartphone ontvreemd, bijna 150 toestellen per dag. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid de Boefproof-campagne nieuw leven ingeblazen. Het doel van deze campagne is om gebruikers bewust te maken van de diefstalbeveiligingen op hun smartphone en zodoende het aantal smartphonediefstallen terug te dringen met 30 procent.

Boefproef maken van Smartphones:

De moderne smartphones zijn allemaal voorzien van een menu waarmee je de beveiliging op jouw toestel kan instellen. Natuurlijk is voor elk besturingssysteem de methodiek afwijkend, maar uiteindelijke heb je hetzelfde effect. Door het “Boefproef” maken van jouw smartphone kan de dief eigenlijk niet veel met dit toestel. Zo kan je bijvoorbeeld op afstand alle data op jouw toestel wissen, heb je de beschikking over een track en trace waardoor je altijd weet waar jouw toestel is en kan je in sommige gevallen zelfs het toestel op afstand geheel onbruikbaar maken. Op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl van de Nederlandse overheid tref je meer informatie over de Boefproef-campagne.

Gestolen toestellen:

Een ander onderdeel van de Boefproef campagne bestaat uit het bestrijden van heling. Op diverse websites worden soms smartphones tegen ongelofelijke lage prijzen. Dit lijkt te mooi om waar te zijn en inderdaad voordat je het weet koop je online een gestolen telefoon. Sterker nog: Je maakt je schuldig aan heling. In het meest negatieve geval wordt je door justitie een geldboete opgelegd van maximaal € 78.000,- of staat jou een gevangenisstraf van ten hoogste één jaar te wachten. In veel gevallen, waar ter goeder trouw wordt gehandeld, kan het volstaan met het afstand doen van de gekochte smartphone mits je aangifte hebt gedaan tegen de verkoper van het toestel. Dus controleer altijd het serienummer van de smartphone op stopheling.nl voordat je het toestel aanschaft

Activeren beveiliging:

In de Nederlandse markt voor mobiel apparatuur zijn Apple en Samsung de toonaangevende merken die het gezicht van de markt bepalen. Bij het bestur ingssysteem iOS van Apple kan men de telefoon beveiligen door in het instellingenmenu de op iCloud te selecteren en de optie optie “Zoek mijn iPhone/iPad” aan te zetten. Bij de Samsung toestellen gaat men via de instellingen naar het beveiligingsmenu waar je de optie “Heractivering vergrendeling” aanzet. Bij het Android besturingssysteem kan je via Android apparaatbeheer in het menu Google instellingen de optie “Vergrendelen en wissen op afstand toestaan” aanzetten. Als laatste kan men bij het Windows besturingssysteem via de instellingen het menu “mijn telefoon zoeken” de opties “Altijd pushmeldingen gebruiken” en “De locatie van mijn telefoon regelmatig opslaan” activeren.

Wat als jouw telefoon is gestolen

Helaas zullen deze optie niet direct voorkomen dat jouw telefoon kan worden gestolen. Maar wat moet je doen als jouw telefoon werkelijk wordt gestolen. Als eerste moet je direct jouw wachtwoorden veranderen als jouw telefoon is gestolen. Denk hierbij aan de sociale media zoals Facebook en Google+ maar ook aan het digitaal bankieren! Ook moet je er direct voor zorgen dat jouw sim-kaart door jouw provider wordt geblokkeerd. Direct hierna kan je, als jouw telefoon dit ondersteunt, jouw toestel op afstand blokkeren voor gebruik. Maak ook gebruik van de optie “Zoek mijn telefoon” want dat is altijd handig als je aangifte gaat doen bij de politie.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …