Home / Mobile / Hoe groot is jouw telefoon?

Hoe groot is jouw telefoon?

degrotetelefoonsHoe groot is jouw smartphone?

Dertien jaar geleden waren we populair met een Nokia 3310 waarvan het beeldscherm nog geen 2 inch was. In 2009 kon je gezien worden met de iPhone 3, met een scherm van 3,5 inch. Vandaag de dag hebben sommige telefoons al een scherm van 6 inch. Waar houdt het op?

Eén en al scherm
Een paar jaar geleden bevatten mobiele telefoons nog vaak fysieke toetsen. Zo was bijvoorbeeld de Nokia N97 een smartphone die uitgeklapt kon worden waardoor een QWERTY toetsenbord tevoorschijn kwam. Voor veel mensen was het QWERTY toetsenbord een ideale manier om sneller te kunnen typen.

In 2013 zijn fysieke toetsen op een high-end smartphone vrijwel niet meer terug te vinden. De voorkant van de moderne smartphone bestaat bijna geheel uit beeld waardoor de beleving voor de gebruiker maximaal is. Wat heb je nou aan al die ongebruikte ruimte aan de boven- en onderkant van een toestel? Typen gaat op veel smartphones razendsnel door het gebruik van Swype en steeds slimmer wordende woordenboeken.

Groter en beter
Het is duidelijk, het scherm is hét element van de smartphone waarmee het onderscheid wordt gemaakt. Hierbij geldt: hoe groter hoe beter. Schermen worden bovendien niet alleen groter, maar ook steeds beter. De nieuwste high-end smartphones zoals de Sony Xperia Z, de Samsung Galaxy S4 of de HTC One zijn allemaal voorzien van een full-HD scherm van zo’n 5 inch.

Phablet, tab phone?!
Een klein jaar na de introductie van de iPhone 3 bracht Apple de iPad op de markt. Na de introcutie in 2010 is de tablet flink populair geworden en inmiddels bieden vrijwel alle smartphone-producenten een tablet aan.

Het verschil tussen een smartphone en een tablet was altijd duidelijk. De iPad was met zo’n 10 inch bijna drie keer groter dan de iPhone 3. In 2013 is dit verschil vervaagd. De tablet wordt steeds vaker in 7 inch formaat uitgebracht, zodat deze onderweg gemakkelijk kan worden meegenomen. De smartphone daarentegen wordt steeds groter.

Maar wat wil de consument eigenlijk? Bellen met een gigantisch obstakel aan je oor wil niemand. Maar facebooken, op het internet surfen en filmpjes kijken wil men op een zo groot en zuiver mogelijk scherm. De 5 inch smartphone lijkt het ideale formaat te hebben.

Eén ding is zeker: de smartphone bereikt binnenkort zijn maximale formaat. De vraag isn nu slechts nog wanneer de tablet en de smartphone één apparaat worden zonder dat de unieke functie van één van beiden verloren gaat.

Samsung Nexus 6
Toch denkt Samsung dat het nog groter kan. Na het succes van de Galaxy Note 2 wordt verwacht dat Samsung in 2013 de Samsung Nexus 6 uitbrengt met een scherm van liefst 6 inch. Dit zou de eerste smartphone zijn van 6 inch, nog slechts 1 inch verwijderd van een veel voorkomend tabletformaat. De Nexus 6 wordt overigens ook wel de conceptuitvoering van de Galaxy Note 3 genoemd.

Hoe groter hoe kwetsbaarder
De techniek wordt steeds beter en het resultaat is steeds verbluffender. Met deze constant verbeterende techniek groeit echter ook een gevaar. De kans op schade aan het scherm wordt groter en de daadwerkelijke schade heeft steeds meer impact op de gebruiker. Een krasje op een 3,5 inch schermpje is een stuk minder erg dan een kras op een 5 inch full HD scherm waarop je maar al te trots bent.

Het is daarom niet meer dan logisch om het scherm van je smartphone goed te beschermen met een smartphonehoesje. Er zijn voor ieder type telefoon precies op maat gemaakte hoesjes beschikbaar. Als je bijvoorbeeld een Samsung Ativ S hebt, kies je dus voor een van de Samsung Ativ S hoesjes. Helemaal voor de vlaggenschepen als de HTC One en de Galaxy S4 is het raadzaam om een HTC One hoesje of Samsung Galaxy S4 hoesje aan te schaffen. Deze telefoons kunnen echt niet onbeschermd in je tas of broekzak.

Zo tablet zo smartphone
Bijna niemand gebruikt een tablet zonder tablethoes. Enerzijds omdat deze de tablet in verschillende standen kan laten staan voor een beter gebruikersgemak, anderzijds omdat een tablet een groot en kwetsbaar apparaat is dat dient te worden beschermd tegen alledaagse invloeden zoals krassen, stof of vloeistoffen. De steeds groter wordende smartphone zal ook steeds vaker bescherming nodig hebben om er zo langdurig plezier van te hebben.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Bereikbaarheid op vakantie met kinderen

Het is niet helemaal waarvoor we op vakantie gaan, maar tegenwoordig is bereikbaarheid toch alles. …