Het gebruik van de donkere modus

Begin juni werd het nieuws bekend gemaakt dat de donkere modus is ontwikkeld voor de iPhones. Daarvoor was het afhankelijk van de betreffende app of een donkere modus beschikbaar was. Met deze donkere modus moet het voor de gebruikers prettiger zijn de smartphone met weinig licht te gebruiken. Het scherm is nog steeds goed te zien, maar de verlichting is dan minder fel. Dit was tevens beter voor de ogen en ook voor de nachtrust mocht dat erop volgen.

Zwarte pixels

Naast dat het licht minder fel is, werkt de donkere modus ook energiebesparend. Met name dankzij het oledscherm dat in de iPhone X en XS gebouwd is. De truc is het uitschakelen van de zwarte pixels. Deze blijven gewoon actief in lcd-schermen. Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe mogelijkheid, moeten Apple gebruikers eerst een update doen, mochten ze deze nog niet hebben gedaan. Met het besturingssysteem iOS 13 moet het mogelijk zijn de iPhone in het donker prettiger te gebruiken.

In de avonduren

Waarom je gebruik maakt van een donkere modus, daar kunnen meer redenen voor zijn. Tegenwoordig is de smartphone sneller te pakken voordat je naar bed gaat. Het is dan vervelend om te werken met een felle schermverlichting. Dit is wel in te stellen, maar toch is deze verlichting niet goed voor onze rust. Door het ontbreken van de zwarte pixels in de donkere modus, is deze verlichting vriendelijker. Toch is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van je telefoon.

De Chrome Browser

Android kwam al eerdere met een nachtmodus voor de Chrome Browser. Na veel testen werd deze uitvoering toch gelanceerd. Toch was het gebruik nog niet meteen heel duidelijk en moest er eerst een ‘flag’ ingesteld worden. Het donkere scherm was niet direct te gebruiken helaas. Door een specifiek adres in te voeren in de adresbalk, was het mogelijk de donkere modus actief te maken. Bij Android en Google geldt de donkere modus ook niet voor het complete gebruik van de telefoon. Er zijn een paar applicaties die de donkere interface-elementen ondersteunen.

Het volledige besturingssysteem

Iedereen is in afwachting van de Android 10.0 (Q) die een donkere modus voor het gehele besturingssysteem aanbiedt. Het komt overeen met de lancering van de iPhone, waarbij het gehele menu, de applicaties en andere programma’s met een vriendelijkere verlichting te gebruiken zijn. Tot die tijd kunnen Android gebruikers met de Google Assistent een donkere modus installeren. Wel duurt het lang voordat dit allemaal op de telefoon staat, maar uiteindelijk kan je toch gebruik maken van een prettiger scherm als het donker is.

Prettig in gebruik

Het voordeel van de donkere modus is dat dit voor het gehele toestel geldt. Niet alleen voor de applicatie waarin je zit, maar je gehele telefoon is prettiger te gebruiken in een donkere ruimte. Erg prettig als je toch nog even een e-book wilt lezen of een serie verder wilt kijken. Tenslotte zijn daar de smartphones daar tegenwoordig perfect voor. De schermen zijn groot genoeg en met de donkere modus nog beter geschikt dit in de avond te gebruiken. Gelukkig kunnen de gebruikers van de iPhone X en XS de donkere modus in gebruik nemen. Android bezitters moeten nog even geduld hebben, maar ook voor hen zit er een update aan te komen die het gebruik in het donker plezieriger maakt.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Het verschil tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die aan al je eisen voldoet en …