De razendsnelle ontwikkeling van de Smartphone

De razendsnelle ontwikkeling van de smartphoneDe ontwikkelingen in de wereld van smartphones gingen de afgelopen jaren razendsnel.

De smartphone is in slechts een paar jaar tijd van een normale telefoon uitgegroeid naar een multifunctioneel en hightech apparaat dat zich qua prestaties kan meten met verschillende specialistische apparaten zoals een MP3-speler en een fotocamera.

Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren op een rijtje:

2007: Touchscreen
Apple kwam in 2007 met de iPhone 3 en lanceerde daarmee de eerste moderne smartphone. De iPhone 3 was de eerste “next generation” telefoon die aan de voorkant volledig bestond uit een touchscreen. Wel waren er al vanaf 2002 en 2003 toestellen met touchscreen op de markt van Sony Ericsson en Qtek, maar deze telefoons waren helemaal gericht op de zakelijke markt en niet geschikt voor particulier gebruik.

2011: Een snelle processor
In 2011 bracht Samsung de revolutionaire Samsung Galaxy S2 uit. De S2 was een voor die tijd grote smartphone met een revolutionaire dual-core processor. Met deze processor waren dingen als multitasken met de smartphone geen enkel probleem meer. Nog in datzelfde jaar hebben verschillende fabrikanten waaronder ook Apple soortgelijke toestellen met een snelle processor (iPhone 4s) op de markt gebracht.

2012: Scherm
Het begon eigenlijk al in 2011 met de Samsung Galaxy Note, die was uitgerust met een scherm van maar liefst 5,3 inch. Maar in 2012 sloeg de trend van de grote schermen echt door. Veel fabrikanten lanceerden in dat jaar toestellen met grote schermen. Zo kwam Samsung met de Galaxy S3 en de Note 2, Sony bracht de Xperia T en HTC deed met de Desire X ook een duit in het zakje. Apple’s iPhone 5, met een 4 inch scherm was het grootste toestel van dit bedrijf. Deze trend waarin schermen steeds groter worden, lijkt nog niet voorbij. In 2013 werden verschillende toestellen met 5 inch schermen gelanceerd; de HTC One, Samsung Galaxy S4 en de Sonny Xperia Z. Bovendien worden in de nabije toekomst nóg grotere schermen verwacht (Sony Xperia Z Ultra en C), van 6 inch of meer. Deze grote schermen zijn natuurlijk vrij kwetsbaar en kunnen daarom het beste worden bediend met een Stylus pen.

2013: Camera
Ook de camera van smartphones zijn steeds beter geworden. Nokia is al geruime tijd dé specialist op dit vlak. Het bedrijf lanceerde halverwege 2012 de Nokia 808 Pureview die was uitgerust met een 41 megapixel camera. Later dit jaar wordt de Samsung Galaxy S4 zoom verwacht. Dit is de eerste smartphone ooit met 10x optische zoom. De smartphonekant van deze kruising tussen camera en smartphone laat nogal wat te wensen over, maar de eerste stap in de richting van een hoge kwaliteit camera gecombineerd met een smartphone lijkt gezet door Samsung.

Waar houdt het op?
Er zijn nog veel meer ontwikkelingen te noemen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Waar zal dit eindigen? Er komt onvermijdelijk een dag dat de smartphone niet veel beter meer kan. Op dat moment zijn we echter nog lang niet aanbeland en we kunnen de komende jaren nog genoeg nieuwe ontwikkelingen verwachten. Eén van de gewenste ontwikkelingen is een betere accuduur, zodat je je smartphone meerdere dagen achtereen intensief kunt gebruiken. Waarschijnlijk zullen de komende jaren ook steeds meer goedkope maar high-end smartphones op de markt komen. De Chinese smartphonefabrikanten komen er namelijk aan. Huawei en Lenovo hebben buiten Nederland al een flink marktaandeel met hun supersnelle, superdunne én goedkopere smartphones en het is slechts een kwestie van tijd voordat we ze hier veel gaan zien.

Verschillende gebruikers
De vraag is echter wel of iedereen echt zit te wachten op een supersmartphone die alles kan. Hoe meer en beter de functies, hoe duurder het toestel. Dat geldt zelfs als Huawei of Lenovo ze maakt. Er zullen dus altijd simpele mid-range toestellen blijven bestaan, bedoeld voor de gebruiker die minder wensen of budget heeft.

Behalve het functionele aspect, is een smartphone voor velen ook een mode-item. Een LG Nexus 4 zonder LG Nexus 4 case of een HTC Desire V zonderHTC Desire V hoesje is natuurlijk niet compleet. Met een hoesje geven mensen hun telefoon helemaal een eigen uiterlijk.

Over 10 jaar
In slechts zes jaar is de smartphone uitgegroeid van een simpele telefoon tot een hightech super toestelwaar je soms al meer voor betaalt dan voor een gemiddelde computer. Wie had dat kunnen voorspellen? En hoe ziet een smartphone er over pakweg 10 jaar uit als de ontwikkelingen met deze snelheid verder gaan?

Misschien heet een smartphone dan wel geen smartphone meer omdat je er letterlijk alles mee kan doen.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Het verschil tussen 4G en 5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Bij draadloze communicatie zijn voortdurende innovaties en ontwikkelingen aan de gang om tegemoet te komen …