Zeewolde gaat voor 1 Gbps

XMS maakt bekend 200 Mbps symmetrisch aan te bieden in Zeewolde.

Op dit moment heeft Zewolde een record. De Hoogste internet snelheid in Nederland.

Kost ook wel wat, want de prijs is 80 euro per maand, bovenop het tarief van een bestaand pakket. Een triple play met 200/200 Mbps gaat 135 euro per maand kosten. Vooralsnog biedt XMS deze snelheid alleen in Zeewolde aan, maar de andere steden waar deze aanbieder actief is, volgen in de loop van het jaar.

XMS maakt in Zeewolde (en in andere steden) gebruik van het passieve netwerk van Reggefiber en van het actieve netwerk van Reggefiber Wholesale. Reggefiber maakt voorts bekend in de loop van 2010 de netwerkapparatuur op te waarderen naar 1 Gbps.

200 Mbps is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse telecomindustrie. Het snelste pakket dat tot op heden commercieel verkrijgbaar was, bood 120 Mbps.

UPC was hiermee de eerste die boven de 100 kwam en Ziggo volgde.

Glasvezel gaat hiermee de haasje-over strijd met de kabel aan, waar DSL enige tijd geleden noodgedwongen moest afhaken. Nu ligt dus ook 1 Gbps in het nabije verschiet en lijkt de lat voor de kabel vrijwel onbenaderbaar hoog te zijn gelegd.

Het ziet er naar uit dat er met 1 Gbps voorlopig een eind komt aan de voor telecom zo typerende cultuur van ‘technisch is het mogelijk, dus we gaan het aanbieden’. De slag met de concurrent lijkt gewonnen, dus die drijfveer is er niet meer.

De andere drijfveer, die van de marktvraag, is voor de komende jaren ook niet meer aanwezig. Volgens de wet van Nielsen neemt de aangeboden internetsnelheid elk jaar met 50 procent toe. De stap naar 1 Gbps in 2010 loopt daarop zodanig vooruit, dat het ondenkbaar is om een jaar later weer een volgende stap te maken. De 200 Mbps die nu van start gaat, past wel in dit plaatje.

Over Redactie

De redactie is een telecommunicatie freak in het algemeen zeg maar. De oude koperen draadjes het liefst, maar een Glasvezel kabeltje is ook welkom in het huis. Tevens een liefhebber van : Android, Bodyboarden, Frankrijk, glas wijn, en grieks eten!

Kijk ook

Eenvoudige gesloten verbinding Azure AWS

Veel organisaties willen graag een rechtstreekse verbinding met de cloud hebben, maar zien op tegen …